Hlavní obsah

Ruská tenisová hvězda vyjádřila podporu válkou zkoušenému území, federace zuří: Potrestejte ho!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky skreči Američana s českými kořeny Sebastiana Kordy postoupil ruský tenista Karen Chačanov již do semifinále Australian Open. Během svého doposud úspěšného tažení však nezapomíná na své arménské předky a po zápasech vyjadřuje skrze vzkazy na kamerách podporu Náhornímu Karabachu v Ázerbájdžánu. Je to oblast, o kterou od 90. let minulého století mezi sebou bojují právě Arménie s Ázerbájdžánem. Tamní tenisová federace nyní zuří, vzkazy považuje za útok a požaduje okamžité potrestání šestadvacetiletého tenisty.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Ruský tenista Karen Chačanov.

Článek

Území Náhorního Karabachu je po dlouhá léta zmítáno válečnými konflikty. Jak Ázerbájdžán, tak Arménie si území nárokují pro sebe. Obyvatelstvo tvoří z většiny právě Arméni, ale teritoriálně patří oblast druhému státu. Ruský tenista Chačanov se sice narodil v Moskvě, ale má arménské předky, a tak jim vyjádřil podporu.

„Artsakh, zůstaň silný," napsal po svém vítězství nad Američanem Francesem Tiafoem ve 3. kole Australian Open na kameru. Po osmifinálové výhře nad Japoncem Jošihitem Nišiokou přidal další vzkaz. „Nepřestávejte věřit a bojovat až do konce. Artsakh, zůstaň silný!" stálo na kameře, kterou hráči obvykle po vítězném zápase podepisují.

Tyto vzkazy pobouřily Ázerbájdžánskou tenisovou federaci (ÁTF), která na oba vzkazy reagovala v prohlášení. „Ázerbájdžánská tenisová federace zaslala protestní dopis Mezinárodní tenisové federaci (ITF) s ohledem na nepřijatelný útok," píše ve zprávě sdílené na oficiálních stránkách organizace.

Vyzvala také k přísnějším opatřením, potrestání tenisty a k zabránění podobným incidentům v budoucnu. Ázerbájdžánský tenisový boss Ogtay Asadov o této záležitosti prý hovořil i se svým protějškem z Ruské tenisové federace Shamilem Tarpičovem a doufá, že Chačanov bude za své činy potrestán.

Šestadvacetiletý tenista opravdu šlápl do vosího hnízda, jelikož napětí mezi oběma zeměmi je opět silné kvůli blokádě Lačinského koridoru, spojnice mezi Náhorním Karabachem a Arménií. Trasu blokují demonstranti od poloviny prosince, přerušují dodávky do Náhorního Karabachu a stále více se hovoří o humanitární krizi.

Představitelé ITF potvrdili, že stížnost Ázerbájdžánu dostali. Dopis přeposlali organizátorům turnaje, pod něž otázky týkající se chování hráčů během grandslamů spadají.

Reklama