Hlavní obsah

Slávu, peníze i lásku na dosah dala všanc. Máš to zapotřebí? ptali se české hvězdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jen málo českých sportovců, kteří by se ve velkém kolektivním sportu prosadili tak jako Helena Havelková. Hrála takřka ve všech elitních volejbalových ligách, ve čtyřech z nich slavila mistrovský titul, úspěchy sbírala v evropských pohárech. A i dál se mohla těšit přízni italských fanoušků, mít slušný plat a hrát ve stejné zemi jako její přítel. Jenže rozhodla se pro jinou výzvu, o níž promluvila v podcastu Mixzóna.

Helena Havelková o své cestě k plážovému volejbalu.Video: Sport.cz

 
Článek

Už když byla v podcastu představena jako plážová volejbalistka, usmála se. „Trochu mě to zarazilo, ale vlastně to tak je,“ postupně si zvyká na přídomek plážová. Však posledních šestnáct sezon strávila na prestižních volejbalových adresách v Itálii, Polsku, Rusku, Turecku či Číně.

Jenže tušila, že v hale se na olympijské hry nepodívá, a mohla jen tiše závidět své někdejší spoluhráčce z kadetské reprezentace Markétě Nausch Slukové, která se na písku pod pět kruhů vydala hned třikrát.

Proto po olympiádě v Tokiu kontaktovala jejího trenéra a manžela Simona Nausche. „Chtěla jsem od úspěšného kouče vědět, jestli je ten můj plán vůbec reálný,“ říká o svém nápadu na přechod do výrazně odlišného volejbalového odvětví.

Sama Havelková má s plážovým volejbalem minimum zkušeností. „Mám víc nakoukáno online než odehráno,“ usmívá se. Jenže olympijská touha ji přiměla opustit jistoty.

Třeba tu, že je hvězdou, která dělá minimum chyb. „Musela jsem se brzy naučit být trošku trapná, jak to není můj sport,“ přiznává s nadsázkou. „Nejhorší byl první trénink, s tím moje ego bojovalo,“ popisovala.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Markéta Nausch Sluková (vpravo) a Helena Havelková a trenér Simon Nausch.

I jistotu výdělků v italské lize vyměnila za částečnou finanční nejistotu závislou na výsledcích. „Peníze k té kariéře patřily, já měla navíc možnost mít práci, která mě baví, což byla velká výhoda,“ vyprávěla 34letá Havelková.

K tomu ji čeká větší odloučení od přítele, německého volejbalisty s maďarskými kořeny Georga Grozera, jenž hraje v Itálii. „On by si hrozně přál, abychom byli v jedné zemi a viděli se, asi by bylo divné, kdybych říkala něco jiného,“ líčí.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Georg Grozer 🇭🇺🇩🇪 (@grozergeorg)

„Ale zároveň je můj první fanoušek. Nevíme, jak často se uvidíme, ale budeme se snažit potkat, jak to půjde,“ plánuje 188 centimetrů měřící hráčka.

Také se setkala i s překvapenými reakcemi, co všechno je ochotna kvůli nejisté olympijské cestě do Paříže obětovat. „Někdo říká, proč? Vždyť jsi měla super kariéru. Stojí ti to za to?,“ přiznává. „Samozřejmě není stoprocentní, že se stanu top hráčkou jako ve volejbale. Ale mám ráda výzvy a v budoucnu bych si vyčítala, kdybych do toho nešla,“ má jasno.

Jaké byly první tréninky po boku ukrajinských hráček, jimž Simon Nausch během války v jejich zemi pomáhá? Jak se postupně do přípravy po narození dcery zapojovala Markéta Nausch Sluková? A které odlišné pravidlo dělá Havelkové v beachvolejbale největší problém? Nejen o tom mluvila v podcastu Mixzóna.

Epizody pocastu Mixzóna

Reklama

Související témata: