Hlavní obsah

ZAOSTŘENO NA PLAY OFF: Fenomenální vyvrcholení. Pardubice těžko vstřebávaly obrovský tlak a Sedlák štěkal, míní Antoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během vyřazovací části extraligy nabízel Sport.cz pravidelně nový videopořad nazvaný Zaostřeno na play off. S renomovanými osobnostmi tuzemské hokejové scény jsme analyzovali, vážně a někdy i méně vážně, konkrétní sestřihy a momenty z dění na ledě. Hostem závěrečného 17. dílu byl televizní spolukomentátor ČT a autor Břitvy na Sport.cz Milan Antoš. Jediným tématem byl rozhodující sedmý finálový zápas mezi Pardubicemi a Třincem, po kterém Oceláři slaví svůj šestý titul a pátý v řadě.

Zaostřeno na play off 17Video: Sport.cz

 
Článek

„Bylo to fenomenální a velkolepé vyvrcholení sezony, kterou si budeme dlouho pamatovat. Pro Pardubice to muselo být strašně těžké. Prohrát doma takovou sérii,“ říká Antoš.

Hrdinou utkání byl David Cienciala, který v 84. minutě vstřelil vítězný gól. Ten David Cienciala, který sezonu začínal v Dynamu a do Třince, s nímž v roce 2019 slavil titul, se vrátil v lednu výměnou za Richarda Pánika.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice - Třinec, Oceláři převzali Masarykův pohárVideo: Tipsport Extraliga / BPA

„Příběh Ciencialy a Pánika celou sérii dovršil. Je neuvěřitelný, že takhle těžkou sérii rozhodl zrovna on. Ve chvíli, kdy Třinec měl spoustu zraněných hráčů a dohrával na pár kluků,“ připomíná Antoš, že v rozhodujícím duelu Oceláři nemohli nasadit zraněné beky Jeřábka s Marinčinem ani útočníka Nestrašila.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Dynamo Pardubice vs. HC Oceláři Třinec 1:2 ppVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Antoš naopak smeká před Martinem Růžičkou, který hrál celé play off se zraněným ramenem. Zatímco některé zápasy vyřazovací části strávil jen na střídačce či tribuně, poslední tři utkání odehrál celá.

„Když jste na střídačce a nemůžete hrát, máte nutkání všechno komentovat a rozmlouvat s hráči. Někdy je lepší mlčet, ale udržet se na střídačce v klidu musel být očistec. Zvlášť když jste zvyklý, že v těch klíčových momentech jste na ledě, a najednou víte, že musíte ve výstroji zůstat na střídačce a nemůžete pomoct. Museli ho držet na řetězu. Ale on svou roli zvládnul. Muselo to pro něj být psychicky náročné,“ tvrdí Antoš o Růžičkovi, který se dočkal už svého sedmého titulu.

Třinec napsal neskutečný příběh. Opět slaví titul!Video: Sport.cz

Stejně tak vyzdvihl obránce, jak zaskočili za zraněné opory Jeřábka s Marinčinem. „Pro mě bylo obrovské překvapení, jak hráli. Když Třinec přiváděl Adama Poláška ze Sparty, říkal jsem si, že je to pro Oceláře krok zpátky. On se ale etabloval, hrál výborně svou roli. Adámek odehrál v posledním zápase přes 31 minut, nejvíc ze všech hráčů. Spíš ofenzivní obránce Šenkeřík výborně bránil. O Nedomlelovi ani nemusíme mluvit, ten zablokoval snad úplně všechno, co letělo na bránu,“ chválí bývalý útočník.

Pardubice podle Antoše hrály vynikající play off. „(Majitel) Petr Dědek titul strašně chtěl, i když teď možná bude říkat, že buduje mužstvo na delší dobu. Což je vlastně správně. Musí to pro něj být strašně těžké. Dal do toho úplně všechno, co v tu chvíli mohl. Jako majitel i jako člověk, kterého hokej zajímá a buduje v Pardubicích něco, co je jeho značkou. Chtěl splnit Pardubicím titul a udělal pro to všechno, co mohl. A stejně to nevyšlo,“ prohlásil Antoš.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice - Třinec, vítězná branka a radost TřinceVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Organizace Ocelářů by podle Antoše mohla být částečnou inspirací pro Dynamo. „Třinec třeba nemá tak silný tým jako Pardubice, ale vnitřní soudržnost a nastavení organizace, kdy si všichni pomáhají, je možná do budoucna cílem, který by Petr Dědek mohl začít v Pardubicích zavádět. Pokud chce Petr Dědek vybudovat něco podobného, musí začít odshora. Na slušném jednání a skvělém chování všech lidí v klubu. Krok po kroku to zlepšovat. Myslím, že s tímhle týmem - pokud se jeho velká část udrží - můžou Pardubice příští sezonu zase bojovat ve finále. A třeba i líp, jestli to tedy jde. Protože Pardubice hrály výborně, jenom ale nezískaly titul,“ uvedl Antoš.

Měl jsem co dělat, abych se udržel na nohách, dostával jsem křeče, přiznal Ondřej Kacetl. Náš příběh je minimálně na knížkuVideo: Sport.cz

A míní, že pro trenéra Dynama Marka Zadinu muselo být play off psychicky velmi náročné. „Férově si musíme říct, že Marek Zadina nemá takové trenérské zkušenosti. Jako hlavní trenér si v extralize neprošel minulými sezonami. Muselo to teď pro něj být emotivní a enormně náročné na psychiku,“ řekl Antoš.

„Je to strašně těžký úkol, když vás během sezony etablují do role hlavního trenéra. Máte skvělý mančaft, postavený na vítězství. A ono vám to nevyjde v prodloužení sedmého finále. Pro hráče i trenéry to musí být hrozně těžký. Bude chvíli trvat, než se z toho vnitřně dostanou,“ soudí Antoš.

Zklamání je velké, ale jsem na nás hrdý, říká Lukáš Sedlák. Spraví si chuť v reprezentaci? Video: Sport.cz

A když se zamýšlí nad detaily, které nakonec rozhodly pro Třinec, zmiňuje i nervozitu. „Mně osobně se zdálo, že pardubické mužstvo bylo nervóznější než Třinec. Lukáš Sedlák v loňském play off a v tom letošním, to byl diametrální rozdíl. Letos hodně štěkal na soupeře, byl nervózní. V klubu nejsem, tak to nevím, ale myslím, že tam mohl být tak obrovský tlak na hráče i trenéry, že musejí získat titul. A i oni to pak těžko vstřebávali. A sám ze svých zkušeností vím, že někdy je klid v play off to nejlepší,“ uzavírá Antoš.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články