Hlavní obsah

Antivaxer Djokovič je jedním z nejnebezpečnějších lidí na světě, tvrdí britský komentátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po triumfu Novaka Djokoviče ve Wimbledonu znovu ožilo téma odmítání očkování ze strany srbského tenisty a dalších problémů, které mu jeho postoj nejspíš způsobí. 21násobný grandslamový šampion zažil hodně chmurnou epizodu, když byl místo obhajoby titulu v Melbourne z Austrálie deportován. Podle populárního britského komentátora Benjamina Butterwortha ale svým chováním neubližuje jen sám sobě, ale také mnoha dalším.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Novak Djokovič po wimbledonském triumfu tradičně ochutnává trávu z centrální dvorce.

Článek

Jakmile oslabila pandemie koronaviru, asi jen málo fanoušků si uvědomilo, že politika USA se v tomto směru nijak nezměnila a k cestě do zámoří je zkrátka stále nutné se prokázat očkováním proti koronaviru.

To ovšem Djokovič i nadále odmítá. A přestože by se rád US Open a dalších turnajů americké série zúčastnil, za současných podmínek to není možné. A nejspíš by ani nepomohla přímluva legendárního Johna McEnroea, který se zasazoval o to, aby Srb mohl v USA hrát.

„Do Ameriky ale nepoletím, když nebudu mít povolení. Australská sága pro mě nebyla vůbec příjemná," uvedl Djokovič krátce po sedmém wimbledonském triumfu při slavnostním otevírání tenisového komplexu v bosenském Vysoku.

Nicméně pokud se postoj amerických úřadů nezmění, bude jejich rozhodnutí akceptovat. „Jsem profesionální tenista. Nemíchám se do politiky, protože mě nezajímá. Mám svůj názor a jsem zastánce svobody výběru toho, co je pro každého nejlepší. Respektuji všechno a všechny a očekávám, že ostatní budou respektovat mě a má rozhodnutí," dodal.

Britský komentátor Benjamin Butterworth, jenž publikuje v listech jako Guardian, Independent či Washington Post má za to, že nejde o Djokoviče samotného, ale o to, že jeho postoje ohrožují celý svět.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Novak Djokovič posedmé v kariéře slaví triumf ve Wimbledonu.

„Vakcína je zcela nezbytná, pokud chceme porazit koronavirus a jednání Novaka Djokoviče v tom moc nepomáhá. Momentálně je jedním z nejnebezpečnějších lidí na světě. Novak spoustu lidí vystavuje svým chováním riziku a vůbec si to neuvědomuje. Víme, že očkovaní lidé přenášejí virus mnohem méně, takže je velkou výhodou mít absolvované všechny dávky," uvedl Butterworth v diskusním televizním pořadu GB News.

„Djokovič je slavný muž a má tak velkou zodpovědnost. Svojí image se ale rozhodl využít k tomu, že strhává lidi, aby se nenechávali očkovat," doplnil.

Srbský tenista navzdory platným opatřením doufá, že ve druhé polovině léta nakonec do USA vyrazí.

„Budu čekat na dobré zprávy z USA, protože bych rád hrál pár turnajů před US Open," uvedl.

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 20 : 00
20240424T20 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík