Hlavní obsah

Šwiateková - Prisacariuová 6:0, 6:0Suverénní světová jednička Šwiateková zajistila Polkám finálový turnaj

Jediný game ztratila světová jednička Iga Šwiateková ve dvou kvalifikačních zápasech a dovedla polské tenistky poprvé na finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové. V souboji s Rumunskem si připsala již 19. vítězný zápas v řadě. Úvodní bod polského týmu získala před domácími fanoušky v Radomi v pátek Magda Linetteová.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Polská tenistka Iga Šwiateková.

Článek

Šwiateková nejprve zdolala Mihaelu Buzarnescuovou 6:1, 6:0 a dnes dokonce se dvěma "kanáry" vyprovodila Andreeu Prisacariuovou, tenistku ze čtvrté stovky žebříčku. "Sérii, kterou na WTA Tour mám, mi dodává tolik sebevědomí, že jsou soupeřky pod velkým tlakem," řekla pro web týmové soutěže Šwiateková, jež se stala světovou jedničkou po nedávném náhlém konci kariéry Australanky Ashleigh Bartyové.

Finálový turnaj se bude hrát od 8. do 13. listopadu, dějiště zatím není určeno. Postup si dnes vybojovaly i hráčky Kazachstánu přes Němky, Italky rovněž doma nad Francií a Španělky v Nizozemsku. Poslední třetí bod chybí Američankám a Kanaďankám. Češky v Praze na štvanické antuce vedou nad Britkami 2:1.

Účast v listopadovém závěrečném turnaji už dříve měly jistou Austrálie, Belgie, Slovensko a Švýcarsko. Loňské šampionky z Ruska mezinárodní federace ITF vyloučila kvůli invazi na Ukrajině.

Davidovich si zahraje o titul

Španělský tenista Alejandro Davidovich si na antuce v Monte Carlu zahraje poprvé v kariéře o titul na okruhu ATP, navíc na prestižním turnaji Masters. V úvodním semifinále zdolal Bulhara Grigora Dimitrova 6:4, 6:7, 6:3 a ve finále ho čeká obhájce trofeje Stefanos Tsitsipas. Třetí nasazený Řek porazil turnajovou dvojku Alexandera Zvereva z Německa 6:4, 6:2.

Dvaadvacetiletý Davidovich před startem v Monaku zdolal v této sezoně jen jediného hráče z první stovky světového žebříčku, nyní ale nasbíral cenné skalpy. Ve druhém kole vyřadil světovou jedničkou Srba Novaka Djokoviče, pak si poradil s Belgičanem Davidem Goffinem, který přijel do Monte Carla jako čerstvý vítěz turnaje v Marrákeši, a ve čtvrtfinále porazil Američana Taylora Fritze, šampiona z Indian Wells.

Duel s Dimitrovem zvládl 46. hráč světa za dvě hodiny a 42 minut, ukončit ho ale mohl už po dvou setech. Za stavu 5:4 ale zápas nedokázal dopodávat, o osm let starší Bulhar vyrovnal a ve třetí sadě šel i do vedení 2:0, pak ale Davidovich znovu zabral a soupeře přetlačil. Dosud měl v semifinálových zápasech bilanci 0:3.

Tsitsipas, jenž byl ve čtvrtfinále s Argentincem Diegem Schwartzmanem za stavu 0:4 ve třetím setu dva gamy od vyřazení, potvrdil, že se mu proti Zverevovi daří. Olympijského šampiona z Tokia přehrál hladce za 75 minut a bilanci vzájemných zápasů vylepšil na 7:3. Na antuce ho porazil ve všech třech duelech.

Kvalifikace Poháru Billie Jean Kingové, mistrovství světa ženských tenisových družstev:
Vancouver: Kanada - Lotyšsko 2:0 po prvním dnu
Fernandezová - Semenistá 6:1, 6:2
Marinová - Vismaneová 6:3, 6:7 (4:7), 6:3.
Radom: Polsko - Rumunsko 4:0
Šwiateková - Prisacariuová 6:0, 6:0
Frechová, Rosolská - Mituová, Buzarnescuová 5:7, 6:3, 10:5.
Nur Sultan: Kazachstán - Německo 3:1
Rybakinová - Kerberová 4:6, 6:3, 7:5
Danilinová, Kulambajevová - Niemeierová, Friedsamová 2:6, 6:3, 6:10.
Alghero: Itálie - Francie 3:1
Giorgiová - Tanová 6:2, 6:0
Bronzettiová, Trevisanová - Dodinová, Mladenovicová 6:7 (4:7), 1:6.
Hertogenbosch: Nizozemsko - Španělsko 0:4
Rusová - Sorribesová 0:6, 4:6
Hartonová, Schuursová - Bolsovová, Masarovová 6:4, 6:7 (7:9), 7:10.
Asheville: USA - Ukrajina 2:2 po dvouhrách
Pegulaová - Jastremská 3:6, 4:6
Rogersová - Zavacká 3:6, 4:6
Tenisový turnaj mužů v Monte Carlu (antuka, dotace 5 802 475 eur):
Dvouhra - semifinále:
Tsitsipas (3-Řec.) - A. Zverev (2-Něm.) 6:4, 6:2
Davidovich (Šp.) - Dimitrov (Bulh.) 6:4, 6:7 (2:7), 6:3.

Reklama