Hlavní obsah

Masky byly strženy. Djokoviče překvapilo, jak se k němu lidé v těžké chvíli chovali

Bývalý první tenista světa Novak Djokovič přišel v této sezoně kvůli svým postojům ohledně odmítání očkování o start na dvou grandslamových turnajích. Ohrožen je ale i jeho start na Australian Open v příští sezoně, byť sám tenista prozradil, že má směrem k Melbourne „pozitivní náznaky“.

Foto: Nir Elias, Reuters

Novak Djokovič na turnaji v Tel Avivu.

Článek

Na začátku roku si prošel rodák z Bělehradu jednou z nejkontroverznějších událostí v tenisu za poslední dobu. Do Austrálie odcestoval obhajovat titul s udělenou výjimkou z povinného očkování proti koronaviru, nicméně po příletu mu bylo odebráno vízum a po dvou soudních procesech byl následně ze země deportován.

To mu automaticky také vyneslo tříletý zákaz vstupu do země, který je však možné ze strany australských úřadů zrušit. Naděje Srbovi vzrostla po výměně australské vlády a zrušení povinnosti očkování proti koronaviru pro cestující do ostrovního státu.

„Co se týče Austrálie. Mám pozitivní náznaky, ale samozřejmě neoficiálně. Komunikujeme přes mé právníky v Austrálii, kteří jednají s příslušnými úřady zodpovědnými za můj případ. Doufám, že budu mít během pár týdnů odpověď. Ať už jakoukoliv, i když samozřejmě doufám, že bude pozitivní," prozradil Djokovič v rozhovoru pro Sportal.

Foto: @atptour

Novak Djokovič během přípravy v Monaku.

„Pokud tam budu moct startovat, chci mít dost času na přípravu. Opravdu bych chtěl v Melbourne hrát. Už jsem se přenesl přes to, co se stalo letos, chci jen hrát tenis. To je to, co umím nejlépe. A zrovna v Austrálii jsem vždy předváděl svůj nejlepší tenis, výsledky hovoří za vše. Jsem vždy extra motivovaný tam jet. Teď ještě o to víc," pokračoval Djokovič

Potěšilo ho, že Austrálie nyní otevřela hranice i pro neočkované cizince. „Je to dobrá věc. Mám sice ještě (tříletý) zákaz, ale doufám, že bude zrušen. Nicméně to už není v mých rukách," uvedl.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Novak Djokovic (@djokernole)

Ani zpětně nijak nelituje, že si stál za svým přesvědčením ohledně odmítání očkování, i když ho to stálo účast na Australian Open a US Open.

Nijak ale netají, že události z Austrálie pro něj byly velmi nepříjemné. „Udělal jsem rozhodnutí a věděl jsem, že bude mít následky co se týče cesty do Ameriky. A tím to pro mě haslo. Austrálie ale byla jiný případ. Měl jsem výjimku, ale nakonec to dopadlo úplně jinak. Víme, co se stalo," ohlížel se.

Z nepříjemnosti z počátku sezony si ale odnesl i cenné zkušenosti. „Nic takového jsem v životě nezažil, dalo mě to cennou životní lekci. Hodně masek bylo strženo. Bylo zajímavé během toho procesu sledovat, jak se ke mně určití lidé chovali," dodal neurčitě.

Djokoviče letos ještě čeká prestižní turnaj v Paříži a také závěrečný Turnaj mistrů.

Reklama