Hlavní obsah

PŘÍKLEP: Hvězda extraligy o workoholikovi Pešánovi, bitvách s Plekancem i slíznutí smetany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruku na srdce, našlo by se asi jen pár jedinců, kteří by před startem aktuální extraligové sezony tipovali, že po polovině základní části bude na čele kanadského bodování extraligy Tomáš Filippi. 31letý útočník Bílých Tygrů si však jako jediný v extralize udržuje průměr více než bodu na zápas a takřka jistě zažije svůj nejproduktivnější ročník v kariéře. Nejen o aktuální herní pohodě vypráví Filippi v novém dílu pořadu Příklep na Sport.cz.

Příklep s útočníkem Tomášem FilippimVideo: Sport.cz

 
Článek

„Jestli hraju v životní formě? Uvidíme, jak to bude pokračovat. Nechci nic zakřiknout, ale zatím to vypadá dobře. Cítím se fajn. Nesmírně si formy vážím, ale řeknu jedno klišé: osobní statistiky bych vyměnil za týmový úspěch na konci sezony,“ říká Filippi.

Jeho bodově nejpovedenější sezonou byla ta předminulá, kdy za Liberec vstřelil 21 gólů a přidal 19 asistencí. Nyní má po 28 duelech už 32 bodů. Perfektně si v útoku sedl s Jakubem Rychlovským a Martinem Faško-Rudášem.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Liberec – Mladá Boleslav 2:0 (33. Filippi)Video: Tipsport Extraliga / BPA

„Kluci jsou skvělí, hrozně moc mi pomáhají a já kolikrát jenom slíznu tu smetanu. Našli jsme hodně dobrou chemii. Jsou rychlí, vybojují mi hromadu puků. Mojí předností zase je, že do toho dám myšlenku, nahraju jim, a oni jsou skvělí v zakončení. Ideálně se doplňujeme,“ těší centra elitního útoku Bílých Tygrů.

V Liberci se znovu potkal s koučem Filipem Pešánem, jenž se do klubu, s nímž v roce 2016 vyhrál titul, vrátil po třech letech. „Jsem rád, že je zpátky. Na hokej, který se mění, teď kouká trošku jinak. Sleduje světové trendy a snaží se je přenést do Liberce,“ chválí Pešána.

„Filip je workoholik. Mám s ním dobrý vztah, hokej vidíme podobně,“ pokračuje Filippi. Když má Pešána srovnat s jeho předchůdcem na střídačce Bílých Tygrů Patrikem Augustou, hned vypálí, že nemá problém ani s jedním.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Filippi během tréninku hokejové reprezentace před turnajem Švýcarské hokejové hry.

„Ale styl hokeje, který hrajeme v Liberci, a moje role mi malinko víc sedí pod Filipem. V čem? Ve všem,“ usměje se útočník, který se aktuálně připravuje s reprezentací na Švýcarské hokejové hry a rád by navázal na své výkony na listopadové Karjale. Pokud by se mu to podařilo, zase o něco by vzrostly jeho šance v boji o domácí MS 2024.

Filippi však není jen mašinou na kanadské body, zároveň je mimořádně ceněným hráčem na buly. Vždyť v aktuálním ročníku jich absolvoval už 696 (nejvíc ze všech hráčů). Navíc s úspěšností přesahující 63 procent.

„Ohromně mi pomáhají informace od našeho videokouče (Aleše Vladyky – pozn. aut.), který mi před každým zápasem posílá sestřihy konkrétních centrů soupeře, jak hrají buly. Vhazování se dají naučit. Není to o talentu, ale o načasování,“ soudí Filippi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Plekanec a Tomáš Filippi během tréninku hokejové reprezentace před turnajem Karlaja Cup.

V reprezentaci nyní buly konzultuje s asistentem trenéra Rulíka Tomášem Plekancem, někdejším vynikajícím hráčem na buly. „Zajímal ho můj pohled, já jsem zase rád, že se můžu přiučit pár věcí od něj,“ tvrdí Filippi a dává k dobru vzájemné bitvy s Plekancem na buly.

„Proti němu jsem hodně chodil na své levé straně, což je na mém silném bekhendu. Vždycky jsem proti němu měl dobrá čísla. Proti Plekymu to bylo těžké. Když se mu proti mně nepovedla dvě buly, všechno měnil. Já jsem naopak takový, že pořád věřím tomu stejnému, i když se mi chvíli nedaří,“ nabízí svůj recept vítěz KHL z roku 2016 s Magnitogorskem.

Hokejové sestřihy, analýzy, zajímaví hosté ve studiu Sport.cz.

Pusťte si Příklep třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.