Hlavní obsah

Během finále jsem ani nedýchal, přiznal Klaus při setkání se šampiónkou Kvitovou

PRAHA

Po velkém triumfu Petry Kvitové na wimbledonské trávě patřil prezident republiky Václav Klaus mezi první gratulanty, ale jen na dálku. Závěr famózní jízdy české tenistky nejslavnějším turnajem na světě totiž sledoval při návštěvě karlovarského filmového festivalu. Ve čtvrtek vyhlášený příznivce bílého sportu přivítal šampiónku z All England Clubu osobně v prostorách Pražského hradu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus a tenistka Petra Kvitová

Článek
Fotogalerie

„Konečně se Petra ukázala v Praze!“ přivítal Klaus jednadvacetiletou tenistku v uvolněném duchu, který setkání provázel. Od wimbledonské vítězky poté obdržel na památku velkou fotografii české hráčky se zlatým talířem pro šampiónku a raketu ze sady, kterou Kvitová ve Wimbledonu měla, byť s ní do hry nezasáhla. „To je ten slavný talíř? Kolikrát ho ještě budete mít v rukách?“ ptal se prezident. „Snad víckrát než jednou,“ odvětila se smíchem Kvitová.

Klaus přiznal, že finále s „uhekanou“ Ruskou Šarapovovou sledoval se zatajeným dechem. „Málem jsem nedýchal. Lákali mě, abych přijel, a když jsem to viděl, tak jsem strašně litoval, že jsem to odmítl,“ prohlásil.

Pro Kvitovou byla audience na Hradě velkým zážitkem. „Byla to velká čest a příjemné popovídání,“ poznamenala po půlhodinovém rozhovoru s prezidentem, který prý nezapřel nadšeného tenistu. „Vyprávěl, jak to sledoval, i jaký úder jsem kde zkazila. To si pamatuje,“ doplnila se smíchem sedmá hráčka světového žebříčku.

Prezident Václav Klaus s tenisovou raketou od Petry Kvitovéfoto: Právo/Petr Horník

Pro českou hráčku byla návštěva u prezidenta začátkem dalšího hektického dne šampiónky. Hned z Hradu zamířila spolu se svým manažerem Miroslavem Černoškem na ruzyňské letiště, odkud ji soukromé letadlo přepravilo na festival do  Karlových Varů. A již v 16 hodin bude Kvitová zpět v hlavním městě, kde má v prodejně společnosti Nike na Příkopech naplánovanou autogramiádu.

V pátek čeká Kvitovou slavnostní odpoledne v „jejím“ Fulneku, kdy jí bude předáno čestné občanství malého městečka na Novojičínsku. Při té příležitosti česká tenistka předá zlatý talíř do opatrovnictví svých rodičů. „Taťka ho někam vystaví,“ podotkla.

Kvitovou během posledních týdnů, kdy mimo jiné absolvovala French Open a Wimbledon, trápila řada zranění, slavný turnaj na trávě pak dohrávala s natrženým stehenním svalem. Proto se rozhodla odhlásit z turnaje v Bad Gasteinu a společně s kondičním trenérem Josefem Ivankem absolvuje „odpočinkové“ soustředění ve Vysokých Tatrách.

„První turnaj, který budu hrát, by mělo být Toronto,“ dodala Kvitová. Turnaj v Kanadě startuje 8. srpna, poslední grandslam sezóny ve Flushing Meadows pak začne 29. srpna.

Reklama

Související témata: