Hlavní obsah

PŘÍKLEP: Nová Sparta se hlásí! Žádné atraktivní přestřelky nečekejte, říká kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ambiciózní a nabušená, přesto hokejová Sparta čeká na extraligový titul už od roku 2007. To by rád změnil nový kouč Pražanů Pavel Gross. „Sparta loni po příchodu Miloše Hořavy hrála vynikající hokej. Není důvod tolik věcí měnit, jen maličkosti,“ odkrývá v pořadu Příklep na Sport.cz úspěšný 55letý rodák z Ústí nad Labem, jenž většinu hráčské a trenérské kariéry strávil v Německu.

Příklep s trenérem hokejové Sparty Pavlem GrossemVideo: Sport.cz

 
Článek

Ofenziva Pražanů loni patřila k těm nejlepším, pod Pavlem Grossem však prý fanoušci nemají očekávat atraktivní přestřelky. „Co znamená atraktivní… Můžeme hrát nádherně a ofenzivně, ale když prohrajeme 5:7, tak z toho fanoušci, realizační tým ani hráči šťastní nebudou,“ poznamenal zkušený kouč.

„Chceme být nejlepší defenzivní mančaft v lize,“ překvapil trenér. „Ale nesmíme se bát zaútočit a forčekovat, když je to potřeba. Je nutné najít dobrý balanc mezi obranou a útokem,“ pokračoval Gross.

Sparta má za sebou zdařilou přípravu. Nepovedla se jí jen generálka s Libercem, zbylých šest zápasů vyhrála. A podobným projevem by se ráda prezentovala i od pátečního startu extraligy. „Chceme být brusliví, dostat soupeře pod tlak a donutit ho k chybám. Nebudeme na ty chyby jenom čekat,“ přislíbil kouč.

Startuje nový ročník hokejové extraligy. Jaké novinky nabídne? Video: Sport.cz

Pochvaluje si spolupráci s Milošem Hořavou, jenž u týmu setrval jako asistent trenéra. „Věřím, že to bude dobře fungovat. Miloš je rád, že na Spartě zůstal. Je jeden z nejlepších fachmanů do defenzivy a na oslabení. Jeho názory se mi líbí,“ ocenil Gross.

Se zkušeným trenérem už krátce spolupracoval v roce 2016 v německém Wolfsburgu. „Od té doby jsme spolu v pravidelném kontaktu. Volali jsme si a předávali zkušenosti,“ prozradil bývalý útočník, jenž slavil titul se Spartou ještě coby hráč. Po revoluci však zamířil právě do Německa, kde strávil zbylých čtrnáct sezon své profesionální kariéry a rozjel tam i úspěšnou trenérskou dráhu.

Když dostal nabídku od Sparty, radil se také s bývalým německým koučem Pražanů Uwe Kruppem. Pod ním ani následně pod Josefem Jandačem však elitní klub k titulu nedokráčel. „Nechci se zaobírat tím, co bylo v minulosti, protože jsem tady nebyl. Je spousta odborníků, kteří všechno vědí, přitom tam nikdy nebyli. Jakmile v kabině nejste, tak můžete jenom spekulovat,“ odmítl Gross komentovat sparťanské nezdary.

„Koukáme jen dopředu. Budeme se dívat jen na nás. Musí nám být jasné, jaké máme slabé a silné stránky, které budeme chtít každý den přenášet na led,“ vysvětloval Gross, jenž chce týmu předat pozitivní stránky z německého hokeje. „Hlavně zarputilost a bojovnost. Sparta ji má, ale ta německá je opravdu příkladná,“ usmál se kouč.

V pořadu Příklep na Sport.cz vzpomínal i na hráčské začátky ve Spartě, legendárního trenéra Pavla Wohla, úspěšnou kariéru v Německu nebo jediné tři starty za reprezentační áčko.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.