Hlavní obsah

Zbytečné výroky, kritizuje Rosický prostořekého Nitu. S Karlssonem nebyla dohoda možná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sotva začali zimní přípravu, los čtvrtfinále MOL Cupu přisolil fotbalistům pražské Sparty začátek soutěžního jara. Bude pekelný. Po ligové premiéře v Budějovicích hned pohárové derby na Slavii, doma v lize Plzeň a v Konferenční lize pak Partizan Bělehrad. „Fanoušci se mají na co těšit. Náš program je hodně zajímavý. Máme začátek, kde se může ukázat, jak na tom jsme. Sezonu vidím jako obrovskou příležitost pro hráče ukázat se, že na Spartu mají. V kariéře se často nestává, že na jaře hrajete tři soutěže,“ poukazuje sportovní ředitel letenského klubu Tomáš Rosický.

Reakce Tomáše Rosického na vyjádření brankáře Florina NityVideo: Sport.cz

 
Článek

Fanoušci týmu v rudých dresech si mohou na půl roku zase oddechnout. Sparta je podle sportovního ředitele ochotná uvolnit obletovaného reprezentanta Adama Hložka do zahraničí nejdříve v létě. Během jara bude klub jednat o prodloužení smlouvy nejen třeba s Bořkem Dočkalem či Matějem Pulkrabem, ale také s trenérem Pavlem Vrbou.

Na odchodu je stoper Lukáš Štetina, který dostal svolení hledat si nové angažmá.

Tomáš Rosický na startu přípravy okomentoval také další aktuální témata.

Adama Hložka pustí Sparta nejdřív létě, říká Tomáš Rosický. Co další hráči?Video: Sport.cz

Koncem prosince vás musel nadzvednout brankář Nita. Poté, co přišel o místo jedničky, pustil si v rozhovoru pro rumunská média pusu pěkně na špacír. Jak jste se k němu postavili?

Jeho rozhovor byl v pár ohledech nešťastný. Nemám problém, když někdo řekne, že není spokojen s tím, že nehraje. Každý chce samozřejmě hrát. Některé výroky ale byly naprosto zbytečné. Jako že by se to nestalo českému hráči, že se trenérovi nelíbí jeho obličej... My z toho ale neděláme vědu. Trenér si s ním vše vyříkal a mají před sebou čistý stůl. Nechceme, aby odcházel, a Florin nepožádal o přestup, takže o svou šanci musí zabojovat, tak jako všichni ve Spartě. Změna brankáře byla opodstatněná. Holec na svou šanci čekal velmi dlouho. Tým vyhrál 5 ze 6 zápasů, ve kterých pak nastoupil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zleva Tomáš Rosický, Florin Nita, Luboš Loučka, Zdeněk Bečka a trenér Pavel Vrba na lavičce Sparty.

Pryč je ovšem Karlsson. Byl vaší první akvizicí v roli sportovního ředitele, vyskautovali jste ho ve Švédsku s bratrem Jiřím. Měl jste k němu tedy bližší vztah? A proč vlastně po třech letech odešel?

Mám užší vztah s každým hráčem. Myslím si, že to byl opravdu můj první transfer, druhý pak Hašek. David se povedl, byl produktivní, jak by křídlo ve Spartě být mělo. Dlouho jsme jednali o nové smlouvě, ale nemohli se dohodnout. Rozdíl byl obrovský, takže bylo jasné, že se neshodneme. Chtěl buď domů, nebo zkusit něco jiného. S trenérem Vrbou jsme se dohodli, že pokud David dostane nabídku, která bude zajímavá i pro Spartu, tak ho uvolníme.

První posilou je útočník Čvančara z Jablonce. Proč jste si vybrali právě jeho?

Bavili jsme se, že nám chybí určitá typologie hráče vpředu. A Tomáš ji naplňuje. Je větší, dokáže střílet góly z každé situace, a také je pohyblivý, mladý a má potenciál. Je na něm, jak se chopí šance.

Blíží se přestup nějakého dalšího hráče do Sparty?

Stále hledáme atributy, které nás vylepší. Jsme aktivní, a takoví zůstaneme i nadále. Další změny v kádru budou, ale momentálně nejsme blízko k žádné dohodě. Jsme připraveni na eventuální doplnění kádru na všechny pozice. Musíte být neustále připraveni, nikdy nevíte, co se může stát. Pro mě je důležité, abych měl spokojeného trenéra, který má kádr, jaký chce mít. Dobrý příklad je Haraslín, který se líbil trenérovi, a když se naskytla šance, tak jsme ho získali a on se uchytil. Důležitou roli však hrají i finance.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rosický a Pavel Vrba oslavují postup přes Rapid Vídeň. Spokojený trenér je pro sportovního ředitele základní předpoklad úspěchu...

Zajímáte se o třeba Sora z Baníku, že?

Jedná se o hráče, kterého si nelze nevšimnout. Baník má však víc hráčů, kteří jsou pro nás zajímaví, a totéž platí i naopak. Jedná se o klasický fotbalový byznys. Ostrava si ohodnocuje své hráče, my zase své. Vztahy mezi námi jsou naprosto korektní.

A je Sor nadšený, že by mohl jít do Sparty?

Já s ním osobně nemluvil, tak nevím. (úsměv)

Do přípravy každopádně berete další čtyři mladíky z béčka. Jaké šance jim dáváte?

Pro nás bylo strategickým bodem mít béčko ve druhé lize. Jsem strašně spokojený, jak ji kluci zvládají. Zlepšují se rychleji, než jsem si myslel. Dobrým příkladem je Adam Gabriel, který pravidelně trénoval s áčkem, což mu dost prospělo. Nyní by měl dostávat větší prostor než na podzim. Teď s námi začali Sejk, Suchomel, Ryneš a Patrák. Jde o velký krok, uvidíme, jak ho budou zvládat. Všechno bude záviset na tom, jak se ukážou v přípravě.

Jak vlastně hodnotíte sparťanský podzim?

Myslím, že se neustále posouváme. Do jara jedeme po dlouhé době s tím, že působíme na všech třech frontách, což je jistě pozitivní. Zaznamenali jsme však i varovné signály. Například zápasy s Plzní či na Slovácku. Duel na Slovácku byl pro mě šok. Strašný výkon! Nebylo se čeho chytit. Na podobné zaváhání nebude v jarní fázi prostor. Na nás je, abychom si analyzovali, proč se tak stalo. Soustředíme se na detaily, abychom se takovým výkonům vyhnuli. Na druhou stranu mě zase potěšilo, že když už jsme se do krizových momentů dostali, tak jsme se z nich uměli dostat, což ukázalo sílu týmu. Cílem však je, abychom se takovým momentům vyvarovali.

V Konferenční lize vás čeká Partizan. Dobrý los?

Cítíme šanci, že můžeme postoupit dál. Totéž si určitě myslí také Partizan, že jsme hratelní... Pro nás jde o přijatelný los. I když je Partizan v domácí soutěži dominantní, určitě je to soupeř, přes kterého budeme chtít postoupit.

Budete potřebovat co nejvíce kompletní tým, jenže podzim jste dohrávali s větší marodkou. Uzdravují se zranění hráči?

Čelůstka, Gabriel a Panák jsou už stoprocentně fit a všichni normálně trénují s týmem. Hancko, Höjer a Juliš začali částečnou přípravu. Je možné, že ještě nebudou hrát s Chrudimí. U nich je cílem, aby byli nachystáni na soustředění do Španělska.

Reklama

Související témata: