Hlavní obsah

STUDIO BIATLON: Životní výsledek Mikysky i Jislové na MS. Expert hodnotil vytrvalostní závody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Novém Městě na Moravě pokračuje mistrovství světa v biatlonu. Ve vytrvalostních závodech se Čechům dařilo, pro životní výsledek si dojel desátý Tomáš Mikyska, kariérní maximum na MS si vylepšila Jessica Jislová, která dojela na 12. místě. V pořadu Studio Biatlon na webu Sport.cz rozebíral výsledky nejen českých reprezentantů bývalý biatlonista Marian Málek a spolu s ním šéfredaktor Martin Kézr. Moderoval Václav Procházka.

Biatlon s Marianem Málkem Video: Sport.cz

 
Článek

Biatlonisté i biatlonistky už za sebou mají nejdelší závod na MS. Nejlepší z Češek Jessica Jislová udělala na střelnici jen jednu chybu a doběhla si pro nejlepší umístění na MS v kariéře. „Jessica poslední roky dokazuje, že je jedna z nejlepších střelkyň. Není úplně nejrychlejší, ale každá rána potřebuje určitý čas, nádech, výdech, to když se zrychlí, tak klesá i procento úspěšnosti,“ komentoval střelbu Jislové ve vytrvalostním závodě Málek.

„Ta její úspěšnost střelby v celé sezoně šplhá až k 90 %. Tenhle závod je na to dělaný, kdo dobře zastřílí, tak má šanci uspět,“ říkal šéfredaktor Martin Kézr. Jislovou teď čeká pauza až do sobotní štafety. „Určitě Jessica prožívá euforii a dokázala si, že na to má,“ pochvaloval si Málek. „Čeká ji už vlastně jediný závod. Může jí to určitě povzbudit, je dobře, že ta hlava je naladěna do pozitivna,“ souhlasil Kézr.

MS v biatlonu - vytrvalostní závod žen na 15 km Video: Česká televize

Markéta Davidová zapsala tři trestné minuty a uzavřela druhou desítku. „Markéta nemůže být spokojená, tři trestné minuty jsou strašně moc, ani ten běh nebyl úplně nejlepší. Odložit tu ránu je pro sportovce asi jedno z nejtěžších rozhodnutí. Je to největší umění,“ komentoval Málek.

„Davidovou může mrzet ta poslední rána. Čekají ji ještě tři starty, pořád platí, že ten potenciál v ní je. Kdyby tu poslední ránu dala, tak by skončila někde desátá jedenáctá,“ vykládal Kézr. Dalším Češkám už se tolik nedařilo, Voborníková zaznamenala pět chyb a dojela dvaapadesátá. Jednasedmdesátá skončila Charvátová se sedmi chybami.

„Lucie s tím trošku bojuje víc než ostatní, jak sama říká, je to hlavně o hlavě. Pro mě je to dvoupoložková závodnice. Takže sprint, ale vlastně i štafeta,“ podotýkal Málek.

Foto: Sport.cz

Česká biatlonistka Lucie Charvátová během vytrvalostního závodu žen na 15 km v rámci Mistrovství světa 2024 v biatlon

„Pro Lucii je jediné řešení udělat za tím celým tlustou čáru a soustředit se jenom na tu štafetu. Je to závodnice, která umí biatlon. Česká štafeta potřebuje Lucii Charvátovou a potřebuje jí co nejvíc vyklidněnou, protože když si tu střelbu nepřipustí do hlavy, tak jí to jde,“ glosoval Kézr.

Ve vytrvalostním závodě žen s čistou střelbou zvítězila Italka Lisa Vitozziová, pro stříbro si dojela Němka Janina Hettichová-Walzová. Do té doby neporažená Julia Simonová z Francie skončila „až“ třetí. „Ty rozdíly se zmenšují, je druhý týden šampionátu, ten servis už na to taky přišel,“ komentoval individuál Málek.

Životní výkon Mikysky

Čeští muži si ve vytrvalostním závodě připsali první umístění v TOP 10 na MS. Zasloužil se o to Tomáš Mikyska, který na střelnici jednou chyboval.

