Hlavní obsah

Djokovičovi zase hrozí absence na Australian Open. I když se do země může bez očkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli odmítavému postoji k očkování přišel už o dva grandslamy i pozici světové jedničky. To ale nemusí být pro jednoho z nejlepších tenistů světa Novaka Djokoviče vše. Hrozí mu, že si po roce znovu zopakuje absenci na Australian Open.

Foto: Pavel Mikheyev, Reuters

Novak Djokovič se raduje z titulu v Astaně. Dostane příští rok šanci hrát na Australian Open?

Článek

Austrálie sice už restrikce proti vstupu lidí do země bez očkování proti covidu zrušila, to ale nemusí být pro srbského tenistu žádná výhra.

Djokovič totiž loni odcestoval do Melbourne se zdravotnickou výjimkou z očkování, kterou mu však imigrační úředníci neuznali, zrušili mu víza a po soudních tahanicích jej nakonec ze země deportovali. A deportace znamená i automatický tříletý zákaz vstupu do země.

Ten lze sice zrušit, ale bývalá ministryně vnitra Karen Andrewsová, klíčová postava při zavedení proticovidových opatření, nabádá novou vládu, aby Djokovičův tříletý trest nepřehodnocovala.

„Byla by to facka do tváře lidem, kteří se v Austrálii zachovali správně. Kdyby najednou Novaku Djokovičovi povolili návrat do země jenom proto, že je špičkovým tenistou s mnoha miliony dolarů na účtu," uvedla Andrewsová pro ABC.

Šéf australského tenisového svazu (Tennis Australia) Craig Tilley minulý týden řekl, že Djokovič je na lednové Australian Open natěšený a připomněl, že zrušení zákazu pro něj je zcela v rukou nové federální vlády.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ATP Tour (@atptour)

„Vím, že se (Djokovič) chce na Australian Open vrátit. Je to devítinásobný šampion turnaje a my samozřejmě vždy chceme u nás ty nejlepší hráče na světě. Záležitost se teď musí vyřešit mezi ním a federálními orgány," sdělil Tilley.

Andrewsová, která už není u moci, si ale trvá na svém. „Pokud se nyní udělá speciální oznámení jen kvůli Djokovičovi, vyvstane pochopitelná otázka, co se bude dělat s podobnými případy, které se udály za podobných okolností," zdůraznila dále exministryně v rozhovoru pro ABC.

„Nemyslím si, že existují závažné důvody pro to, aby bylo rozhodnutí přehodnoceno, jen kvůli tomu, že se týká někoho se spoustou peněz. Vláda by se pak musel zabývat i všemi ostatními, jimž zrušili víza. Rozhodně by se nemělo dělat jedno rozhodnutí pro Djokoviče a jiné pro ty ostatní," dodala bývalá ministryně.

Víza byla před začátkem Autralian Open zrušena mimo jiné i české deblistce Renatě Voráčové.

Reklama