Hlavní obsah

Berdych chce na Turnaji mistrů míchat postupovými kartami

PRAHA/LONDÝN

Tenista Tomáš Berdych může ještě vylepšit už tak úspěšnou sezónu. Na Turnaji mistrů, který začne v Londýně v neděli, myslí na postup ze skupiny, což by dokázal jako druhý český hráč v historii.

Foto: Petar Kujundzic, Reuters

Tenista Tomáš Berdych.

Článek

Hledat favorita není jednoznačné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jedničkou je Novak Djokovič, ale letos téměř neporazitelný Srb má od triumfu na US Open problémy s ramenem a je otazníkem, jak závěrečnou akci roku zvládne.

Novak Djokovič.foto: Reuters/Arnd Wiegmann

Federer je v laufu

Naopak povzbuzen tituly v Basileji a v Paříži přijel do města nad Temží elegantní Roger Federer a po sezóně bez grandslamového titulu je ve formě. "Každý tady může porazit každého," řekl obhájce titulu Federer, který v případě dalšího triumfu získá jako první tenista šestý vavřín a odpoutá se od Ivana Lendla a Peta Samprase z USA.

Roger Federer.foto: ČTK/AP/Lionel Cironneau

Nadal nabíral síly s rodinou

Třetím hlavním adeptem na titul je Rafael Nadal. Španěl místo turnaje v hale Bercy odpočíval s rodinou a nabíral síly na Turnaj mistrů, který se mu nedaří vyhrát, jelikož se hraje pod střechou, a také se chystal na finále Davisova poháru proti Argentině.

Rafael Nadal.foto: Reuters/Yuriko Nakao

"Djokovič se zdá být neporazitelný pokud je fit a hraje dobře. Federer hraje v hale výborně a Nadal je vždy nebezpečný, ale věřím Djokovičovi," předpovídal bývalý první hráč světa Rus Marat Safin na stránce ATP Champions Tour. "Těžko říci, ale já bych se spíš přiklonil na stranu Federera a Murrayho," řekl Rakušan Thomas Muster.

Půjde ve stopách Lendla?

Šestadvacetiletý Berdych má za sebou vyrovnanou bilanci, kterou okořenil titulem v Pekingu. Na Turnaji mistrů je podruhé a po loňské jedné výhře a dvou prohrách má letos vyšší ambice. "Pokusím se svoji bilanci vylepšit. Když to pomůže k postupu do semifinále, o to lépe," řekl Berdych před odletem do Londýna. Do semifinále Turnaje mistrů se z českých tenistů dostal jen Ivan Lendl.

Ivan Lendl po dvaceti letech.foto: ČTK/Jaroslav Ožana

Turnaj rozehraje Berdych až v pondělí večer proti Djokovičovi, kterého si stejně jako Brita Andy Murrayho a Španěla Davida Ferrera do skupiny přál. "Na Turnaji mistrů je důležitý především vstupní zápas. Když vyhrajete, jste v pohodě a soupeři pod tlakem. Od toho se odvíjí další průběh. Takže se soustředím na úvodní utkání. Pokud se vydaří, může se přihodit cokoli," prozradil český tenista, že vrhne všechny síly na Djokoviče.

Andy Murray.foto: Reuters/Eric Gaillard

Srbský lídr žebříčku je v Londýně už týden, zašel do kina, trávil chvíle s Murraym v posilovně a v londýnské aréně si poprvé zatrénoval s Nadalem. "Nejlepší týmy jsou po tréninku, takže teď už jsme připraveni, všechno může začít," napsal Djokovič na Facebooku.

Sebejistý Tsonga

Turnaj mistrů začne v neděli soubojem Federera s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou. Oba se před týdnem střetli ve finále v Paříži a zápas vyhrál Federer. "Roger je Roger, ale porazit ho už umím," řekl Francouz a strach neměl ani z Nadala. "Nu Rafu si v hale věřím a Fishe porazím," řekl Tsonga sebejistě směrem k zápasu s Američanem Mardym Fishem a doplnil: "Nepřijel jsem jenom se zúčastnit."

Jo-Wilfried Tsonga.foto: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Turnaj se opět uskuteční v londýnské O2 aréně, speciálně nasvícené hale před zaplněným hledištěm. "Diváci jsou tady nejlepší na světě," tvrdil Berdych a doplnil: "Je to tady představení, spíše jako divadlo než tenis, ale fantastické divadlo."

Vítěz bere 31 miliónů korun

Hráči se ve skupinách střetnou systémem každý s každým a první dva vždy postoupí do semifinále. Neporažený vítěz turnaje získá 1500 bodů do žebříčku a odměnu 1,63 miliónu dolarů (v přepočtu přes 31 miliónů korun).

Poprvé může být pátý na světě

Berdych můžu v případě triumfu na Turnaji mistrů poprvé poskočit na páté místo světového žebříčku. Český hráč je aktuálně sedmý a pokud by v Londýně vyhrál, mohl by přeskočit nyní šestého Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu a pátého Španěla Davida Ferrera, který by ale musel turnaj pokazit.

Berdych ztrácí na sedmém místě na pátého Ferrera 1180 bodů. Pouze výhra na turnaji s maximálně s jednou prohrou ve skupině, čímž by získal 1300 bodů, by znamenala, že předstihne Španěla, pokud ten třikrát prohraje. Jako neporažený vítěz by Berdych bral 1500 bodů a Ferrera by předstihl i v případě jedné jeho výhry. Pokud by Berdych Turnaj mistrů vyhrál, mohl by až ve finále porazit Tsongu, i tak by se před něj dostal.

Vyrovnal by se Kodešovi

Pokud by se Berdych na páté místo žebříčku posunul, vyrovnal by se Janu Kodešovi a Jiřímu Novákovi. Výše byli pouze světová jednička Ivan Lendl a Petr Korda (2.).

Největší boj bude Berdych nejspíše svádět o šesté místo s Tsongou, na kterého ztrácí 235 bodů. "Bylo by hezké skončit zase na šesté pozici jako loni. Pořád je o co hrát," prohlásil před turnajem Berdych, který ukončí rok podruhé za sebou v Top 10. To se z českých tenistů naposledy podařilo Petru Kordovi v letech 1991-92.

Může ale i spadnout

Berdych ale může v žebříčku dvouhry i klesnout. Osmý Američan Mardy Fish na českého tenistu ztrácí jen 335 bodů, takže se před něj může snadno dostat.

Jasné je, že bez ohledu na výsledky na Turnaji mistrů je letošní jedničkou Srb Novak Djokovič a i pozice Rafaela Nadala ze Španělska na druhém místě je v Londýně neotřesitelná. Dojít ke změně by teoreticky mohlo ještě na třetím místě, na které by se mohl po měsíci a půl vrátit Švýcar Roger Federer, ale musí hrát minimálně finále, aby měl šanci dostat se před britského tenistu Andyho Murrayho.

Za vítězný zápas ve skupině získává hráč 200 bodů, za prohru nic, což znamená, že po skupině si může připsat na konto až 600 bodů. Za výhru v semifinále je dalších 400 bodů a ve finále 500. Neporažený král Turnaje mistrů bere 1500 bodů.

Reklama