Hlavní obsah

Lehečka si dokázal, že může hrát s kýmkoliv, a věří, že v Austrálii neskončil

Tenista Jiří Lehečka označil premiérový postup do osmifinále Australian Open za velký úspěch. Zároveň je ale rád, že si ho nepřipouští a soustředí se na další výzvy. Rodák z Mladé Boleslavi se díky výhře nad světovou dvanáctkou Britem Cameronem Norriem (6:7, 6:3, 3:6, 6:1, 6:4) stal prvním českým mužem po Tomáši Berdychovi, který se dostal v Melbourne mezi nejlepší šestnáctku. Přestože jej v další fázi čeká šestý hráč světa Félix Auger-Aliassime z Kanady, Lehečka pro Radiožurnál řekl, že se již může měřit s kýmkoliv.

Foto: Carl Recine, Reuters

Forhend Jiřího Lehečky v utkání s Britem Norriem.

Článek

"Pocity jsou krásné a užívám si to. Pořád to mi ještě nedochází, co to pro mě a mou kariéru znamená, ale to je možná dobře. Stále se soustředím na další kolo a na zápasy, které mě tu čekají," řekl Lehečka. Když si při pozápasovém rozhovoru v Kia Areně vyslechl ovace fanoušků, usmál se. Divákům poděkoval za podporu a vyzdvihl kvality soupeře, kterého zdolal poprvé v kariéře. Norriemu oplatil týden starou porážku z Aucklandu. Předtím s ním také prohrál před dvěma lety v Davis Cupu.

"Bylo těžké na něj najít taktiku, protože je to velmi dobrý hráč. Z minulých zápasů jsem se poučil jen v tom, nikdy se nevzdat a bojovat o každý míček," uvedl český tenista. S turnajovou jedenáctkou bojoval tři hodiny a patnáct minut, přičemž otáčel ze stavu 1:2 na sety. "Těžko vypíchnout jednu výměnu. Byl to tenis na vysoké úrovni. Oba jsme se navzájem dotlačili k nejlepšímu možnému výkonu. Utvrdil jsem se, že když dokážu hrát dobře, tak je jedno, kdo na druhé straně stojí, a mám vždy šanci," doplnil Lehečka.

Jednadvacetiletého hráče nezlomil ani ztracený tie break v první sadě, kde nevyužil tři setboly. Právě díky tomu na sobě poznal, že se zvedl i po psychické stránce. "Pamatuju si, že když jsem dřív něco takového zažil, bylo to na mně dva tři gamy znát. Teď jsem se z toho rychle oklepal. Hned jsem prolomil Cameronův servis, i když je třeba říct, že to byl jeden z jeho nejhorších gamů za celý zápas. Poté jsem byl schopný to doservírovat a byla to vzpruha, která mi dala naději a motivaci, že ten zápas nekončí," podotkl Lehečka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jiří Lehečka senzačně postoupil do osmifinále Australian OpenVideo: sntv

Jednasedmdesátý hráč světa se stal jedenáctým českým singlistou v open éře, který se dostal na Australian Open do osmifinále. Tím posledním byl před čtyřmi lety Berdych, který se rok předtím probojoval i do čtvrtfinále. "Pro mě to bylo jako tenistu z Česka lehké. Vyrůstal jsem v generaci, kdy jsme vyhráli dvakrát Davis Cup. Když vidím svou hru, představím si Tomáše Berdycha a snažím se tím inspirovat," řekl na kurtu Lehečka.

V osmifinále narazí na Augera-Aliassimea. O rok starší Kanaďan přehrál dnes ve čtyřech setech Argentince Francisca Cerúndola. Ve druhém kole také otočil ze stavu 0:2 proti Slováku Alexi Molčanovi. "S Alexem mám zítra trénink, takže se s ním o tom pobavím. Jednou jsem s ním (Augerem-Aliassimem) trénoval, takže o sobě víme. Hrajeme oba podobnou hru a určitě to bude dobrý zápas. Snad budu schopný předvést co nejlepší výkon," dodal Lehečka.

Reklama