Hlavní obsah

Sázkaři nezapomínají na Kvitovou s Plíškovou. A kolik medailí získá Ledecká?

Praha

Příznivci sportu a sázkaři se těší na dvě velké akce. S mírným zpožděním, ale i s fanoušky, začne tenisové Australian Open. Do závěrečných kol prvního grandslamu sezony můžou promluvit i české hráčky, v čele s Karolínou Plíškovou a Petrou Kvitovou. Celkem se ve dvouhře v Melbourne představí devět Češek a dva muži - Jiří Veselý a premiérově Tomáš Macháč. Ester Ledecká je zase jednou z favoritek mistrovství světa ve sjezdovém lyžování. Česká hvězda může v Cortině d'Ampezzo zaútočit na stupně vítězů v rychlostních disciplínách - ve sjezdu a superobřím slalomu. Oba šampionáty začnou v pondělí.

Foto: Andrew Brownbill, ČTK/AP

Petra Kvitová podává v duelu s Venus Williamsovou v Melbourne.

Článek

Tenisový svět s napětím sledoval, jestli se organizátorům v australském Melbourne podaří odstartovat první grandslam nové sezony. V mužské části pavouka může podle bookmakerů na titul pomýšlet zejména stará známá dvojice Djokovič (2,25:1), Nadal (6:1), mezi které se vklínil skvěle hrající Medveděv (5,5:1).

Mezi ženami je situace o poznání vyrovnanější a pro českého fanouška zajímavější. Největší favoritkou turnaje je vítězka nedávného US Open a světová trojka Japonka Naomi Ósakaová (6:1), v těsném závěsu za ní je Aryna Sabalenková (7,6:1) a současná světová jednička, domácí Ashleigh Bartyová (8,5:1). Z českých tenistek může papírově o úspěch zabojovat především Petra Kvitová (16:1) s Karolínou Plíškovou (16,5:1).

Sázkaři si našli poměrně jednoznačného favorita v Srbovi Djokovičovi, na kterého směřuje přesvědčivých 70 % vkladů. Dílčí důvěru (10 %) má ještě Rakušan Thiem. Pole dalších už je ale rozdrobeno, třeba Rafael Nadal na tiketech dominuje „pouze" v sázce na finále (2,9:1), jeho výhru si ale vsadil málokdo.

Hůře čitelný ženský tenis

Ženský tenis je přece jen hůře čitelný a o zaváhání favoritek v něm není nouze, což se odráží i v chování sázkařů. Z pohledu preferencí vyčnívá se 30 % vkladů domácí Ashleigh Bartyová a fanoušci s ohledem na 15 % podíl sázek nezapomněli ani na Petru Kvitovou. Nad 5 % se ale pohybuje dalších 7 hráček včetně Sereny Williamsové nebo Viktorie Azarenkové, názory sázkařů jsou tak hodně rozmanité.

„Určit, kdo za necelé dva týdny pozdvihne pohár pro vítěze, není jednoduché. Za posledních pět let totiž zažilo Australian Open pět různých vítězek. Z Češek bude zajímavé sledovat všechny hráčky," avizuje Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Karolína Plíšková během utkání s Danielle Collinsovou v Melbourne.

„Karolína Plíšková se trochu hledá, ale na turnaji se jí dlouhodobě daří. Petra Kvitová si zde zahrála před dvěma lety finále, ale světová špička se jí už trochu vzdaluje. Stejně tak bude příznivce českého tenisu zajímat, jak se bude dařit Markétě Vondroušové, která umí potrápit i hráčky z top příček žebříčku," dodává Hanák.

Kvůli pandemii covid-19 museli organizátoři provést zásadní opatření. Fanoušci tak nebudou mít letos neomezený pohyb v areálu. Bude navíc rozdělen do tří zón. Stadiony mají být zaplněny z 50 procent.

Jedna medaile je reálná

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování proběhne v Cortině d'Ampezzo. Hlavní českou hvězdou je Ester Ledecká. V Itálii se řadí k favoritkám sjezdu a super-G.

Obojživelnice, která sbírá úspěchy i na snowboardu, se v posledních týdnech více věnuje lyžování. V boji o malý křišťálový glóbus v super-G jí patří průběžné čtvrté místo. Ve francouzském Val d´Isere dokonce triumfovala a na bednu si stoupla i ve sjezdu v Crans Montaně, kde byla druhá.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Česká lyžařka Ester Ledecká na trati Super-G Světového poháru v Garmisch-Partenkirchenu.

Slovenské želízko v ohni představuje reprezentantka v alpském lyžování Petra Vlhová, která se specializuje na slalom.

Bookmakeři vypsali kurzy na počet medailí, které se podaří lyžařkám vybojovat. „Šanci, že bude Ledecká odjíždět z Cortiny s alespoň jedním cenným kovem, vidí s kurzem 1,60 vcelku realisticky. Že získá na mistrovství medaili za obě disciplíny, se však sázkovým expertům zdá spíše nepravděpodobné v kurzu 6,00," uvádí Markéta Světlíková, mluvčí Chance.

Jak dodává, o trochu více se věří ve slalomu i obřím slalomu Petře Vlhové s kurzem 3,50. Na to, že si Vlhová přiveze z MS alespoň jednu medaili, je aktuálně vypsán kurz 1,04 a s tím, že by nezískala žádnou, se téměř nepočítá. Navíc má podle expertů v kurzu 1,30 i větší šance na zlato než Ledecká s kurzem 3,50.