„Mě ten závod hrozně bavil, hlavně díky Tomášovi. Ta poslední rána je škoda, vypadalo to, že trochu polevil v koncentraci,“ vyprávěl Málek. „Upřímně řečeno ze špičky nebyl nikdo s nulou. Pro Tomáše to nebyla úplně lehká situace, bylo to pro něj nezvyklé. To desáté místo je vynikající výsledek, který mu zaručil hromadný start,“ říkal Kézr.

Michal Krčmář udělal tři chyby, skončil šestadvacátý a doplní Mikysku v neděli na startu. Ve vytrvalostním závodě se ale zdržel na střelbě vestoje. „Michal udělal špatný pohyb, takže ten záběr nevzal nový náboj. Jednu ránu tzv. odsušil, vystřelil naprázdno, takže tam ztratil hodně času a ještě musel dobíjet,“ komentoval Krčmářův problémy se zbraní Málek.

MS v biatlonu - vytrvalostní závod mužů na 20 kmVideo: Česká televize

První závod na šampionátu absolvoval Vítězslav Hornig, který minul jen jeden terč, pomalý běh ho ale odsunul až na 46. místo. Poslední z Čechů na startu Jakub Štvrtecký udělal čtyři chyby a skončil třiašedesátý.

Mužský závod měl opět norského vítěze. Kraloval Johannes Bö. „Zatím se to zdá nereálné, že by vyhrál někdo jiný. Protože to není jen o Johannesovi, ale i ostatních Norech. Kdybych si měl tipnout, tak mužský závod nebude mít jiného vítěze než někoho z Norska,“ říkal Kézr. Na stupních vítězů Johanese doplnil jeho starší bratr Tarjei Bö, který získal první medaili na MS už před třinácti lety. Pro bronz si dojel další veterán Němec Benedikt Doll, pro kterého šlo o vůbec první medaili z této disciplíny na MS.

Singl mix s Davidovou a Marečkem

Dnešní závod smíšených dvojic pojede Markéta Davidová a Jonáš Mareček. „Hledal se někdo, kdo to dokáže slušně odběhnout a dobře to odstřílí, Jonáš by navíc měl být svěží, jel jen jeden závod,“ komentoval nominaci na singl mix Kézr. „Pro tenhle typ závodu je potřeba přesný střelec, takže za mě je Jonáš Mareček dobrá volba,“ přitakával Málek.

Ženskou část závodu pojede Markéta Davidová, která tak na šampionátu absolvuje všechny závody. „Markéta má natrénováno, takže by neměl být u ní žádný zádrhel, ví, že je naše jednička, že to na ní stojí“ říkal Málek. „Ona potřebuje jezdit, aby byla v té psychické pohodě,“ doplnil Kézr.

Střelecký trenér i psychologem

Roli střeleckého trenéra plní v českém týmu olympijský vítěz ve sportovní střelbě Matthew Emmons. „Je to obrovská výhoda. Na druhou stranu ani ten největší odborník na střelbu vám nezaručí výsledky. Už k nám ale přišel biatlonově zaškolený z amerického týmu. Matt působí tak trochu i jako psycholog, rozebírá se závodníky každou ránu,“ vypichoval působení Emmonse Málek.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Střelecký trenér Matthew Emmons během tréninku žen v rámci Mistrovství světa 2024 v biatlonu dne 10. února 2024 v Novém Městě na Moravě

V Novém Městě na Moravě čeká diváky ještě pět závodů. „Ženská štafeta je u mě největší očekávání, největší želízko v ohni,“ říkal Málek. „Mám radost, že v každém závodě uvidíme Čechy. Já jsem se trochu bál, aby to v neděli nebylo bez nich. Pořád věřím, že nějaký český závodník pojede o medaili, bude se o ni rvát a na to se opravdu těším,“ zakončil Kézr.

V pořadu Studio biatlon na Sport.cz přišla řeč i na vyhlídky českého týmu směrem k dnešnímu singl mixu a sobotním štafetám nebo na způsob střelby a práci trenérů na střelnici i u trati. Pusťte si celý díl pořadu Studio biatlon!

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.