Hlavní obsah

ATP podepsala dlouholetou smlouvu se saúdskoarabským investičním fondem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tenisová asociace ATP se dohodla na dlouhodobé spolupráci se saúdskoarabským investičním fondem (PIF). Vedení mužského tenisu dnes oznámilo, že PIF se stane titulárním partnerem světového žebříčku a prestižních turnajů v Indian Wells, Miami, Madridu, Pekingu, Turnaje mistrů v Turíně a NextGen Finals pro hráče do 21 let v Džiddě.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Ilustrační snímek.

Článek

Saúdská Arábie tak pokračuje v masivních investicích do sportu, kterými se podle kritiků snaží vylepšovat pověst pošramocenou porušováním lidských práv v zemi. Financuje například lukrativní golfovou sérii LIV, přilákala závod mistrovství světa formule 1 a ve velkém investuje do fotbalu či boxu.

V poslední době se Saúdská Arábie více zaměřila i na tenis. Vloni v srpnu se s ATP dohodla na pořádání NextGen Finals v Džiddě do roku 2027 a zvýšení dotace turnaje na dva miliony dolarů. Země bude v říjnu hostit exhibiční turnaj za účasti Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala a dalších grandslamových šampionů. Nadal se navíc letos stal ambasadorem saúdské tenisové federace.

Pokračují i debaty a jednání s ženskou WTA o pořádání Turnaje mistryň. Legendy jako Martina Navrátilová či Chris Evertová stejně jako řada dalších tenistek takový krok ostře kritizují a považují případnou dohodu vzhledem k postavení žen v Saúdské Arábii za krajně nevhodnou. Pro se naopak vyslovila například Billie Jean Kingová.

Reklama

  1 : 0 Dimitrov - Menšík 1 : 0 probíhá Živě
20240427T18 : 35:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  7 : 5, 6 : 4 Lehečka - Medjedovič 7 : 5, 6 : 4 konec
20240427T12 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Macháč - Shelton dnes 20 : 00
20240427T20 : 00:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton