Hlavní obsah

Šel jsem si za svým snem s dvaceti dolary v kapse, vzpomíná Nedvěd na emigraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šel si za svým snem, kterým byla hokejová NHL. V sedmnácti letech odletěl Petr Nedvěd s Litvínovem na mládežnický turnaj do kanadského Calgary. Do Prahy už se ale s týmem nevrátil. „Nebyl jsem na sto procent rozhodnutý, ale bylo to silnější než já. Měl jsem jasnou vizi a tvrdě jsem si za ní šel,“ rozpovídal se Nedvěd v pořadu Příklep na Sport.cz

Petr Nedvěd o úmyslu emigrovat rodičům neřekl. Příspěvek z pořadu Příklep na Sport.czVideo: Sport.cz

 
Článek

Bylo mu čerstvě sedmnáct let. Ani ne měsíc po narozeninách, krátce po Novém roce 1989, se Petr Nedvěd vypravil s Litvínovem na mládežnický turnaj do Calgary. O emigraci přemýšlel ještě před odletem, ačkoli na sto procent rozhodnutý nebyl. Turnaj ale litvínovští mladíci vyhráli a Nedvěda vyhlásili nejlepším hráčem.

„Jen mě to utvrzovalo v tom, že na NHL mám. Lidé mi doporučovali, abych se vrátil domů. Bylo to ale silnější než já,“ popisoval Nedvěd v Příklepu. Odvážné rozhodnutí ve studiu ocenil i redaktor Sportu.cz Marek Burkert. Cestu současného generálního manažera české reprezentace přirovnal k Petrům Svobodovi či Klímovi, kteří se také rozhodli emigrovat.

„Oni ale emigrovali se zajištěným kontraktem. Petr neměl skoro nic. O to je to úctyhodnější,“ poznamenal redaktor Sportu.cz.

Nedvěd sám poznamenal, že když v Calgary zůstal, měl v kapse 20 kanadských dolarů. Hlavně se ale ocitl zcela sám na druhém koutu zeměkoule. „Nevěděl jsem, jak zareaguju, protože na to neexistuje žádný manuál. Ale překvapil jsem sám sebe. Měl jsem jasnou vizi. Cestu za snem jménem NHL a za tím si tvrdě šel,“ vyprávěl Nedvěd o začátcích v Kanadě.

Dodal ale, že finančně nestrádal. V zámoří o něj byl velký zájem a jednou z podmínek jeho emigrace bylo, aby měl zajištěné ubytování a nebydlel někde pod mostem. Po šesti měsících musel navíc k soudu, který měl rozhodnout o tom, zda vůbec v Kanadě může zůstat.

„Kdyby mě poslali domů, bylo by to hodně nepříjemný. Na Ruzyni by na mě asi s červeným kobercem nečekali a už bych nikdy nikam neodcestoval,“ vyprávěl teď už se smíchem.

Nedvěd také popsal, jaký byl první telefonát s rodiči. Ti totiž o jeho záměru nevěděli. Říct jim to ani nemohl, jinak by nikam ani neodletěl. Otec jej měl při návratu do Čech vyzvednout na Ruzyni, k čemuž už nedošlo. „Tátovi jsem volal asi po sedmi hodinách. Říkal jsem mu, že jsem zůstal v Calgary. Ptal se mě, jak to myslím. Byl jsem překvapený, že byl docela v klidu. Ptal se mě, kolik mám peněz a co bude dál,“ říkal Nedvěd o prvním telefonátu domů.

Železná opona nakonec padla na konci listopadu 1989. Tedy roku, kdy Nedvěd emigroval. Kariéra v zámoří se ale libereckému rodákovi vydařila. V NHL odehrál 982 utkání a získal v nich 717 bodů. Reprezentoval také na dvou olympijských hrách. V roce 1994 v Lillehammeru Kanadu a v roce 2014 Českou republiku v Soči.

Související témata: