Hlavní obsah

Murray i Gasquet touží po Turnaji mistrů

Poslední turnaj Série Masters v Paříži rozhodne o konečné podobě osmičky, která zakončí sezonu v Šanghaji. Vzhledem k tomu, že včera vypadl aktuálně osmý Tommy Haas, naskýtá se šance dalším, mezi nimiž nechybí Andy Murray a Richard Gasquet, kteří si tak proti sobě zahrají pikantní čtvrtfinále.

Článek

Vzájemným zápasům vévodí o rok mladší Francouz, který Brita loni porazil ve dvou setech v kanadském Montrealu. Od té doby ale uplynul nějaký ten čas, když i pohled na žebříček dokazuje zlepšení obou těchto tenistů.

Nadějný Skot vstoupil do letošní sezony na výbornou. Na tvrdém povrchu v katarském Dauhá prohrál až ve finále s Chorvatem Ljubičičem a následně došel do osmifinále Australian Open, kde mu cestu zkřížil Rafael Nadal. Svůj letošní první triumf slavil 20letý Murray v San Jose, když ho nezastavila ani jména jako Andy Roddick nebo Ivo Karlovič. O týden později v semifinále v Memphisu mu však Američan Roddick porážku oplatil.

Mezi nejlepší čtyři se poté probojoval i v Indian Wells a Miami, ale na obou prestižních podnicích prohrál s Novakem Djokovičem. Několik turnajů sehrál i na antuce, ale bez výrazného úspěchu. Na turnaji ATP Masters Series v Hamburgu si aktuálně 19. hráč světa přivodil nepříjemné zranění zápěstí, které ho vyřadilo na téměř tři měsíce ze hry. Na dvorce se vrátil před dvěma měsíci v Montrealu, kde mu však už ve druhém kole vystavil stopku Ital Fognini. Že návrat nebude pro Murraye zrovna jednoduchý, potvrdil Skot následně i v Cincinnati, kde podlehl v úvodním kole velmi hladce Baghdatisovi.

Díru do světa Murray neprorazil ani na US Open, kde vypadl ve třetím kole s Korejcem Leem. Chuť si však spravil v Davis Cupu, v jehož rámci porazil Chorvaty Ciliče a Karanušiče. Tato vítězství následně jen potvrdil v Métách, kde si zahrál finále, v němž prohrál s Tommy Robredem. Zvítězit v závěrečném utkání turnaje se mu tak povedlo až před týdnem v Petrohradě, když hladce ve dvou setech porazil Španěla Robreda.

Velmi dobrou formu si Murray přivezl i do Paříže, kde bojuje o účast na Turnaji mistrů a zatím mu to vychází, poradil si totiž už s Finem Nieminenem i Francouzem Santorem. Dnes ho čeká žebříčkově lépe postavený soupeř než ti předchozí.

Richard Gasquet je aktuálně 13. hráčem světa a rozhodně patří do světové tenisové špičky. Letos odehrál na okruhu ATP celkem 66 zápasů, z nichž vyhrál hned 45. Povedlo se mu už rozšířit i sbírku turnajových prvenství, když přemožitele nenašel před měsícem a půl v Bombaji. Dalšímu triumfu byl velice blízko hned týden poté v Tokyu a také na začátku antukové sezony v Estoril, kde se shodně zúčastnil finále.

Semifinále si navíc zahrál na Wimbledonu a také v úvodu roku v Sydney. Mezi nejlepší osmičkou nechyběl v Adelaide, ATP Masters Series Monte Carlo, Nottingham, Marseille a Gstaad. V posledních týdnech se mu však nevedlo zrovna nejlépe, ale dnes stejně jako Murray hraje o závěrečný podnik v Šanghaji.

Favoritem bookmakerů společnosti bwin je o jednu příčku v žebříčku lépe postavený Murray, na jehož vítězství vypsali kurs 1.57. Věříte-li naopak francouzskému tenistovi, potom si vsaďte na jeho postup do semifinále s kursem 2.11.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.