Hlavní obsah

Djokovič je trouba, opřel se slavný virolog do světové jedničky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani vidina obhajoby titulu na jeho nejoblíbenějším grandslamovém turnaji Australian Open zřejmě nepřesvědčí světovou jedničku Novaka Djokoviče, aby se uprostřed koronavirové krize a zpřísňujících se opatření nechal naočkovat. Svým postojem k vakcinaci rozděluje veřejnost. Jedni v něm vidí hrdinu, druzí pomýleného hlupáka, který si zbytečně šlape po štěstí a navíc škodí v celosvětovém boji s pandemií. Do druhého tábora se dost ostře zařadil známý italský lékař a virolog Roberto Burioni.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Srb Novak Djokovič zatím neoznámil, zda se nechal naočkovat proti koronaviru.

Článek

Burioni má kromě titulů a doktorátů ve své zemi status celebrity, která často vystupuje v médiích. A je také známým propagátorem očkování. Není tedy divu, že ho Djokovičovy postoje dráždí.

Do jednoho z nejlepších tenistů v historii se opřel v tweetu, v němž Djokoviče dával do kontrastu s legendárním boxerským šampionem Muhammadem Alim.

„Všimněte si rozdílu mezi opravdovým šampionem a troubou, který jen hraje dobře tenis," napsal lékař, což doplnil proslulým videem, v němž v roce 1978 vyzýval Ali rodiče k očkování dětí proti příušnicím, spalničkám a dětské obrně.

„No shots no school - it's the law" (Bez očkování nesmíte do školy, to je zákon), hřímal v kampani Ali.

Djokovič, jenž aktuálně bojuje za Srbsko na finálovém turnaji Davisova poháru, podle jeho otce Srdjana nakonec na Australian Open nejspíš nepojede.

„Co se očkování týče, tak to je soukromá záležitost. A nikdo nemá právo se někomu vrtat v soukromí," uvedl Djokovič starší v rozhovoru pro TV Prva. "Nenechá se vydírat, takže tam zřejmě hrát nebude. Já bych nehrál. A on je můj syn, tak si to přeberte sami," dodal.

Reklama

Související témata:
Virolog