Hlavní obsah

Kvitová - Cirsteaová 2:6, 2:6Paráda! Vondroušová, Bouzková i Macháč jdou na Australian Open dál, Lvice z Fulneku končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tenistka Petra Kvitová končí na grandslamovém Australian Open v prvním kole. Lvice z Fulneku stejně jako loni nestačila na Soranu Cirsteaovou. Před rokem dvojnásobná vítězka Wimbledonu podlehla Rumunce v Melbourne ve druhém kole, letos s ní prohrála už v prvním hladce po setech 2:6, 2:6. Dohrála i Kateřina Siniaková, která nestačila na Estonku Anett Kontaveitovou (2:6, 3:6). Dál jde naopak Markéta Vondroušová po vítězství nad domácí Priscillou Honovou po setech 6:2 a 6:3, Marie Bouzková, jež porazila Kanaďanku Marinovou 6:1, 6:3 a také Tomáš Macháč, jenž vyhrál bitvu s Juanem Manuelem Cerundolem z Argetiny 6:3, 2:6, 6:4, 6:2. Jiří Lehečka prohrál při své grandslamové premiéře s Bulharem Grigorem Dimitrovem 4:6, 6:4, 3:6 a 5:7.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Rychlý konec. Česká tenistka Petra Kvitová se s Australian Open loučí už po prvním kole.

Článek
Fotogalerie

Kvitová, kterou trápí od začátku roku problém se zápěstím, se zápas s Cirsteaovou nevydařil. Udělala 39 nevynucených chyb, nevyužila ani jeden ze dvou brejbolů a do šatny odcházela už po hodině a dvanácti minutách. "Není moc co říct. Takový je sport," řekla zklamaná česká tenistka.

Na grandslamu prohrála finalistka Australian Open z roku 2019 Kvitová hned v prvním kole stejně jako loni ve Wimbledonu. V Melbourne se jí to stalo poprvé od roku 2018.

O první český úspěch mezi ženami se během druhého dne hlavní části úvodního grandslamového turnaje roku 2022 postarala stříbrná olympijská medailistka z Tokia Markéta Vondroušová. Turnajová jednatřicítka neztratila v utkání s Australankou Honovou ani set a vyhrála 6:2 a 6:3. "Hrála jsem, co jsem potřebovala. Myslím, že jsem docela dobře podávala," uvedla loňská osmifinalistka turnaje pro web Tenisový svět.

„Byla jsem docela nervózní, protože ona je tady doma, dostala divokou kartu a věděla jsem, že naposledy porazila Petru (Kvitovou). Čekala jsem, že nás dají na ještě větší kurt, kde bude víc lidí," poznamenala Vondroušová.

Příští soupeřkou dvaadvacetileté Vondroušové bude Ruska Ljudmila Samsonovová, 37. hráčka světa a autorka vítězného bodu z loňského pražského finále Poháru Billie Jean Kingové. "Na druhý kolo je to hrozně těžkej los. Už jsem s ní jednou prohrála, takže teď chci vyhrát," řekla Češka.

Velmi rychle proklouzla do druhého kola také Marie Bouzková. Ta se na kurtu nemazlila s Kanaďankou Marinovou, když ji porazila 6:1, 6:3. Kateřině Siniakové se naopak nepodařilo zaskočit Estonku Anett Kontaveitovou a s šestou nasazenou prohrála 2:6 a 3:6.

Jiří Lehečka prohrál při své grandslamové premiéře v prvním kole Australian Open s Bulharem Grigorem Dimitrovem 4:6, 6:4, 3:6 a 5:7. Postupuje naopak jednadvacetiletý Tomáš Macháč. Ten ve třetím setu utkání s Cerúndolem prohrával 1:3, ale otočil na 5:3. Pak sice set nedopodával, ale vzápětí v dlouhém gamu znovu prorazil podání soupeře. Ve čtvrtém setu berounský rodák odvrátil v páté hře brejkbol a čtyřmi hrami v řadě duel ukončil. O třetí kolo, čímž by si vylepšil grandslamové maximum, bude hrát s Maximem Cressym z USA.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 75 milionů australských dolarů):
Muži
Dvouhra - 1. kolo:
Macháč (ČR) - J. M. Cerúndolo (Arg.) 6:3, 2:6, 6:4, 6:2
Dimitrov (Bul.) - Lehečka (ČR) 6:4, 4:6, 6:3, 7:5
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (20-ČR) - Cirsteaová (Rum.) 2:6, 2:6
Vondroušová (31-ČR) - Honová (Austr.) 6:2, 6:3
Kontaveitová (6-Est.) - Siniaková (ČR) 6:2, 6:3
Bouzková (ČR) - Marinová (Kan.) 6:1, 6:3

Reklama