Hlavní obsah

Berdych - Tsonga 7:5, 6:3Berdych jde přes Tsongu a čeká ho Murray. Štěpánka zastavil kamarád. Dvě Češky v semifinále

Aktualizováno

Český tenista Tomáš Berdych je v semifinále. V Dauhá porazil turnajovou pětku Jo-Wilfrieda Tsongu. První set vyhrál 7:5, ve druhém vedl 5:3 a měl sérii mečbolů. Využil sedmý a jde dál, jeho dalším soupeřem bude světová jednička Andy Murray z Británie. Radek Štěpánek skončil s Novakem Djokovičem ze Srbska (3:6, 3:6). Karolína Plíšková si v Brisbane zajistila semifinále, prohrála s Italkou Robertou Vinciovou první sadu 3:6, pak ale povolila soupeřce už jen čtyři hry. V Šen-čenu Kateřina Siniaková pronikla mezi nejlepší čtyři přes kvalifikantku Ninu Stojanovičovou ze Srbska 6:3, 6:4. Kristýna Plíšková padla s Britkou Johannou Kontaovou 4:6, 7:6 a 3:6. V Aucklandu se nedařilo Barboře Strýcová, podlehla ve čtvrtfinále Američance Lauren Davisové 1:6 a 6:7.

Foto: Ibraheem Al Omari, Reuters

Tomáš Berdych při utkání s Jo-Wilfriedem Tsongou z Francie.

Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dauhá semifinále: Djokovič - Štěpánek, Karlovič - Verdasco

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dauhá semifinále: Berdych - Tsonga, Murray - Almagro

Jednatřicetiletý Berdych porazil stejně starého Tsongu v jedenáctém vzájemném duelu poosmé. Vyrovnaný první set rozhodl brejkem v dvanácté hře a v druhé sadě od čtvrtého gamu vedl, na poslední krok se ale hodně nadřel. Poslední game trval více než čtvrt hodiny a Berdych při vlastním podání proměnil až sedmý mečbol.

Murray zdolal Nicoláse Almagra ze Španělska 7:6, 7:5 a oslavil 27. vítězství na okruhu ATP v řadě. Favoritem bude i v duelu s Berdychem, ve vzájemných zápasech má pozitivní bilanci 10:6.

Tažení osmatřicetiletého veterána Štěpánka, jenž se v Kataru do hlavní soutěže probil z kvalifikace, zastavil ve čtvrtfinále obhájce titulu Djokovič.

Štěpánek, který loňskou sezónu ukončil předčasně v říjnu kvůli zdravotním problémům, začal utkání ztrátou podání a prohrával už 1:4. Pak ale zabojoval, sebral soupeři servis a snížil na 3:4. V následující pauze mezi gamy si nechal od fyzioterapeuta zkontrolovat záda a v další hře přišel znovu o podání.

Dotahovat musel hned od úvodu i ve druhém setu, a přestože Djokoviče chvílemi trápil skvělými údery, další brejkbol už si nevypracoval. Srb pak v deváté hře při Štěpánkově servisu proměnil první mečbol a českého tenistu ve 14. vzájemném utkání potřinácté porazil.

Oba hráči, které pojí přátelství i mimo kurt, si u sítě zavtipkovali, co si povídali, ale Djokovič při rozhovoru na kurtu označil za přísně tajné. Pro Štěpánka měl jen slova obdivu a označil ho za velkou inspiraci.

V Dauhá se Štěpánek na kurty ještě vrátí. Ve čtyřhře totiž spolu s Kanaďanem Vaskem Pospisilem, s nímž tvoří novou dvojici, postoupili bez boje do finále. Proti třetímu nasazenému páru k semifinálovému duelu nenastoupili španělští soupeři Almagro a Verdasco.

Karolíně Plíškové se proti Robertě Vinciové povedl obrat. Italku poprvé v kariéře porazila a její příští soupeřkou bude překvapivě Ukrajinka Elina Svitolinová, jež zdolala světovou jedničku Angelique Kerberovou z Německa 3:6, 6:2 a 6:2.

Svěřenkyně kouče Davida Kotyzy předešlé dva zápasy s Vinciovou prohrála a první set v Brisbane nenasvědčoval, že se to změní. Po esu italské tenistky o první sadu přišla, ale od druhého setu se zlepšila, diktovala výměny a dokázala čelit i bekhendovým čopům Vinciové.

Druhou sadu Plíšková hladce získala, ale do třetí vstoupila ztrátou podání a vzápětí prohrávala 0:2. Pak ale získala šest her v řadě a radovala se z postupu. Semifinále si Plíšková zahraje poprvé od své loňské cesty do finále na US Open. Se Svitolinovou má rodačka z Loun na okruhu bilanci 4:0, před rokem Ukrajince podlehla na Hopmanově poháru.

Siniaková zvládla čtvrtfinále v Šen-čenu

Dvacetiletá Siniaková je v semifinále dvouhry na turnaji WTA poprvé od loňského září, kdy nakonec v Tokiu prohrála až ve finále.

V utkání se Stojanovičovou šla 52. hráčka světa rychle do vedení a první set bez problémů ovládla. Stejně stará Srbka si pak nechala mezi sety ošetřit levý stehenní sval, ale českou tenistku delší pauza z tempa nevyvedla. Znovu získala výhodu brejku a za stavu 5:3 a 40:0 měla při podání soupeřky první tři mečboly, které ještě nevyužila. V další hře udělala při čtvrtém mečbolu dvojchybu, ale pátý už proměnila.

