Hlavní obsah

Baráž odstartuje Veselý, začne s De Bakkerem. Rosol pak změří síly s Haasem

Aktualizováno

Jiří Veselý odstartuje český boj o záchranu ve Světové skupině Davis Cupu. Páteční program baráže na antuce v Haagu začne od 14:00 s Nizozemcem Thiemem de Bakkerem. Po něm bude hala patřit Lukáši Rosolovi, který změří síly s Robinem Haasem. O pořadí zápasů rozhodl dnešní los.

Foto: Česká sportovní / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Jiří Veselý na archivním snímku.

Článek

Čeští šampioni Davis Cupu z let 1980, 2012 a 2013 ze Světové skupiny sestoupili jen jednou, po domácí prohře s Německem v roce 2005. Naposledy baráž zvládli předloni v těžkých podmínkách v Indii. I tehdy hráli stejně jako nyní bez Tomáše Berdycha, ale s Radkem Štěpánkem, který tentokrát rovněž chybí.

"Čekám hodně těžký průběh. Nizozemci hrají doma a mají silnou jedničku. Na druhou stranu mají naši kluci hodně zkušeností. Věřím, že potřebné tři body uděláme," řekl Navrátil po losu.

Týmu vyšlo přání, aby se jako první dostal na kurt Veselý, který bude favoritem proti De Bakkerovi, až 408. hráči světa. V soutěži družstev se levou rukou hrajícímu českému tenistovi dosud moc nedařilo, za nerozhodnutého stavu na tři vítězné sety vyhrál jen jednou z pěti zápasů, a to právě předloni v baráži v Indii.

"Snad získám sebevědomí a tento víkend se to změní," řekl Veselý, kterému antuka vyhovuje a v Davisově poháru na ní bude hrát poprvé. "De Bakker hraje rychle, a pokud má dobrý den, nikdy nevíte, co se stane. Možná bude naší výhodou, že povrch není tak rychlý, zvlášť pro mě. Už se nemůžu dočkat," uvedl čtyřiadvacetiletý tenista.

Vsadil na zkušenost

Rosolovi dal kapitán Jaroslav Navrátil přednost před Adamem Pavláskem. Rosol se sice v poslední době propadl žebříčkem na konec druhé stovky, ale s Haasem má pozitivní bilanci 4:1. Naposledy ho zdolal loni v Sofii. "V Davis Cupu jsme se nepotkali, nemám co ztratit. On bude favorit a já můžu jen překvapit," řekl Rosol.

Rosolovi dal kapitán Jaroslav Navrátil přednost před Adamem Pavláskem. Rosol se sice v poslední době propadl žebříčkem na konec druhé stovky, ale s Haasem má pozitivní bilanci 4:1. Naposledy ho zdolal loni v Sofii.

Do čtyřhry jsou zatím nahlášeni tradičně zbylí dva hráči v týmu - Pavlásek a Roman Jebavý, ale nominaci může kapitán v sobotu změnit podle vývoje pátečních dvouher. A variant dvojic do debla má několik.

S Nizozemskem mají čeští tenisté pozitivní bilanci 5:1, prohráli s ním jen úvodní duel v roce 1925. Naposledy na sebe oba týmy narazily před třemi lety a v Ostravě zvítězili domácí hráči 3:2. V baráži už Češi s Nizozemskem hráli v roce 2006 a tehdy si Navrátil odbyl úspěšnou kapitánskou premiéru.

Los baráže Davisova poháru Nizozemsko - ČR (Haag, antuka):
Pátek (14:00):
De Bakker (408. v žebříčku dvouhry ATP) - Veselý (59.)
Haase (39.) - Rosol (192.)
Sobota (13:00):
Griekspoor, Middelkoop - Jebavý, Pavlásek
Neděle (12:00):
Haase - Veselý
De Bakker - Rosol

Reklama

Související témata: