Hlavní obsah

Tenis v době temna. O kolik přijde elita i hráči druhého sledu?

Australian Open otevře svým fanouškům brány za necelý týden, už teď je ale jisté, že tenisté a tenistky mohou na odměny, z kterých se mohli těšit v minulém roce, zapomenout. Vítězové letošního ročníku si totiž přijdou "jen" na 2,75 milionů dolarů (asi 57 milionů korun), což je oproti minulému roku pokles zhruba o 27 milionů korun. Za vše samozřejmě může celosvětová pandemie koronaviru. Ale to zdaleka není vše.

Foto: Profimedia.cz

Novak Djokovič s trofejí za triumf na Autralian Open v roce 2020

Článek

Australian Open se bude stejně jako prakticky všechny sportovní akce konat se značně omezenou diváckou účastí. Celková dotace na první grandslamový turnaj roku se však nemění a zůstává na hodnotě z minulého roku - 71,5 milionů dolarů (asi 1,5 miliardy korun).

S menším výdělkem však musí kromě vítězů počítat i poražení finalisté, kterým klesne příjem z 2 milionů dolarů na 1,5 (asi 31 milionů korun). Semifinalistům pak spadnou odměny o dvacet procent oproti roku 2020, na svém naopak zůstanou poražení čtvrtfinalisté, kteří se mohou těšit na 525 tisíc dolarů (asi 11 milionů korun).

Ušetřené finance naopak půjdou podle ředitele turnaje Craiga Tileyho tenistům, kteří vypadnou již v úvodních kolech turnaje. Hráč či hráčka, kteří skončí na svém prvním soupeři, tak místo 90 tisíc dolarů dostanou 100 tisíc (asi 2 miliony korun).

"Pro hráče s nižších pater žebříčku je stále těžší a těžší se uživit. Tenisových akcí ubývá," obhajuje tento krok Tiley.

Tribuny budou v Melbourne podle předběžných informací zaplněny z 50 procent, celé Australian Open by tak místo obvyklých 800 tisíc lidí mělo navštívit maximálně 390 tisíc návštěvníků.

Změny se dotknou i druhého ročníku ATP Cupu, který začíná v Melbourne již dnes. Dotace spadne z původních 22 milionů dolarů, kterými se soutěž družstev pyšnila v minulém roce, na pouhých 10 milionů. O trofej bude místo 24 zemí bojovat pouhých dvanáct. Celý turnaj se navíc kvůli koronavirovým opatřením odehraje místo ve třech městech jen v Melbourne.

Snížení odměn se očekává i u dalších akcí. Na turnajích prestižní série Masters 1000 by tenisté za určitých okolností s ohledem na počet prodaných lístků mohli přijít až o 60 procent odměn, na menších podnicích, pokud by se konaly bez diváků, až 50 procent.

Reklama

Související témata: