Hlavní obsah

Bývalý deblista a spoluhráč Čechů Paes bude prvním tenistou z Asie v Síni slávy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý deblista a spoluhráč Čechů Leander Paes se jako první asijský tenista ocitne v Síni slávy. Její představitelé v americkém Newportu již na konci září oznámili, že padesátiletý Ind je jednou z šesti osobností v nominaci na přijetí, a nyní je jisté, že příští rok v létě do Síně slávy držitele 18 grandslamových titulů uvedou. Ceremoniál se uskuteční 20. července.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozlučka Radka Štěpánka s tenisovou kariérou: na snímku (zleva) Tommy Haas, Novak Djokovič, Leander Paes a Štěpánek.

Článek

Paes získal kariérní Grand Slam v mužské i smíšené čtyřhře a byl světovou jedničkou. Z osmi grandslamových titulů v mužském deblu získal pět po boku Čechů: s Martinem Dammem vyhrál US Open 2006, s Lukášem Dlouhým v roce 2009 Roland Garros a US Open a s Radkem Štěpánkem Australian Open 2012 a US Open 2013. Tituly na ATP Tour sbíral také s Davidem Riklem, v mixu vítězil i s Martinou Navrátilovou.

„Po třech dekádách vášně pro náš sport a hraní pro více než 1,3 miliardy Indů na olympiádách a v Davis Cupu jsem nadšený, že má práce byla oceněna,“ uvedl Paes již při zveřejnění nominace.

Síň slávy existuje od roku 1955 a je v ní osm českých či československých tenistů, jako poslední byla uvedena Helena Suková v roce 2018. O rok později do ní vstoupila jako první hráčka z Asie Číňanka Li Na. Paesovou zásluhou se Indie stane 28. zemí, která má v Síni slávy svého zástupce.

Reklama

Související témata:
Leander Paes
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.