Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Vyhrocená bitva o titul graduje. Slavia je na tom mentálně lépe, tvrdí bývalý sparťan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitva Sparty se Slavií ve fotbalové Fortuna lize spěje do finiše. Letenští vedou tabulku o dva body, mají k dobru i výhodu lepšího umístění po základní části nejvyšší soutěže, pro Slavii pak ale hraje roli lepší současná forma a mentální síla týmu spojená se zkušenostmi z bitev o titul z minulých let. Bývalý útočník Sparty či skaut švýcarské Basileje Vratislav Lokvenc to řekl v pořadu Přímák na Sport.cz. „Sparta cítí, že je blízko, a to napětí ji může svazovat. Slavia je mentálně připravenější. Věří si a ví, že dvoubodová ztráta nic neznamená, půjde na Letné za vítězstvím," tuší, že nejvyšší soutěž čeká hodně dramatická koncovka.

Přímák s bývalým reprezentačním útočníkem Vratislavem LokvencemVideo: Sport.cz

 
Článek

Z kopaček Sparty se v posledních týdnech trochu vytratila lehkost, ze sestavy vypadl zraněný útočník Tomáš Čvančara, se ztrátou formy se potýká Lukáš Haraslín, takže opěvovaný útočný trojzubec Letenských chřadne. I proto tým Briana Priskeho bral všemi deseti výhru na půdě Sigmy Olomouc 1:0. „Sparta cítí, že musí urvat body za každou cenu," vnímá změnu rozpoložení v táboře Letenských Lokvenc.

Na hrotu operuje postavou nevysoký Kuchta. Dlouhánu Lokvencovi trochu chybí v rudém dresu vytáhlý bombarďák, na jakého Sparta sázela dlouhá desetiletí. „Když brankář rozehraje na obránce, které presuje pět hráčů Slavie, tak přichází nákop dopředu. Na zádech Kuchty je Ogbu a balon se většinou rychle vrací. Sparta se tímhle způsobem k ničemu moc nedostává," naznačuje bývalý reprezentant, co může Letenským v bitvách s rivalem chybět.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty Jan Kuchta se snaží prosadit přes bráníího Igoha Ogbua ze Slavie v ligovém derby na Letné.

Slavia je naopak rozjetá, naposledy v Edenu nemilosrdně nařezala v derby Bohemians. Čtyřmi góly pak zazářil Václav Jurečka. Po stresu v táboře sešívaných není ani památky. „Slavia je v pohodě, je na tom mentálně lépe. V tomhle Spartě pořád kousek chybí. Je to vidět na tom, že se Spartě začalo dařit ve chvíli, kdy už jí všichni odepsali z boje o titul a nebyla pod tlakem," všímá si Lokvenc. Na druhou stranu si myslí, že může borcům v rudých dresech pomoci v ligovém finiši podpora fanoušků. „I oni vědí, že je vytoužený titul blízko," dodává Lokvenc.

Sobotní derby na Letné prý sice může hodně napovědět o tom, kdo bude novým mistrem. „Hodně do boje o titul může promluvit Plzeň. Může hrát bez stresu a proti Spartě i Slavii se dokáže vyhecovat," myslí si Lokvenc. „Ale pokud v sobotu vyhraje Sparta, tak už by to měla zvládnout."

Martin Mls, fotbalový redaktor Sport.cz, který byl druhým hostem ve studiu Sport.cz, se zamýšlí nad tím, co by znamenala pro vývoj ligového finiše sobotní výhra Slavie. „Pak by se jelo naplno do posledního kola. Výhoda by už pochopitelně byla na straně Slavie, třeba i proto, že by to pro ni znamenalo čtvrté neprohrané derby v řadě. Třeba by bylo osudové a rozhodující," domnívá se.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Jurečka a Ivan Schranz ze Slavie oslavují gól

V pořadu Přímák přišla řeč na rozjetého slávistického střelce Jurečku, skvělou práci slávistického skautingu, kdy klub přivedl dva hvězdné talenty Zafeirise a Ogbua. Vratislav Lokvenc se rozpovídal o roli, jakou měl v roli skauta švýcarské Basileje. „Hodně často jsem sledoval třeba Haalanda, když byl v Salcburku. „Na tréninku jsem si říkal, to je teda lajdák, nedělal věci na sto procent. Ale při zápase byl jako vyměněný a neskutečný. Tam jel jak pila," vzpomíná Lokvenc.

Reklama