Hlavní obsah

Komunistický bizár v Praze. Jako ze špionážního filmu, píší o tenisu na Štvanici Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pražskou Štvanici se opět vrací velký tenis. Na český tým čeká v kvalifikaci Poháru Billie Jean Kingové, následovníka Fed Cupu, Velká Británie s poslední vítězkou US Open Emmou Raducanuovou. I ve Spojeném království si ale dobře pamatují, že legendární areál na pražském ostrově zažil ještě mnohem větší událost, která vstoupila nejen do tenisové historie.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Na Štvanici se vrací velký tenis. Markéta Vondroušová (vlevo) a Tereza Martincová při tréninku kvalifikaci Billie Jean King Cupu.

Článek

Příběh památného turnaje někdejšího Poháru federace v kulisách komunistického režimu tehdejšího ČSSR roku 1986 s československou emigrantkou Martinou Navrátilovou v týmu USA je v tuzemsku dobře znám. Nyní si ho ale připomínají i v Británii, která se turnaje se 42 týmy v Praze rovněž zúčastnila.

„Bylo to jak z mysteriózního špionážního filmu, každý byl celý týden docela napjatý. Měli jsme tam trochu pocit nebezpečí. Neustále jsme byli obklopeni vládními úředníky, kteří se zdáli být dost nervózní," vybavuje si v rozhovoru pro Daily Mail tehdejší britská jednička Jo Durieová.

„Provedli nás po městě a milý mladý tlumočník nás varoval, abychom byli všichni opatrní, že nás policie může odposlouchávat. Velkým tématem bylo, jak na nás bude publikum reagovat," pokračovala bývalá světová pětka.

Tehdejší režim, když chtěl událost pořádat, musel se skřípěním zubům udělit vízum již zmíněné Martině Navrátilové, která emigrovala do USA v roce 1975. A do Prahy už se vrátila jako americká občanka a členka hvězdného týmu USA s Chris Evertovou, Pam Shriverovou a Zinou Garrisonovou.

Komunističtí funkcionáři si dali záležet, aby měla přítomnost Navrátilové doma co nejmenší možnou publicitu. Individuální rozhovory pro tuzemská média nepřipadala v úvahu. Umpiroví sudí měli být instruování, aby při představování hráček uvedli v případě emigrantky jen „tenistka ze Spojených států".

„Tehdejší superstar světového tenisu Navrátilovou s Evertovou odstrčili v prvním kole na vedlejší kurty, zatímco na velkém centrálním stadionu proti nim nasadili zápas Číny s Bulharskem. Československá vláda se tím ale jen ztrapnila, protože lidé se namačkali na jejich zápasy a rychle si získali k navrátivší se hrdince sympatie," píše Daily Mail.

Jak dobře známo, ve finále v klíčovém zápase proti světové trojce Haně Mandlíkové tehdy domácí publikum mohutně aplaudovalo právě Navrátilové, která stejně jako krátce předtím ve Wimbledonu svoji bývalou krajanku porazila.

„Po zápase z hlediště rychle zmizel s kamenným obličejem premiér Lubomír Štrougal následován svým politbyrem," připomíná britský list úprk znechucených komunistických papalášů.

Následoval emotivní projev Martiny Navrátilové v češtině, který vešel do historie. „Nečekala jsem, že mě takhle přivítáte. Chtěla bych vám od srdce poděkovat a doufám, že nebude trvat dalších 11 let, než sem zase přijedu hrát tenis," uvedla. Její projev se pochopitelně nesměl dostat do vysílání Československé televize.

Obří podporu směrem k Navrátilové tehdy těžce nesla československá jednička Mandlíková, která se během turnaje stihla vdát za česko-australského restauratéra Jana Sedláka. To tehdy zaskočilo i britského korespondenta deníku Guardian Davida Irvinea, jenž na svatbu náhodně narazil po procházce z Václavského náměstí.

„Viděl jsem novomanželský pár, jak vychází ven a fotí se. A říkal jsem si pro sebe: ´Ta vypadá jako Hana Mandlíková. Ale tu myšlenku jsem hned zapudil, protože se mi zdála naprosto absurdní a prostě jsem pokračoval v procházce dál," podělil se o svůj zážitek Irvine.

Již zmíněná Britka Durieová, která nyní pracuje jako komentátorka a trenérka, popisuje svůj zážitek z turnaje v Československu jako „bizarní". Teď ji však zajímá, jak se povede na stejném místě proti českému týmu Raducanuové, které se po životním triumfu na US Open příliš nedaří.

„Myslím, že to pro Emmu bude velmi těžké, půjde o další novou zkušenost, protože se na všechno pořád ještě adaptuje. Bojuje s tíhou očekávání, i když sama popírá, že by tomu tak bylo. Je ve složité situaci, možná jí pomůže týmové prostředí," upozorňuje Durieová.

Reklama