Hlavní obsah

Neuvěřitelný Djokovič ovládl bitvu gigantů na Australian Open a bere už svůj 18. grandslamový titul v kariéře!

Aktualizováno

Světová jednička Novak Djokovič ve finále Australian Open porazil Daniila Medveděva z Ruska 7:5, 6:2, 6:2, na prvním grandslamu sezony získal třetí titul za sebou a rekordní počet triumfů v Melbourne rozšířil na devět. Ve finálových zápasech na Australian Open srbský tenista udržel stoprocentní bilanci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finálového zápasu Australian Open Djokovič - MedveděvVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Djokovič za hodinu a 54 minut ukončil Medveděvovu neporazitelnost, která trvala dvacet zápasů. Třiatřicetiletý Srb sice v prvním setu promarnil vedení 3:0, za stavu 6:5 ale podruhé sebral soupeři servis a třetím setbolem rozhodl. Do druhé sady Djokovič vstoupil ztraceným podáním, ale poté dovolil soupeři získat už jen jeden game.

Rozhodující set měl od začátku jasný průběh. Djokovič, který v pondělí bude 311. týden světovou jedničkou a překoná rekord Švýcara Rogera Federera, prvním mečbolem při Medveděvově podání rozhodl o zisku osmnáctého grandslamového titulu. Víc mají na kontě pouze Rafael Nadal ze Španělska a Federer s dvaceti triumfy.

"Bylo to tady pro mě trochu jak na horské dráze. Problémy mimo kurt, zranění, karantény, byl to rozhodně nejnáročnější grandslam, jaký jsem zažil," řekl Djokovič a přiznal, že dohrával s natrženým břišním svalem. "Ale bolest byla snesitelná a za ty roky jsem si už zvykl, že prostě musíte hrát přes bolest," dodal.

Foto: Hamish Blair, ČTK/AP

Medveděv se marně natahuje po jednom z přesných úderů od Djokoviče.

"Vím, že kolem toho bylo hodně spekulací. Lidé zpochybňovali, že jsem opravdu zraněný, jak jsem se mohl dát tak rychle do pořádku," uvedl Djokovič, který se zranil v pětisetovém duelu třetího kola s Američanem Taylorem Fritzem. "Myslím ale, že to vůči mně nebylo úplně fér," dodal.

Djokovič také ukončil Medveděvovu dvanáctizápasovou vítěznou sérii proti hráčům z první desítky žebříčku. Pětadvacetiletý tenista, který se mohl stát teprve třetím ruským grandslamovým vítězem, prohrál i druhé finále na grandslamech v kariéře. Loni na US Open podlehl Nadalovi.

"Je to prostě král Melbourne. Neříká se mi to lehce, ale co víc dodat? Vyhrál tady všech devět finále. A pravděpodobně tady nevyhrál naposledy," prohlásil Medveděv. "Sice mě porazil celkem snadno, ale je to zkušenost. Až budeme spolu hrát příště, tak vím, že na kurtu a nejspíš i mimo něj musím něco udělat jinak. Samozřejmě to ale neznamená, že ho porazím," dodal.

Vizitka srbského tenisty Novaka Djokoviče (33), vítěze Australian Open
Datum a místo narození: 22. května 1987, Bělehrad
Státní příslušnost: Srbsko
Výška a váha: 188 cm, 77 kg
Aktuální postavení v žebříčku ATP: 1. místo (aktuální jedničkou je od února 2020; loni uzavřel tenisový rok pošesté v kariéře jako světová jednička a vyrovnal rekord Američana Peta Samprase; poprvé byl číslo jedna v červenci 2011)
Největší úspěchy: vítěz 18 grandslamových turnajů (9x Australian Open 2008, 2011-13, 2015-16, 2019-21, 5x Wimbledon 2011, 2014-15, 2018-19, 3x US Open 2011, 2015, 2018, French Open 2016); 5x vítěz Turnaje mistrů (2008, 2012-15); bronz z OH 2008 v Pekingu; vítěz Davisova poháru 2010; vítěz 81 turnajů ATP ve dvouhře a jednoho ve čtyřhře
Ocenění: 4x vítěz ceny Laureus pro nejlepšího světového sportovce roku (2012, 2015-16, 2019); 5x nejlepší hráč na okruhu ATP (2011-12, 2014-15, 2018); držitel nejvyššího srbského státního vyznamenání Řád republiky (2015)
Rodina: ženatý, manželka Jelena, syn Stefan, dcera Tara
Ostatní: celodvorcový typ hráče s výborným pohybem a vyrovnanými údery; jeden z osmi tenistů, kteří dokázali vyhrát všechny čtyři grandslamové turnaje; s tenisem začínal ve čtyřech letech, jeho vzorem byl Pete Sampras; prošel tenisovou akademií Nikoly Piliče v Mnichově; profesionálem od roku 2003, první titul na okruhu ATP získal o tři roky později v Amersfoortu; v roce 2008 se díky triumfu na Australian Open stal prvním srbským vítězem mužské dvouhry na grandslamu; v roce 2011 vyhrál deset turnajů včetně tří grandslamů a v červenci se poprvé stal světovou jedničkou; v průběhu French Open v roce 2016 se stal prvním hráčem v historii, který na odměnách vydělal přes 100 milionů dolarů (aktuálně téměř 146 milionů); od roku 2017 ho brzdil bolavý loket, v únoru 2018 podstoupil operaci; trénuje ho bývalý čs. reprezentant Marián Vajda, s nímž obnovil spolupráci v roce 2017 poté, co se rozešel se superkoučem Andrem Agassim a Radkem Štěpánkem, druhým koučem je Goran Ivaniševič; loni v lednu se výrazně zasloužil o vítězství Srbska v premiérovém ročníku ATP Cupu; po vítězství vzbudilo v některých zemích bývalé Jugoslávie nevoli video, na kterém je vidět, jak Djokovič se spoluhráčem Viktorem Troickým zpívají nacionalistické písně Pochod na Drinu a Vidovdan; v roce 2018 se stal u části svých krajanů terčem kritiky za to, že na mistrovství světa fandí fotbalistům Chorvatska; hráč s přezdívkou Nole má vlastní stránky www.novakdjokovic.com.
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 80 milionů australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Medveděv (4-Rus.) 7:5, 6:2, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Dodig, Polášek (9-Chorv./SR) - Ram, Salisbury (5-USA/Brit.) 6:3, 6:4.
Tenisový turnaj ITF v Šarm aš-Šajchu v Egyptě (tvrdý povrch, dotace 15 000 dolarů):
Muži - finále
Lehečka (3-ČR) - Cias (Pol.) 6:1, 6:3
Ženy - finále:
Talbiová (2-Běl.) - Nosková (ČR) 6:3, 2:6, 6:3

Reklama