"Na konci bylo těžké zápas dokončit, ale jsem ráda, že se mi to povedlo," řekla Siniaková na kurtu. "Mám radost z postupu do semifinále. Povedla se mi příprava před sezónou a doufám, že i v semifinále předvedu dobrý tenis," řekla přemožitelka světové čtyřky Rumunky Simony Halepové z druhého kola.

Kristýna Plíšková vypadla po boji

Příští soupeřkou Siniakové bude třetí nasazená Johanna Kontaová, které Kristýna Plíšková nedokázala vzít ve čtvrtfinále servis. Šedesátá hráčka světa si sice vypracovala tři brejkboly, dva na začátku třetí sady a jeden na jejím konci, ale ani jednou neuspěla. Sama naopak přišla o podání třikrát.

Plíšková si pomohla patnácti esy a zápas do rozhodující sady posunula po čtvrthodinovém tie breaku, který vybojovala poměrem 13:11. Odvrátila ještě čtyři mečboly, při pátém poslala return z forhendu do sítě.

Ve čtvrtfinále skončila také obhájkyně titulu Agnieszka Radwaňská. Polská favoritka nestačila na Američanku Alison Riskeovou a v repríze loňského finále dokonce dostala kanára při prohře 2:6, 6:3, 0:6.

Strýcová v Aucklandu dohrála

Ve čtvrtfinále novozélandského turnaje v Aucklandu skončila Barbora Strýcová. Čtvrtá nasazená hráčka nestačila na Američanku Lauren Davisovou.

Strýcová vypadla ve stejné fázi turnaje i ve čtyřhře, kterou hrála s Lucií Šafářovou, s níž v srpnu v Riu získala olympijský bronz. Nasazené jedničky k utkání proti krajance Renatě Voráčové a Nizozemce Demi Schuursové nenastoupily.

Třicetiletá Strýcová přišla v zápase s Davisovou čtyřikrát o servis a první game uhrála až za stavu 0:5. Druhý set byla vyrovnanější. Za stavu 4:5 podávala Američanka na výhru, ale Strýcová ještě dokázala duel posunout to tie breaku. Zkrácenou hru však česká tenistka prohrála 4:7, šanci na semifinále ztratila po hodině a tři čtvrtě.

Auckland (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Davisová (USA) - Strýcová (4-ČR) 6:1, 7:6 (7:4)
Görgesová (Něm.) - Wozniacká (3-Dán.) 1:6, 6:3, 6:4
Ostapenková (7-Lot.) - Brengleová (USA) 7:5, 6:3
Konjuhová (8-Chorv.) - Ósakaová (Jap.) 3:0 skreč
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Voráčová, Schuursová (ČR/Niz.) - Šafářová, Strýcová (1-ČR) bez boje
Šen-čen (tvrdý povrch, dotace 750 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Siniaková (ČR) - Stojanovičová (Srb.) 6:3, 6:4
Kontaová (3-Brit.) - Kristýna Plíšková (ČR) 6:4, 6:7 (11:13), 6:3
Riskeová (8-USA) - A. Radwaňská (1-Pol.) 6:2, 3:6, 6:0
Giorgiová (It.) - Wang Čchiang (Čína) 6:0, 6:2
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Dzalamidzeová, Kudermetovová (Rus.) - Kristýna Plíšková, Golubicová (ČR/Švýc.) 7:5, 1:6, 10:5
Brisbane (tvrdý povrch):
Muži (dotace 495 630 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Raonic (1-Kan.) - Schwartzman (Arg.) 6:3, 6:2
Nadal (5-Šp.) - M. Zverev (Něm.) 6:1, 6:1
Thiem (4-Rak.) - Groth (Austr.) 7:6 (7:5), 6:3
Dimitrov (7-Bulh.) - Mahut (Fr.) 6:2, 6:4
Ženy (dotace 1 milión dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Karolína Plíšková (3-ČR) - Vinciová (8-It.) 3:6, 6:2, 6:2
Cornetová (Fr.) - Cibulková (2-SR) 6:3, 7:5
Muguruzaová (4-Šp.) - Kuzněcovová (5-Rus.) 7:5, 6:4
Svitolinová (6-Ukr.) - Kerberová (1-Něm.) 6:4, 3:6, 6:3
Čennaí (tvrdý povrch, dotace 505 730 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Bautista (2-Šp.) - Dutra Silva (Braz.) 6:3, 6:2
Južnyj (7-Rus.) - Olivo (Arg.) 6:1, 7:5
Bedene (Brit.) - Kližan (4-SR) 7:6 (7:3), 6:7 (3:7), 7:6 (7:2)
Paire (5-Fr.) - Bhambri (Ind.) 6:3, 6:4
Dauhá (tvrdý povrch, dotace 1 334 270 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (3-ČR) - Tsonga (5-Fr.) 7:5, 6:3
Djokovič (2-Srb.) - Štěpánek (ČR) 6:3, 6:3
Verdasco (Šp.) - Karlovič (6-Chorv.) 6:2, 7:5
Murray (1-Brit.) - Almagro (Šp.) 7:6 (7:4), 7:5
Čtyřhra - semifinále:
Pospisil, Štěpánek (3-Kan./ČR) - Almagro, Verdasco (Šp.) bez boje

Reklama

Související témata: