Hlavní obsah

Dauhá uvidí překvapivé finále

Finále Turnaje mistryň si překvapivě zahrají tenistky, které vybojovaly účast v Dauhá až jako poslední. Obě ale stanuly v boji o titul zaslouženě. Jako jediné totiž v průběhu turnaje vyhrály všechny své zápasy. Řeč je o Rusce Věře Zvonarevové, jíž dnes čeká osmé letošní finále, a o bývalé světové jedničce Venus Williamsové. Bilance vzájemných zápasů je jasně na straně Američanky.

Článek

Přestože Williamsová tento turnaj v minulosti nikdy nevyhrála, její účast ve finále není tak překvapivá. 28letá Američanka je někdejší světovou jedničkou, vlastní 38 titulů, z toho 7 grandslamových. Letos triumfovala ve Wimbledonu. S hráčkou takového kalibru se musí počítat vždy a všude.

To o 4 roky mladší Zvonarevová je se svými zkušenostmi a dosaženými úspěchy podstatně skromnější. Získala 7 titulů, ale žádný z nich nemá lesk trofeje z Turanje mistryň. Ruská tenistka tak dnes bude bojovat o největší úspěch dosavadní kariéry.

V Dauhá nehraje 9. hráčka světa náhodou. Výborné výsledky sbírala v průběhu celého roku - čeká ji už 8. letošní finále. Z titulu se radovala v Praze a Guangzhou, těsně pod vrcholem skončila v Hobartu, Dauhá, Charlestonu, Moskvě a Linci. Vedle toho zaznamenala i semifinále v Miami a Pekingu, získala bronzovou olympijskou medaili a hrála řadu čtvrtfinále a osmifinále. Jinými slovy velmi povedená sezona.

Zvonarevová přijela do Kataru ve formě. V průběhu října bojovala o titul na halových turnajích v Moskvě a Linci a tomu odpovídají i výkony v Dauhá. Prvním kolem proti krajance Kuzněcovové prolétla, další tři zápasy vydřela, ale bojovala proti hráčkám z absolutní světové špičky a na její raketě skončila i současná světová jednička Jankovičová.

Včera si moskevská rodačka v semifinále poradila s další krajankou Dementěvovou. "Zápas byl velice náročný. Musela jsem se celou dobu snažit udržovat si koncentraci. Pár her se mi nepovedlo, ale celkově jsem sebe i svou hru zvládla velmi dobře," komentovala po zápase.

Zvonarevová se Turnaje mistryň účastní podruhé. Poprvé před čtyřmi lety totálně vybouchla, když v základní skupině všechny tři zápasy prohrála. Tentokrát jí možná svědčí i místo konání tohoto prestižního turnaje. V Dauhá totiž letos v únoru bojovala proti Rusce Šarapovové o titul.

Ruská tenistka by si asi uměla představit i snazší soupeřku pro dnešní finálový zápas. Venus Williamsovou dokázala porazit jen jednou a to před více než pěti lety. Od té doby proti ní v dalších čtyřech zápasech neuhrála ani set, včetně dvou letošních střetnutí v Bengalúru a Římě.

Slavná Američanka Venus Williamsová letos zdaleka nepředvedla takovou snahu jako její soupeřka, přesto nasbírala bodů víc. Dokáže totiž vyhrávat grandslamy a velkou šampionkou je hlavně ve Wimbledonu, kde triumfovala celkově popáté i letos.

Druhý větší letošní úspěch zaznamenala na své poslední akci před Turnajem mistrů, když ovládla halový turnaj v Curychu. Vedle toho hrála ještě čtvrtfinále na Australian Open a na US Open a semifinále ve Stuttgartu, jinak to vzhledem k jejím kvalitám nestojí za řeč.

Na jednu stranu se ale nelze divit, že Venus, která v průběhu kariéry vyhrála téměř vše, ve svých 28 letech nehoří touhou zúčastnit se každého turnaje a každý turnaj vyhrát. Zaměřuje se hlavně na grandslamy a prestižní podniky, což potvrdila i v Dauhá.

Tento týden vyhrála všechny zápasy základní skupiny, když porazila Safinovou, Dementěvovou i sestru Serenu a včera zvládla vyrovnaný třísetový boj s Jelenou Jankovičovou, jíž patří světový trůn. "Zápas jsem vyhrála, protože jsem byla silná v klíčových chvílích. Bylo to těžké, protože dnes by mi nestačila má tradiční agresivní hra, výměny byly delší, musela jsem hrát trochu chytřeji," řekla Williamsová po vítězství nad Srbkou.

Podle bookmakerů bwin je jasnou favoritkou dnešního finálového zápasu Williamsová, na jejíž výhru nabízejí kurs 1.30. Na triumf Zvonarevové vypsali 3.20.

Reklama