Hlavní obsah

Austrálie místo Ruska. Ve hře jsou i tenistky Slovenska

Australské tenistky nahradily vyloučené Rusky ve finálovém turnaji Poháru Billie Jean Kingové. Do letošního vyvrcholení soutěže se tak dostaly přímo i Slovenky a také Belgičanky, které měly hrát kvalifikaci s rovněž vyloučenými Běloruskami. V mužském Davisově poháru mělo získat místo ve finálovém turnaji Srbsko, ale to již obdrželo divokou kartu a její nový držitel bude určen. Uvedla to dnes Mezinárodní tenisová federace v tiskové zprávě.

Ilustrační foto

Článek

Ruští obhájci titulů v obou soutěžích a spolu s nimi výběry Běloruska byli vyloučeni z týmových tenisových soutěží v reakci na invazi Ruska s pomocí Bělorusů na Ukrajinu.

Mezinárodní federace ITF rozhodla, že Rusko ve finále nahradí v žebříčku nejvýše postavené týmy z loňských semifinále, což byly hráčky Austrálie a tenisté Srbska. Srbové ale už účast ve finálovém turnaji získali díky divoké kartě a ITF tak vybere v dohledné době jiný tým z dvanácti poražených celků z nedávné kvalifikace, teoretickou šanci tak mají i čeští tenisté.

Slovenky postoupily do finálového turnaje, jelikož měly hrát s Austrálií v kvalifikaci. Belgičankám odpadl duel s Běloruskami. Australanky, Slovenky a Belgičanky doplnily v turnaji Švýcarky. Češky budou o postup bojovat 15. a 16. dubna v Praze na Štvanici proti Britkám.

V Poháru Billie Jean Kingové ani v Davisově poháru zatím nejsou určena dějiště závěrečných turnajů.

Reklama

Související témata: