Hlavní obsah

TOUR 2022: Pohádkové miliony, ale i noční můra hvězd. Stará dáma otevírá náruč

Aktualizováno

Tour de France 2022 je tady. Stará dáma, jak se nejslavnějšímu cyklistickému závodu světa přezdívá, startuje už v pátek! Na programu je už 109. ročník klání, do nějž tentokrát nezasáhne žádný z českých závodníků. I tak jej ale budou hltat miliony fanoušků po celém světě, svátkem je pro celou Francii. Ve Studiu Tour 2022 na Sport.cz se přišel podělit o své dojmy Petr Vakoč, jenž jel Tour před rokem. „Za mě vyhraje Pogačar, dýchat na záda Vingegaard, černým koněm bude Thomas," vykládá Vakoč. Jak si povede domácí tým Cofidis?

Český závodník Petr Vakoč byl v roli experta ve Studiu Tour 2022 na Sport.cz. Komu dává největší šance na vítězství ve slavném závodě?Video: Sport.cz

 
Článek

Na programu má Tour dvě časovky, tradičně náročné horské etapy, start v dánské Kodani a cíl v Paříži na Champs-Élysées. Vakoč si slavný závod vyzkoušel hned dvakrát. Poprvé v roce 2016, podruhé loni, když se dal zdravotně dohromady z vážného zranění z roku 2018. „Mojí rolí bylo pomáhat. Chtěli jsme vyhrát etapu, mít pro tým žlutý trikot. Byl jsem nadšený, jak se nám dařilo," říká na úvod český cyklista.

Starou dámu si tentokrát užije pouze v roli diváka, nuda to prý ale každopádně nebude. „Letos je Tour specifická, vrací se kostky, to bude strašák pro většinu favoritů. Ti tohle určitě nevidí rádi. Když jedete na výsledek, je hlavní minimalizovat riziko, aby člověk nespadl i za cenu třeba nějaké minimální ztráty," tvrdí Vakoč ve Studiu Tour 2022 na Sport.cz.

Stálicí v pelotonu Tour de France je domácí stáj Cofidis.Video: Sport.cz

„Start slavného závodu bude v Dánsku, bude cestování navíc, hrát roli bude vítr," hledá závodník na první dobrou, co přitáhne v nejbližších týdnech fanoušky k cyklistice. Těší se prý i samotní závodníci. „Mají to rádi. Dánsko je cyklistickou velmocí, atmosféra bude úžasná," myslí si Vakoč. Prolog v Kodani prý dává šanci, utrhnout se v čele průběžného pořadí. „Čtrnáct kilometrů je dost. Budou hrozit pády, bude to náročné. Záleží na tom, jak kdo bude chtít riskovat," tuší český cyklista.

Představení trati Tour de France 2022.Video: Sport.cz

Klíčové budou kopce. Ať už stoupání v Alpách či v Pyrenejích. „Ty jsou mírnější a delší, ale já vždycky pomáhal našemu sprinterovi, v kopcích jsem neměl ambice, staral jsem se o to, aby se on dostal do cíle v časovém limitu," vzpomíná na drsné výstupy v horských etapách Vakoč. Přiznává ale, že pro hvězdné spurtery jsou náročné kopce strašákem. „Někteří možná tři dny nespí. Takové etapy jsou jejich noční můrou."

Kromě samotného stoupání se musí často cyklisté popasovat i s dotěrnými fanoušky, kteří dávají borcům na kolech jen minimum prostoru k výšlapu. „Největší stoupání jsou ikonická. Pro diváky i závodníky. Když se člověk trápí, nebo jede na výsledek, a fanoušci jsou takhle blízko, pochopitelně máte někdy chuť jim jednu vlepit," usměje se Vakoč. Jedním dechem dodává, že borci aspirující na nejlepší příčky mají podobné touhy desetkrát častěji.

Vyhraje Tour opět Pogačar? Koho letos favorizují Ján Svorada nebo Zdeněk Štybar?Video: Sport.cz

Hlavní favority hledají experti mezi Slovinci. Už dvakrát triumfoval Pogačar, zálusk na vítězství ve slavném závodě si dělá i jeho krajan Roglič. „Udělá všechno, aby to krajanovi oplatil. Tour je dlouhá, stát se může cokoliv. Favorité si mnohdy vylámali zuby už na těch prvních etapách," říká cyklistická legenda Jan Svorada.

„Co dokázal Pogačar, to je neuvěřitelný, sleduji ho. Cyklistika je ale krásná a nevyzpytatelná, zvláště, když je jednadvacet etap, tam se může stát cokoliv," dodává pro změnu Martina Sáblíková, slavná rychlobruslařka, která v letních měsících často přesedlá na kolo.

Vakoč si vzpomíná, jak už v roce 2019 sportovní ředitel jeho týmu varoval jezdce před Pogačarem, tehdy nepříiš známým mladíkem. „Říkal nám, bacha na něj. Že z něj vyroste taková hvězda, to mě tedy nenapadlo," přiznává Čech a chrlí na úspěšného Slovince jeden superlativ za druhým. Pogačar je prý skvěle fyzicky připravený, odolný je i z pohledu psychiky, vše zvládá i technicky. „Pokud bych vůbec viděl nějakou jeho slabinu, tak někdy zbytečně riskuje. Je trochu nerozvážný," dumá Vakoč.

Počítat se pochopitelně musí i s domácími závodníky. Tour je svátkem pro celou Francii, kterou reprezentuje například tradiční účastník - tým Cofidis. Jeho hvězda Jon Izagirre už má ve sbírce úspěchů etapové vavříny. Velké ambice má také Guillaume Martin. „Oba určitě mohou vyhrát etapu. Co se týče celkového vítězství, Francouzi na něj čekají už dlouho, v tomhle směru se jim nedaří, hodně to řeší," vykládá Vakoč.

„Očekávání jsou velká, na závodníky je vyvíjen ohromný tlak. Přiznám se, že tomu moc nevěřím, že by někdo z nich letos celkově vyhrál. Ale třeba čtrnáctého července, tam by etapu třeba Martin ovládnout mohl," předvídá český cyklista ve Studiu Tour 2022 na Sport.cz.

Tour de France se každopádně teprve chystá ke startu, jisté ale je, že se bude na co dívat. Bude vládnout slovinské duo Roglič - Pogačar, získá zelený trikot slovenský rychlík Peter Sagan, nebo se dočká vavřínů francouzský tým Cofidis? Jasno bude 24. července, kdy závod vyvrcholí v Paříži.

Reklama

Související témata: