Hlavní obsah

Plekanec: Nechápu ty, co odmítají nároďák. Můj příjezd do Prahy ale neměl smysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní tým nikdy neodmítnul. Ať byl po klubové sezoně sebevíc dobitý, pokud alespoň jen trochu mohl, s příjezdem na mistrovství světa Tomáš Plekanec vždycky kývnul. „Strašně mě to lákalo,“ říká v pořadu Příklep na Sport.cz 40letý útočník, jenž startoval celkem na 11 světových šampionátech. V historii samostatné České republiky jich na svém kontě má víc pouze David Výborný (12).

Tomáš Plekanec: Reprezentaci jsem nikdy neodmítalVideo: Sport.cz

 
Článek

„Dodneška nevím, kde jsem vždycky našel síly. Reprezentace mě bavila a měl jsem v sobě, že jsem se na ni těšil. Na českou kabinu, ale i fanoušky. Věděl jsem, že když je turnaj ve městě, kam nás přijedou podpořit, strašně mě lákalo se pokusit uspět,“ vzpomíná Plekanec.

Na rozdíl od Výborného, který titul pro mistry světa zvedl nad hlavu pětkrát, se však Plekanec zlaté placky nikdy nedočkal. Vystačit si musel s jedním stříbrem (2006) a dvěma bronzy (2011 a 2012).

Příklep s Tomášem PlekancemVideo: Sport.cz

Mezi lety 2006 až 2013 chyběl Plekanec na jediném šampionátu. V roce 2010 totiž se svým Montrealem došel až do konferenčního finále play off NHL a do Kolína nad Rýnem tak za nároďákem nemohl dorazit. Každý si asi vybaví, že parta trenéra Růžičky s tahouny Vokounem či Jágrem se tehdy vracela se senzačním zlatem…

O pět let později se šampionát konal v České republice, což je obrovské lákadlo pro každého hráče. S Habs však postoupil z prvního kola play off, což mělo znamenat stopku pro domácí reprezentační turnaj.

„Byli jsme domluvení, že nepřijedu, a už ani nevím, co se tenkrát stalo, ale volali mi Růža (trenér Růžička), Džegr (útočník Jágr) a Jarda Špaček (Růžičkův asistent),“ vybavuje si chvíle krátce po vypadnutí s Tampou Bay ve druhém kole.

Tomáš Plekanec před startem extraligyVideo: Sport.cz

„Dva dny po posledním zápase jsme měli týmovou večeři. Odjel jsem z ní pro věci do tréninkové haly a ještě ten den jsem letěl do Prahy,“ přibližuje Plekanec. Do české metropole dorazil po úspěšně zvládnutém čtvrtfinále s Finy. V semifinále proti Kanadě už se proháněl po ledě, jenže Češi nedali ani gól. Stejně jako v následném zápase o bronz proti USA…

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejista Kladna Tomáš Plekanec.

„To bylo skvělý, fakt výborný příjezd. Nechci říct, že to bylo zbytečné, ale dost uspěchané ano. Úplně to nemělo smysl,“ hořce se dnes pousměje.

Hráče, kteří dnes národní tým z nejrůznějších důvodů odmítají, Plekanec neodsuzuje. „Ať si každý dělá, co chce. Co je nejlepší pro něj, pro jeho kariéru, zdraví nebo smlouvu,“ míní Plekanec.

„Hodněkrát to nechápu, já jsem to ale zase měl postavené extrémně na opačnou stranu. Koukat na to pohledem, jak jsem to dělal já, by bylo zkreslené,“ uzavírá Plekanec téma reprezentačních omluvenek, kterými v posledních letech „proslul“ zejména útočník Pavel Zacha.

Reklama