Hlavní obsah

Djokovič prohrál soud! Musí opustit Austrálii a nebude obhajovat titul

Aktualizováno

Srbský tenista Novak Djokovič prohrál soud o zrušené vízum a nemůže obhajovat titul na Australian Open, které začne v pondělí. Prvního hráče světa rozsudek zklamal, ale respektuje ho a Austrálii opustí. Tři soudci federálního soudu v Melbourne rozhodli v jeho neprospěch jednomyslně. Djokovičovi nyní hrozí tříletý zákaz vstupu do země.

Tenista Novak Djokovič odjždí z hotelu k souduVideo: Reuters

 
Článek

Djokovič v prohlášení uvedl, že potřebuje čas na odpočinek, aby se z posledních týdnů vzpamatoval. K případu se vyjádřil jen krátce. "Jsem nesmírně zklamán, že soud zamítl moji žádost o přehodnocení rozhodnutí ministra pro imigraci o zrušení mého víza, což znamená, že nemůžu zůstat v Austrálii a zúčastnit se Australian Open. Rozhodnutí soudu respektuji a budu spolupracovat s úřady při mém odjezdu ze země," uvedl čtyřiatřicetiletý hráč, který chtěl v Melbourne usilovat o rekordní 21. grandslamový titul.

Djokovič je odpůrcem vakcinace proti koronaviru a australské vízum dostal na základě výjimky z povinného očkování po prodělaném koronaviru. Jeho žádost posoudily komise státu Victoria a australského tenisového svazu, ale vládní nařízení se liší. Po příletu mu vízum odebraly úřady na letišti. Soud mu ho kvůli procesnímu pochybení úředníků vrátil, ale v pátek mu vízum opět zrušil ministr pro imigraci Alex Hawke, který to vysvětlil veřejným zájmem.

"Bylo mi nepříjemné, že pozornost byla v posledních týdnech upřena na mě a doufám, že teď se budou všichni soustředit na tenis a můj milovaný turnaj," řekl devítinásobný vítěz Australian Open. "Přeju všem hráčům, pořadatelům, dobrovolníkům i fanouškům vše nejlepší v turnaji," uvedl Djokovič. Poděkoval také za podporu rodině, přátelům, fanouškům a Srbům.

Hlavní soudce James Allsop uvedl, že rozhodnutí se týkalo toho, zda bylo ministrovo rozhodnutí o odebrání víza iracionální, nebo právně nepřiměřené. "Není součástí funkce soudu rozhodovat o opodstatněnosti, nebo moudrosti rozhodnutí," řekl Allsop s tím, že šlo o přezkoukání, zda byl ministrův krok v souladu se zákonem, či nikoli. Soud dnes své rozhodnutí písemně nezdůvodnil, to učiní v nadcházejících dnech.

Djokovičův úvodní zápas byl v programu Australian Open zařazen hned na pondělí. Jeho místo zaujme jako poražený z kvalifikace 150. hráč světa Ital Salvatore Caruso, jehož soupeřem bude Srb Miomir Kecmanovič.

Foto: Stringer, Reuters

Novak Djokovič odjíždí z hotelu pro imigranty.

Srbův případ připravil o letošní Australian Open i tenistku Renatu Voráčovou. Česká deblistka také dostala výjimku z očkování na základě prodělaného covidu. Na rozdíl od Srba prošla na letišti kontrolou, ale po týdnu volného pohybu v Melbourne a jednom odehraném turnaji byla zadržena, vyslýchána a o vízum přišla. Z Melbourne pak rychle odletěla.

Jak šel čas s vízy Novaka Djokoviče:

8. ledna 2022 - Djokovičovi právníci informovali, že výjimku k účasti na Australian Open dostal na základě prosincového prodělání koronaviru.

10. ledna 2022 - Srbský tenista uspěl u soudu s odvoláním proti deportaci, a to kvůli procesnímu pochybení imigračních úředníků. Djokovič dostal zpátky pas a mohl definitivně opustit detenční hotel.

12. ledna 2022 - Djokovič se vyjádřil ke kritice, že se po pozitivním testu na koronavirus účastnil veřejných akcí. Srbský tenista v prohlášení na instagramu uvedl, že o výsledku se dozvěděl až posléze. Přiznal však, že s vědomím nákazy se 18. prosince zúčastnil rozhovoru pro deník L'Équipe. "Nechtěl jsem je zklamat, byl to závazek," vysvětlil Djokovič, proč rozhovor nezrušil.

14. ledna 2022 - Australský ministr pro imigraci Alex Hawke zrušil Djokovičovi vízum, které získal na základě výjimky z povinného očkování. Vysvětlil to veřejným zájmem s ohledem na zdraví a dodržování pořádku. Srbský hráč se obrátil na soud a právníci hráče požádali o to, aby se stihlo odvolání do neděle a on mohl od pondělí nastoupit do Australian Open.

15. ledna 2022 - Advokáti Djokoviče oznámili, že tenista je opět v detenčním zařízení.

16. ledna 2022 - Djokovič prohrál soud o zrušené vízum a nemůže obhajovat titul na Australian Open, které začne v pondělí. Prvního hráče světa rozsudek zklamal, ale respektuje ho a Austrálii opustí. Tři soudci federálního soudu v Melbourne rozhodli v jeho neprospěch jednomyslně. Djokovičovi nyní hrozí tříletý zákaz vstupu do země. Djokovičův úvodní zápas byl v programu Australian Open zařazen hned na pondělí. Jeho místo zaujme jako poražený z kvalifikace 150. hráč světa Ital Salvatore Caruso, jehož soupeřem bude Srb Miomir Kecmanovič.

Reklama

Související témata: