Hlavní obsah

Jako by si Švédi na úvod nevšimli, že už tam nestojí Jalonen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový trenér, nové dresy a taky nový a zásadně jiný systém hry. Hokejová reprezentace vletěla do sezony pod vedením kouče Radima Rulíka suverénním vítězstvím nad Švédskem, jemuž dala základ úspěšná úvodní třetina, kterou Češi ovládli 4:0. To se jim proti Tre Kronor naposledy povedlo v roce 1983 na Poháru Rudého práva v Olomouci. Co bylo klíčem ke čtvrtečnímu českému vítězství ve Växjö? V čem je teď tým jiný než za vlády Kariho Jalonena? Také to v dalším díle hokejového podcastu Za Mantinetelem rozebírají redaktoři Martin Kézr a Robert Sára.

Za mantinelem - 10. 11. 2023Video: Sport.cz

 
Článek

V 16. minutě to bylo ze švédského pohledu 0:4, debutant Lindbom prchal potupně z branky a leckdo nechápal, jak dokonale Češi hrají.

„Švédi nebyli v úvodní třetině na český styl a systém nachystání. Od druhé třetiny se to změnilo, ale v té první třetině jsme nachytali Švédy nepřipravené a nezodpovědné vůči tomu, co Češi budou předvádět. Jako by si švédský kouč Hallam nevšiml, že už tam nestojí Jalonen,“ říká v podcastu šéfredaktor Sport.cz Martin Kézr.

Byla však oproti minulosti viditelná změna v agresivitě, napadání.

„Systém, který chceme hrát, se skutečně podobal stříbrné dvacítce, tedy té Rulíkově filosofii s hodně jezděním a napadáním. Je ale otázka, jestli ten náročný styl vydržíme i o víkendu, kdy hrajeme dva zápasy během 18 hodin,“ varuje Kézr. A i Sára přidal, že vedle skvělého českého úvodu je nutné vnímat taky naivní vystoupení Švédů, kteří kupili chybu za chybou. „To jsem dlouho na mezinárodní scéně neviděl,“ říká.

Sestřih utkání turnaje Karjala Švédsko-ČeskoVideo: Český hokej

Oba se shodují na několika jménech, která je příjemně překvapila, ať už jde o brankáře Málka, obránce Mašína či útočnou trojku Kousal, Tomášek, Lenc. „Pro mě je trochu překvapení, jak se David Tomášek chytil ve Färjestadu, ale když jsem viděl výkon ve čtvrtek, tak už tomu rozumím,“ uvedl Kézr.

A i na samotné české střídačce bylo pozitivem, jak aktivně působil Tomáš Plekanec. Často předával své postřehy Radimu Rulíkovi, ten jeho poznámky kvitoval.

Aktuální hokejové události pod drobnohledem redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Za mantinelem třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.