Hlavní obsah

Carreňo - Schwartzman 6:4, 6:4, 6:2Carreňo Busta, Anderson a Stephensová jsou v semifinále US Open

Aktualizováno

Španělský tenista Pablo Carreňo si na US Open zahraje poprvé v kariéře grandslamové semifinále. Turnajová dvanáctka ve čtvrtfinále v New Yorku zdolala 6:4, 6:4, 6:2 Argentince Diega Schwartzmana. Mezi nejlepší čtyři hráče turnaje se dostal také jihoafrický tenista Kevin Anderson, když porazil na US Open Američana Sama Querreyho 7:6, 6:7, 6:3, 7:6 a rovněž on poprvé postoupil do grandslamového semifinále.

Foto: Jason Decrow, ČTK/AP

Španěl Pablo Carreňo Busta se raduje z postupu do semifinále US Open.

Článek

Šestadvacetiletý Carreňo potvrdil, že jeho dosavadní výsledky nebyly náhodné. Rodák z Gijónu dosud ve Flushing Meadows neztratil ani set, nicméně předchozí čtyři kola absolvoval jako první hráč na grandslamech v open éře pouze proti kvalifikantům.

Grandslamové čtvrtfinále si Carreňo poprvé zahrál letos na Roland Garros, kde však musel v druhém setu kvůli zranění vzdát krajanovi Rafaelu Nadalovi. V New Yorku už ale nezaváhal a zápas s 29. nasazeným Schwartzmanem ukončil po hodině a 59 minutách.

Argentinec promarnil šanci

"O tomhle jsem dlouho snil, ale nemyslel jsem, že se to stane. Je úžasné být v semifinále," uvedl Carreňo, který se o finále utká s vítězem zápasu mezi domácím Samem Querreym a Jihoafričanem Kevinem Andersonem. "Mou silnou stránkou je, že si věřím. A to mnohem víc než v předchozích letech," řekl Španěl.

Jeho dnešní soupeř Schwartzman promarnil šanci stát se grandslamovým semifinalistou nejnižšího vzrůstu od roku 1980. Argentinec, který měří 170 cm, se mohl stát nástupcem 168 cm vysokého Američana Harolda Solomona, jenž byl mezi nejlepšími čtyřmi na US Open 1977 a Roland Garros o tři roky později.

Jihoafričan je v semifinále US Open po 52 letech

Anderson zdolal Querreyho za tři a půl hodiny, celkem v zápase nastřílel 67 vítězných úderů. V tie-breaku čtvrtého setu odvrátil jeden setbol. "Je to neuvěřitelné," řekl Anderson, který vynechal Australian Open kvůli zraněnému lokti.

Jednatřicetiletý rodák z Johannesburgu, který žije na Floridě, je prvním Jihoafričanem v semifinále US Open po dlouhých 52 letech. Eric Drysdale se v roce 1965, kdy se ještě hrálo na trávě, dostal až do finále.

První semifinalistkou je Stephensová

První semifinalistkou ženské dvouhry na US Open se stala domácí tenistka Sloane Stephensová, jež porazila 6:3, 3:6 a 7:6 Lotyšku Anastasiji Sevastovovou. Čtyřiadvacetiletá Američanka bude soupeřkou vítězky čtvrtfinále mezi Petrou Kvitovou a Venus Williamsovou.

Stephensová svým premiérovým postupem do semifinále US Open korunovala skvělé léto, během kterého zažila úspěšný návrat k tenisu po téměř roční pauze. Američanka kvůli zranění nohy nehrála od loňských olympijských her v Riu až do července, kdy absolvovala comeback ve Wimbledonu.

Následně postoupila překvapivě do semifinále na velkých turnajích v Torontu a Cincinnati, kde mimo jiné dvakrát porazila Kvitovou a Lucii Šafářovou. Aktuálně má bilanci 13 výher z posledních 15 zápasů. Semifinále grandslamu si zahraje podruhé v kariéře po Australian Open 2013.

US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 50,4 miliónu dolarů):
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Carreňo (12-Šp.) - Schwartzman (29-Arg.) 6:4, 6:4, 6:2.
Anderson (28-JAR) - Querrey (17-USA) 7:6 (7:5), 6:7 (9:11), 6:3, 7:6 (9:7)
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Stephensová (USA) - Sevastovová (16-Lot.) 6:3, 3:6, 7:6 (7:4).

Reklama

Související témata: