Hlavní obsah

Český unikát na Australian Open. Nástupkyně Kvitové a spol. zastiňují největší tenisové naděje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bude to další parádní tenisová podívaná. Již v pondělí se v Melbourne rozehrají první výměny úvodního grandslamového turnaje roku Australian Open. A už teď je jisté, že se český fanoušek rozhodně bude mít na co těšit. Kromě tradičních es Kvitové a spol. se vůbec poprvé představí patnáctiletá Brenda Fruhvirtová či o pět let starší Dalibor Svrčina. Český tenis se však už teď může pyšnit opravdovým unikátem. V hlavní soutěži žen budou mít tři nejmladší tenistky za jménem českou vlaječku.

Foto: Profimedia.cz

Brenda Fruhvirtová během kvalifikace na Australian Open

Článek

Devět českých hráček v čele s Petrou Kvitovou mělo na Australian Open zajištěn start v hlavní soutěži. Po finálovém kvalifikačním kole se k nim přidala další dvě jména. Patnáctiletá Brenda Fruhvirtová a stále ještě šestnáctiletá Sára Bejlek. Spolu s Lindou Fruhvirtovou, která měla účast jistou, tak české trio zároveň okupuje první tři příčky nejmladších hráček v hlavní soutěži Australian Open.

Před začátkem kvalifikačních bojů o účast v Melbourne se největší naděje dávaly do rukou a umění Lindy Noskové, která zahájila rok fantastickou jízdou do finále turnaje v Adelaide. Vyčerpaná vsetínská rodačka však už na další boje síly nenašla a loučila se již v prvním kole kvalifikace. Svěřenkyni Tomáše Krupy však zastoupily další nastupující hvězdy českého tenisu.

Podruhé v řadě prošla přes tvrdé kvalifikační síto do hlavní soutěže 175. hráčka světa Sára Bejlek. Tenistka, která poslední lednový den oslaví sedmnácté narozeniny, vyřadila na své cestě Rusku Astakovovou, ve druhém hráčku elitní stovky Američanku Parksovou a naposledy další světový talent ruskou hvězdičku Andrejevovou. „Jsem moc ráda, že jsem to nakonec dotáhla do vítězného konce. V pondělí, nebo v úterý jdeme na to," uvedla pro web tenisovysvet.cz nadšená hráčka.

Sára Bejlek si zahraje hlavní soutěž Australian Open (archivní foto)

Veliká grandslamová premiéra čeká v pouhých patnácti letech další drahokam českého tenisu Brendu Fruhvirtovou. Rodačka z Prahy bude plnit roli nejmladší hráčky v hlavní soutěži Australian Open, když na své cestě za prozatím největším úspěchem vyřadila Srbku Stevanovičovou, Ukrajinku Snigurovou a naposledy Španělku Maneirovou.

Především ve druhém kole ukázala česká tenistka neuvěřitelnou psychickou odolnost, když s Ukrajinkou prohrávala 0:1 na sety a 1:5 ve druhém. Brendě Fruhvirtové patří 135. příčka světa a je suverénně nejmladší tak vysoko postavenou hráčkou.

Foto: Profimedia.cz

Brenda Fruhvirtová si v patnácti letech zahraje hlavní soutěž Australian Open

Třetí nejmladší tenistkou v hlavním pavouku bude její o dva roky starší sestra Linda, v současné době 80. hráčka světa. Pro doplnění, v elitní stovce světového žebříčku jsou, pokud jde o věk, nejmladšími hráčkami právě sedmnáctiletá Linda Fruhvirtová před o rok starší Lindou Noskovou.

Životním úspěchem se může pyšnit i Dalibor Svrčina. Ostravský rodák postupně poslal balit kufry Brita Jubba, Argentince Kickera a naposledy Švýcara Riediho. Svrčina, kterému patří 219. příčka světa, tak doplní v hlavní soutěži Jiřího Lehečku a Tomáše Macháče.

Čeští tenisté na Australian Open
Ženy
JMÉNONA ŽEBŘÍČKU
Petra Kvitová16.
Barbora Krejčíková21.
Marie Bouzková26.
Karolína Plíšková31.
Kateřina Siniaková48.
Tereza Martincová73.
Markéta Vondroušová78.
Linda Fruhvirtová80.
Karolína Muchová133.
Brenda Fruhvirtová135.
Sára Bejlek175.
Muži
Jiří Lehečka78.
Tomáš Macháč115.
Dalibor Svrčina219.

Reklama

Související témata: