Hlavní obsah

Trpišovský piluje jazyky, prozradil expert. Kdo další z ligy by mohl na Západ?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jindřich Trpišovský, trenér fotbalové Slavie. Spojení, které platí od ledna 2018, přineslo do Edenu tři tituly i úspěšná tažení Evropou. Osmačtyřicetiletý kouč je právě díky tomu žhavým kandidátem na budoucí angažmá v zahraničí. „On a maximálně dva další čeští trenéři mohou jít na Západ,“ pravil host pořadu Přímák Petr Mikolanda, který se s Trpišovským dobře zná ze společného angažmá v Horních Měcholupech.

Trpišovský a dva další trenéři z Česka mohou na Západ. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Jen pro úplnost. Český trenér v některé z evropských top pěti lig je poměrně unikátním jevem. Posledním našincem, který se mezi elitu starého kontinentu dostal, byl Zdeněk Zeman. Velezkušený kouč v sezoně 2016/17 neúspěšně zachraňoval italskou Pescaru.

Trpišovského by také mohla čekat zahraniční mise. Má k tomu nejlepší předpoklady.

„Jak ve Slavii, tak v Liberci jasně ukazuje, že je na správné cestě. Poznat to je i v datech. Je náročný a ve věcech, kde je to potřeba, správně sebestředný. Konkurenceschopný může být i na Západě,“ domnívá se Mikolanda.

Kouč sešívaných ale rozhodně nehodlá z domácí scény zmizet lusknutím prstu již za pár měsíců. „Stále je to mladý trenér. Líbí se mi, že nespěchá za každou cenu,“ doplnil bývalý útočník West Hamu.

Asi nejúspěšnějšího tuzemského kouče posledních let totiž přibržďuje jazyková bariéra.

„Potřebuje se naučit cizí řeči. Můžete mít absolutní kvalitu komunikace v češtině, ale abyste totéž dokázali vysvětlit v zahraničí? To je něco jiného. Čeští trenéři s tím mají trochu problém. Stydí se, že nemluví dokonale, a asi něco špatně vysvětlí,“ tuší Mikolanda.

Současný kouč divizního Benešova za sebou má i působení v saúdskoarabském al-Raedu, kde podobným potížím čelil.

„Naučil jsem se arabsky. Ale viděl jsem, že když chci hráčům něco co nejpřesněji ujasnit, musím přepnout do angličtiny. V arabštině jsem to nezvládl. Nerozuměli mi. Je to nepříjemné,“ ví Mikolanda.

Ptáte se, jestli je Trpišovský pilným žákem? Přece jen se mu jazyková vybavenost hodí i ve Slavii, která disponuje širokou škálou cizinců.

„Pracuje na tom hodně. Jakmile se naučí, stoprocentně se posune na Západ,“ prozradil Mikolanda.

Bývalý fotbalista má v rukávu ještě další dvě jména, která by se v cizině neztratila.

„Trenérem číslo dvě v republice je za mě Martin Svědík ze Slovácka. A uznávám i obrovskou kvalitu Jaroslava Veselého z Bohemians. Má neuvěřitelné předpoklady. Přestože tak nevypadá, je to tvrdý a náročný trenér. Navíc se správným charisma. Tihle tři na západ Evropy určitě mohou,“ uzavřel.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články