Hlavní obsah

Američanka naložila Plíškové kanára. Pak si stěžovala na rasismus. Už to řeší FBI, tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karolíně Plíškové zařídila rychlý návrat z Paříže domů, když jí v úvodním kole French Open nadělila kanára a po výhře 6:0, 6:4 slavila relativně snadný postup. Po vítězství ale americká tenistka Sloane Stephensová nemluvila s novináři jen o veselých věcech. Rozpovídala se o rasismu, kterému podle svých slov dlouhodobě čelí.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Američnaka Sloane Stephensová během zápasu s Karolínou Plíškovou.

Článek

„Je to velký problém během celé mojí kariéry," přiznala někdejší vítězka US Open po pondělním triumfu. „Tohle nikdy nezmizelo. Naopak se to jen zhoršuje," posteskla si s tím, že její situací se v tomto směru zabývá FBI (Federální vyšetřovací úřad).

„Samozřejmě je to už velmi vážná věc, když probíhá vyšetřování FBI kvůli tomu, co vám lidé řeknou v online prostoru. Trápí mě to celou kariéru. Jak už jsem řekla, neustále se to spíše zhoršuje. Lidé na internetu se utrhli ze řetězu a ze svých falešných stránek si dělají, co chtějí, což je nepříjemné," pokračovala tenistka tmavé pleti.

„A nejspíš to tak bude i dál. Tím jsem si jistá. Tak to prostě je," doplnila.

Na rasismus si často stěžovaly i její slavné tenisové krajanky, sestry Williamsovy. Nedávno se stejný problém přetřásal i ve fotbale, když čelila rasismu brazilská hvězda Realu Madrid Vinícius Jr.

Hráči na Roland Garros byli vybaveni softwarem na blokování rasistických komentářů. Stephensová přiznala, že zařízení zatím nepoužila, nicméně příliš nevěří, že by problém vyřešilo.

„Mám na Instagramu zakázaná určitá klíčová slova, ale to nikomu nezabrání, aby stejnou věc nenapsal jinak, což software dost často nezachytí," uvedla.

Stephensová, finalistka French Open z roku 2018, se ve druhém kole v Paříži utká s Varvarou Gračevovovu.

Reklama