Hlavní obsah

Zmatky na Australian Open vrcholí! Djokovič z izolace promluvil k fanouškům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavné Australian Open se rozjede až 17. ledna, o melbournském klání se však mluví už s pořádným předstihem. Pro pořadatele prvního grandslamového podniku roku však nejde o nic příjemného. Kauza Novaka Djokoviče, který je kvůli problematickým vízům zadržován v detenčním centru na periferii Melbourne, hýbe celým tenisovým světem. Navíc se v souvislosti s covidovými pravidly, za kterých mohou tenisté na turnaji hrát, objevují další nejasnosti. K fanouškům se z izolace obrátila i samotná světová jednička.

Foto: Mark Dadswell, ČTK/AP

Bude Novak Djokovič startovat na Australian Open?

Článek

S jasným cílem získat rekordní 21. grandslamový titul odjížděl Novak Djokovič do Melbourne. Australian Open se však podle nařízení státu Victoria, kde se turnaj koná, mohou zúčastnit pouze očkovaní tenisté. S největší pravděpodobností neočkovaná světová jednička si tak chtěla start zajistit na základě výjimky o prodělané nemoci.

Ne letišti byl však Djokovič zadržen, umístěn do detenčního centra a bylo rozhodnuto o jeho deportaci ze země. Dvacetinásobný grandsamový šampion se okamžitě odvolal, o jeho osudu by se tak mělo rozhodnout v pondělí. Djokovič podle vyjádření úřadů nebyl schopen doložit danou výjimku o prodělání nemoci, navíc požádal o špatný typ víza.

Prakticky okamžitě se napříč celým tenisovým světem rozhořela diskuse o tom, zda zadržení tenisové legendy bylo v souladu s právním řádem státu Victoria, kde se turnaj koná. O výjimce pro Djokoviče původně rozhodly dvě nezávislé komise, a to právě na základě prodělané nemoci.

Špatné informace australského svazu?

Zmatek do celé kauzy přinesla informace deníku Herald Sun, podle které australský tenisový svaz nejspíše hráče v prosinci mylně informoval, že pro udělení výjimky z očkování stačí potvrzení o prodělaném covidu za posledního půl roku. Federální vláda ale v pokynech z listopadu uvádí, že prodělání nemoci neznamená automaticky volný vstup do země bez karantény. Svaz informace listu následně popřel.

Samotný Djokovič se vyjádřil prostřednictvím sociálních sítí v pátek. „Chtěl bych poděkovat všem lidem z celého světa. Cítím jejich obrovskou podporu a moc si jí vážím. Děkuji své rodině, Srbsku a bohu, že jsem zdravý,“ psal devítinásobný vítěz Australian Open.

Foto: Pool, Reuters

Novak Djokovič po příletu do Austrálie.

Ze stejných důvodů nebyla do země vpuštěna i česká tenistka Renata Voráčová, která se následně rozhodla, že na Australian Open startovat nebude, a zemi již opustila.

„Podle našich informací prokázala bezinfekčnost způsobem opravňujícím k účasti na turnaji. Dokonce již odehrála jeden zápas. Z tohoto důvodu jsme podali prostřednictvím velvyslanectví v Canbeře u australských orgánů protestní nótu a žádáme je o vysvětlení situace,“ dodalo pro Echo24 ministerstvo zahraničních věcí prostřednictvím Anety Kovářové z odboru komunikace.

Reklama

Související témata: