Hlavní obsah

Zásadní obrat. Djokovičovi vzrostla naděje na účast na Australian Open. Zruší mu zákaz?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Následky covidové pandemie a válka na Ukrajině přinesly do mužského tenisu chaos. Silně poznamenaly hned dva ze tří dosud odehraných grandslamů v sezoně a zásadně promluvily i do čela žebříčku ATP. Asi nejvíce na turbulentní období doplatil staronový wimbledonský šampion Novak Djokovič, jenž nyní živí naději, že minimálně na příštím Australian Open se směrem k němu zásadně změní situace.

Foto: Zorana Jevtic, Reuters

Novak Djokovič s trofejí pro wimbledonského šampiona zdraví fanoušky z bělehradské radnice

Článek

Djokovič, známý odpůrce očkování, si před startem letošního Australian Open zařídil výjimku z povinné vakcinace proti covidu, aby mohl obdržet víza. Po přistání v Melbourne mu však byla víza zrušena a po dvou soudních řízeních byl ze země deportován, což pro něj také znamenalo zákaz vstupu na tři roky. Nemohl tak obhajovat titul, což v následujících týdnech vedlo i ke ztrátě pozice světové jedničky.

Ve Wimbledonu byl zase v důsledku války na Ukrajině zakázán start Rusům a Bělorusům, pochopitelně tedy i aktuální jedničce Daniilu Medveděvovi, načež ATP a WTA zrušilo turnaji bodové ohodnocení. Na to opět těžce doplatil Djokovič, jenž sice obhájil triumf, ale nemohl obhájit dosažené body, a tak se v žebříčku propadl až na sedmé místo.

Srbský tenista nezměnil svůj odmítavý postoj k očkování, které je však nutnou podmínkou k cestě do USA a tudíž i na nadcházející US Open, kterého se nejspíš nebude moci jeden z nejlepších tenistů světa všech dob zúčastnit. Naděje mu však svítá směrem k příštímu Australian Open. Signály ze země naznačují, že by mohl být jeho tříletý zákaz vstupu na její území přehodnocen.

„Podle toho, jak se nyní věci mají, tak nemohu cestovat do USA a Austrálie, ale doufám v pozitivní zprávy," řekl v pondělí Djokovič srbské televizi RTS po triumfálním návratu z Londýna do Bělehradu, kde ho před tamní radnicí vítaly tisícovky fanoušků.

„Věřím, že věci se změní hlavně na Australian Open. Směrem k US Open už zbývá dost málo času, ale naděje umírá poslední. Strašně rád bych na obou turnajích hrál. Když ale nebudu, tak to není konec světa," dodal.

Djokovičovou nadějí je změna politických poměrů v Austrálii, kde na konci května vyhrála volby do té doby opoziční labouristická strana s novým premiérem Anthonym Albanesem, což odstavilo od moci předchozí konzervativní kabinet s ministerským předsedou Scottem Morrisonem.

Albanese už v lednu během projednávání tehdy aktuální Djokovičovi kauzy vyhlašoval, že pokud se stane premiérem, Djokovičovi budou víza obnovena. Srbovu deportaci a celý humbuk kolem jeho případu označil za „debakl". „Nemyslím si, že tohle dodalo Austrálii nějak skvělý mezinárodní kredit," uvedl tehdy mimo jiné.

Djokovič už po květnových australských volbách uvedl, že změnu politických poměrů zaznamenal a nijak neskrýval, že v tom vidí pro sebe naději.

Britský list Daily Mail nyní navíc uvedl, že Albanese je vášnivým fanouškem tenisu, který sám pravidelně několikrát týdně hraje. Má úzký vztah i s australským tenisovým svazem, mnohem těsnější než předchozí vládní garnitura. A podle deníku je velmi pravděpodobné, že se bude zasazovat o to, aby příští rok devítinásobný šampion Australian Open už v Melbourne nechyběl.

Reklama

Související témata: