Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Zasloužený titul Sparty, míní Rajnoch. Křetínského přešlap v kabině sudích se s týmem potáhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět let čekala fotbalová Sparta na mistrovské vavříny. Remíza na Slovácku odstartovala Letenské oslavy, borci v rudých dresech za sebou definitivně nechali druhou Slavii a třetí Plzeň. „Věřím, že titul je správných rukou. Výkony třeba nebyly nejkrásnější, Sparta ale dvacet zápasů neprohrála a zaslouženě může slavit," míní v pořadu Přímák Jan Rajnoch, bývalý ligový fotbalista. „Slavia venku ztrácela body, Plzeň i doma, Sparta si tak titul zaslouží," dodává Jiří Lizec, redaktor Sport.cz. Řeč přišla i na návštěvu majitele Sparty Daniela Křetínského v šatně rozhodčích během duelu s Brnem.

Fotbalový pořad Přímák s Janem Rajnochem a Jiřím Lizcem.Video: Sport.cz

 
Článek

Kritici jistě namítnou, že v řadě utkání nebylo představení borců v rudých dresech podívanou pro fajnšmekry, jenže body na kontě Priskeho týmu přibývaly. „Hra nebyla ideální, pomohlo určitě to, že trenér zahodil své ego, vystoupil ze své komfortní zóny a změnil rozestavení," všímá si Rajnoch.

Rozestavení 3 - 4 - 3 Spartě sedlo, ofenzivní trojzubec Haraslín - Kuchta - Čvančara sázel gól za gólem. „Pak se na hru i hezky koukalo. Na konci soutěže se ale trojlístek rozpadl a pak už byly nejdůležitější získané body. V těžké chvíli se ukázala mentální síla," domnívá se Rajnoch.

Povedlo se! Fotbalisté Sparty se dočkali a slaví titul na stadionu SlováckaVideo: Sport.cz

Redaktor Sport.cz Jiří Lizec přiznává, že když po podzimu ztráceli Letenští na vedoucí Plzeň sedm bodů, tak ho nenapadlo, že se titul bude stěhovat na Letnou. „U Sparty se dalo čekat, že to bude lepší, ale myslel jsem, že titul udělá Slavia," připouští svůj omyl novinář.

Jako důležitý moment považuje i to, že vedení Sparta podrželo trenéra Priskeho v době, kdy to výsledkově drhlo. „Pořád říkal, že je s týmem na správné cestě, ale fanouškům už to jistě lezlo krkem. A v Česku je běžnou praxí, že se v takové chvíli mění trenér. Ale vedení Priskeho podrželo," zdůrazní Lizec.

V titul jsme začali věřit kolem Vánoc, přiznává Brian Priske. Říkal jsem, že brzy budeme první v tabulceVideo: Sport.cz

Experti se shodnou, že kritikům, kterým vadila porce penalt odpískaná ve prospěch Letenských v závěru ligy, dal zbraň do ruky majitel Sparty Daniel Křetínský, když v půli utkání s Brnem navštívil kabinu rozhodčích.

„Zahýbalo to českým fotbalem. Je fakt, že Sparta pak kopala víc penalt, než je zvykem. Ale většinu z nich si Sparta vybojovala tím, že si šla za vítězstvím do poslední minuty," přesvědčuje odchovanec Letenských. „Do kabiny rozhodčích pan Křetínský určitě jít neměl."

S tím souhlasí i redaktor Sport.cz Lizec. „Se Spartou se to potáhne, nebyl to dobrý krok," všímá si reakcí fanoušků konkurenčních klubů. „Byl to špatně. Komise vyhodnotila, že sudí udělali nějaké chyby. Ale tomu se nevyhnete, chybují hráči, trenéři i rozhodčí," hájí nového mistra Rajnoch.

Řeč v pořadu Přímák přišla i na lídra mistrovské sestavy Ladislava Krejčího, kanonýra Jana Kuchtu, který po nepříliš povedeném podzimu ve druhé části ligy zářil. Rajnoch s Lizcem rozebrali, co se bude dít po zisku druhé příčky ve vršovickém Edenu, stejně jako v Plzni, která bude mít nového trenéra a řeší se i otázka nového majitele.

Poslední kolo skupiny o titul pak rozhodne o tom, zda do pohárové Evropy proklouznou po 36 letech klokani z Vršovic, nebo Slovácko. Komu věří víc bývalý ligový fotbalista a komu novinář? Podívejte se na video z pořadu Přímák.

Reklama