Hlavní obsah

Djokovič po triumfu ve Wimbledonu přiznal trauma. Noční můra se může brzy vrátit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zažíval hodně turbulentní rok, v němž našel rozkolísanou rovnováhu až ve svém království ve Wimbledonu. Novak Djokovič na úvod sezony zažil kvůli odmítavému postoji k očkování proti covidu ponižující deportaci z dějiště Australain Open. Přišel o možnost obhajovat titul a ztratil i šanci na osamostatnění se na čele historického pořadí grandslamových šampionů. Na londýnské trávě si čtvrtým triumfem v řadě vše vynahradil. Nicméně očekává, že už brzy bude opět mimo hru.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Novak Djokovič posedmé s trofejí pro wimbledonského šampiona.

Článek
Fotogalerie

„Tenhle rok byl úplně jiný než ten minulý. Letos jsem první měsíce na tom nebyl mentálně a emocionálně dobře. Všechno, co následovalo po Austrálii, pro mě bylo obrovskou výzvou a překážkou. Nebylo pro mě vůbec jednoduché tu kapitolu uzavřít. Způsobilo to ve mně velké turbulence. Musel jsem tu bouři ustát," rozpovídal se nyní už sedminásobný wimbledonský šampion na tiskové konferenci.

„Uvědomil jsem si, že potřebuji čas, abych se dal dohromady a našel znovu rovnováhu. Všechny ty věci mimo kurt mě vykolejovaly, dostávaly mě pod tlak. Nemůžete předstírat, že se nic neděje," pokračoval v otevřené výpovědi.

Podle svých slov se postupně dokázal dostávat do ztracené pohody na antukových turnajích v Římě a na Roland Garros. V Paříži se však loučil už po čtvrtfinálovém duelu s pozdějším vítězem Rafaelem Nadalem.

Španěl tentokrát ve Wimbledonu doplatil na své zdravotní potíže a bez boje pustil do finále temperamentního Australana Nicka Kyrgiose, s nímž si navzdory prohrané první sadě Djokovič ve finále zkušeně poradil.

„Myslím, že jsem finále zvládl velmi dobře. Nick pár fiftýnů nezvládl, byla tam nějaká dvojchyba, řečnění směrem k jeho lóži. Cítil jsem, že to je moment, kdy jsem mu mohl sebrat servis. A to se také stalo. Ten game z 0:40 (na konci druhého setu), to jsem nevyhrál já, to si prohrál on sám nevynucenými chybami. Zatlačil jsem ho na jeho limit a byl jsem za to odměněn," vypíchl jeden z klíčových momentů finále.

„Jsem teď nesmírně šťastný a jsem rád, že si mohu tyhle pocity znovu užívat. Neberu své výhry jako dané, obzvlášť tady ve Wimbledonu," radoval se Djokovič.

Už brzy se mohou ale vrátit staré noční můry, protože ve velkém ohrožení se ocitá jeho účast na US Open. Spojené státy totiž zatím stále nepouštějí do země neočkované cizince a nic nenasvědčuje tomu, že by se tato politika měla v dohledné době změnit.

„Bude čekat a doufat, že v tomto ohledu přijdou dobré zprávy. Nejsem očkovaný a ani neplánuji být. Výjimka asi není reálná," povzdechl si staronový šampion, který vzhledem k absenci bodového ohodnocení na letošním Wimbledonu v novém vydání žebříku ATP parodoxně klesl na sedmé místo.

Reklama

Související témata: