Hlavní obsah

Blažek nepodá stížnost ve prospěch muže odsouzeného za napadení Kvitové

Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nepodá stížnost pro porušení zákona ve prospěch muže odsouzeného za napadení tenistky Petry Kvitové. Po přezkoumání trestního spisu k tomu neshledal důvody, a proto mužův podnět odložil. Na dotaz ČTK to dnes uvedlo tiskové oddělení ministerstva.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radim Žondra obžalovaný z útoku na Petru Kvitovou (archivní foto)

Článek

O tom, že odsouzený Radim Žondra se snaží svůj případ otevřít, informoval minulý týden server Seznam Zprávy. Muž si odpykává jedenáctiletý trest vězení a už dříve si neúspěšně stěžoval u Ústavního soudu.

Kvitová se stala terčem útoku ve svém bytě v Prostějově před Vánoci v roce 2016. Dvojnásobná wimbledonská vítězka utrpěla vážné poranění levé ruky, nemohla několik měsíců hrát a hrozilo jí, že bude muset ukončit kariéru.

Žondra od počátku popíral, že by Kvitovou napadl. Zpochybnil rovněž zajištění pachových stop, jež policisté našli na dvou místech na mikině napadené tenistky a které vedly k Žondrovi.

Rozporoval také provedení takzvané rekognice, při níž ho Kvitová označila za útočníka. V podnětu k podání stížnosti pro porušení zákona poukazoval na to, že soudci nevyslechli svědka, který s ním byl údajně v době útoku na stavbě v Napajedlech. Uvedl také, že ve výpovědi tenistky byly rozpory.

Podnětů k podání stížnosti pro porušení zákona obdrží ministerstvo od veřejnosti přibližně tisícovku ročně. Advokát Blažek, který na ministerstvo nastoupil loni v prosinci, je ve srovnání se svými předchůdci v podávání stížností velmi aktivní a označuje tento mimořádný opravný prostředek za nástroj, který může v mnoha případech napravit rozhodování soudů.

Do letošního srpna podal stížností zhruba 90. Pro srovnání, v roce 2020 poslalo ministerstvo Nejvyššímu soudu celkem 49 stížností.

Reklama

Související témata:
Pavel Blažek