Hlavní obsah

Přímo ze Švédska. I s nejlepším Čechem o zákulisí Vasova běhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro běžce na lyžích není větší událost. První březnová neděle je už přesně sto let vyhrazena pro Vasův běh a letos si slavné výročí nenechali ujít ani redaktoři Sport.cz Pavel Novotný a Hynek Preisler. O závodu i jeho zákulisí pak společně s nejlepším českým závodníkem letošního ročníku Jiřím Pliskou hovořili v nejnovějším vydání podcastu Mixzóna.

Upoutávka na 17. epizodu podcastu Mixzóna Video: Sport.cz

 
Článek

„Je to určitě ten největší dálkový běh z pohledu velikosti. Tahle akce je monstrózní. A z pohledu závodníka je asi nejprestižnější, i když každému sedí různé závody. Myslím, že mezi dálkovými běžci je tento závod něco jako mistrovství světa v dálkovém lyžování," říká Jiří Pliska z týmu eD system Silvini team, který letos při legendárním běhu napříč krajem Dalarna ve středním Švédsku doběhl na 17. místě.

Jak probíhá příprava na legendární závod a jak vypadá atmosféra na startu, kde vybíhá tradičně v deseti vlnách téměř 16 tisíc laufařů? „Na člověka tam působí neuvěřitelná energie," popisuje Pavel Novotný, který stejně jako Hynek Preisler běžel devadesátikilometrový běh již podruhé. „Když člověk stojí v první řadě a má za sebou patnáct tisíc lidí, ta atmosféra je opravdu úžasná. Každý z toho má silné zážitky," potvrzuje Pliska.

V podcastu Mixzóna se dál dozvíte o dokonalé organizaci masového závodu, první tlačenici na sjezdovce či srovnání běhu s Jizerskou padesátkou.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.