Hlavní obsah

Ve Spartě jsou dobří hráči. Ale mají na víc, hodnotí Lokvenc následníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětkrát slavil se Spartou Praha titul tuzemského fotbalového šampiona, jednou s letenským klubem ovládl domácí pohárovou soutěž a jednou byl nejlepším kanonýrem ligové soutěže. Bývalého zaměstnavatele pravidelně sleduje a přál by si jeho návrat na špičku. „Ale Sparta je momentálně z mého pohledu ve fázi budování," zamýšlí se bývalý útočník Vratislav Lokvenc v podcastu Sport.cz Bodlo.

Upoutávka na podcast Bodlo #9 s Vratislavem Lokvencem.Video: Sport.cz

 
Článek

Nyní osmačtyřicetiletý člen Klubu ligových kanonýrů se zamýšlí nad svými nástupci v rudém dresu i na české fotbalové scéně. Pravidelně sleduje sparťanský tým z tribuny a udržuje si přehled o dění na fotbalové scéně, tudíž jde o názor nadmíru povolaný.

„Matěj Pulkrab je dobrý útočník. Do všeho vletí, nebojí se soubojů, umí zakončovat. Ale myslím, že role žolíka pro něj byla lepší. Přijde čerstvý do zápasu a za posledních dvacet minut nemá co ztratit, jde na trávník s čistou hlavu. Nicméně na útočníka číslo jedna to je v mých očích málo," hodnotí Lokvenc výkonnost muže, který v rudém dresu během podzimní části Fortuna ligy vstřelil sedm branek.

„Pět let chodil po hostováních, což je velký problém. Nemá stabilitu. Neví, kam patří," připomíná Lokvenc, že Pulkrab se ve Spartě usadil až v letošní sezoně po sérii hostování v jiných ligových týmech.

Lokvenc je zvědavý, jak se ve Spartě prosadí Tomáš Čvančara, který přišel jako posila z Jablonce po pěti podzimních ligových trefách. „Je to dobrý útočník, ale plno hráčů v minulosti neustálo velké očekávání spojené s působením ve Spartě. Mnoho kluků z letenské kabiny vyhnal obrovský tlak. Bude hodně důležité i to, zda zapadne do kabiny," přemítá Lokvenc, který sám podobnou pozici zažil, když do Sparty přišel z Hradce Králové.

„Sparta je momentálně z mého pohledu ve fázi budování. Podle mě hrají bez útočníka. Hložek umí dávat góly, ale není to klasický útočník. Vidím ho jako podhrotového hráče. Navíc potřebuje udělat další krok v kariéře, kvůli vývoji," věští Lokvenc, že Hložek ve Spartě už dlouho nezůstane.

„Když vidím hru Sparty, je to strašně zdlouhavé, utahané... Než se někam dostanou, vytvoří si šanci, strašně dlouho to trvá. Není to přímočaré, někdy až bojácné. Nejdou do rizika za cenu ztráty. Chybí mi tam drive, šťáva. Je to jen můj pohled diváka. Ale něco mi tam chybí, aby se Sparta dostala k éře, kdy sbírala tituly a byla první. Slavia to má postavené jinak a dokáže z hráčů vymačkat maximum. To ve Spartě není. Přitom jsou na Letné dobří hráči. Ale mají na víc," míní borec, který na klubové scéně vybojoval ligová prvenství v Rakousku a Švýcarsku v dresu Salcburku, respektive Basileje. S reprezentací pak slavil bronz na mistrovství Evropy a Konfederačním poháru.

Reklama

Související témata: