Hlavní obsah

Krčmáře do smíšené štafety dvojic nevybrali. Nejsem nejsilnější kluk do toho závodu, uznal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čekal v novinářské mixzóně, než dokončí svůj rozhovor Tomáš Mikyska a přijde řada na něj. „Seš dobrej, ale už se vykecej,“ přátelsky šťouchl Michal Krčmář do biatlonového parťáka. I on měl radost, že Mikyska posunul nejlepší český mužský výsledek na šampionátu a v nedělním závodě s hromadným startem se představí oba.

MS v biatlonu - vytrvalostní závod mužů na 20 kmVideo: Česká televize

 
Článek

„Vždycky je pro celý tým povzbuzení, když se někdo dostane do desítky. Je třeba, aby nás bylo co nejvíc tam schopných jezdit a já jsem za to jedině rád, protože se mladí na mě budou tlačit a můžu se posouvat dál,“ líčil 33letý Krčmář.

Sám zažil výsledkově nejméně povedený individuální závod na šampionátu. K patnáctému běžeckému času přidal tři trestné minuty za stejný počet chyb, které měly společného jmenovatele ‑ vždy šlo o první rány položky. Celkově z toho bylo 26. místo.

„Myslím, že jsem nedělal nic špatně, ale bohužel se s tím trápím celou sezonu. Moje první rány a střelba vleže nejsou dobré, položky jsou křečovité,“ posteskl si olympijský medailista z Pchjongčchangu.

Na světových šampionátech je právě dvacetikilometrový závod jeho dlouhodobě jasně nejúspěšnějším, už čtyřikrát skončil mezi elitní osmičkou. Teď k ní měl daleko.

„Mrzí mě to, protože jsem se celou kariéru opíral o to, že jsem dokázal ležky v těch dlouhých závodech nulovat. Na kdyby se nehraje, ale pokud bych měl za jedna, jsem úplně někde jinde,“ připomněl. Jednoduchou matematikou s odečtením dvou minut vychází, že s jedinou chybou by byl v elitní desítce místo Mikysky on.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Český biatlonista Michal Krčmář během vytrvalostního závodu mužů.

To ještě spoustu času strávil na střelnici, jen tři biatlonisté ze stovky účastníků na ní byli ještě déle. K tradičně opatrnější střelbě se totiž přidal problém na závěrečné položce, kterou musel na chvíli přerušit a upravit si zbraň.

„Vyskočila mi prázdná hlizna (nábojnice) a nedocvakl se mi nový náboj. Tím, jak jsem přebil znova, aby doskočil, se mi vyhodil plný náboj, takže jsem pak musel dobíjet,“ popisoval svou peripetii. „Občas se to stane. Kdybych o něco bojoval, tak mě těch dvacet ztracených sekund naštve, ale takhle už to bylo jedno,“ pravil.

Teď bude mít Krčmář před víkendovou štafetou a závodem s hromadným startem dva dny volna, do čtvrteční smíšené štafety dvojic s ním trenéři nepočítali. Zejména právě kvůli pomalejší střelbě.

„Nemám problém ten závod jet. Na druhou stranu, abych byl k sobě upřímný, o což se celou kariéru snažím, tak nejsem nejsilnější kluk do toho závodu s mojí ležkou,“ uznal s vírou, že sázka trenérů na Jonáše Marečka bude ta správná.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.