Hlavní obsah

Parksová - Plíšková 6:0, 7:6Česká jednička v Ostravě vyhořela! Od kvalifikantky vyfasovala kanára

Aktualizováno

Po Petře Kvitové a Tereze Martincové se očekával na turnaji WTA v Ostravě další postup domácí tenistky. Jenže česká jednička Karolína Plíšková, 19. hráčka světového žebříčku, nečekaně prohrála s Američankou Alycií Parksovou, jež na Agel Open úspěšně prošla kvalifikací a v rankingu WTA jí patří až 144. místo. Jednadvacetiletá Parksová dokonce uštědřila domácí favoritce kanára, zvítězila 6:0 a 7:6.

Sestřih utkání Karolíny Plíškové s Alycií Parksovou v OstravěVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Čtvrtfinalistka letošního US Open Plíšková se stala první českou tenistkou, která v Ostravě vypadla. Do druhého kola se probojovaly Petra Kvitová a Tereza Martincová. Barbora Krejčíková a Karolína Muchová vstoupí do turnaje ve středu. Třicetiletá Plíšková neuspěla ve slezské metropoli ani na druhý pokus. Předloni vypadla po volném losu ve druhém kole, minulý rok na tvrdém povrchu v Ostravar aréně nestartovala kvůli zraněnému zápěstí.

Plíšková prohrála počtvrté v sezoně s hráčkou mimo první stovku světového žebříčku. Parksová si naopak připsala první triumf proti tenistce z Top 20. Ve druhém kole vyzve nasazenou čtyřku Řekyni Marii Sakkariovou. Rodačce z Loun se úvod zápasu vůbec nevydařil. Jednadvacetiletá Američanka, která v kvalifikaci vyřadila Němku Annu-Lennu Friedsamovou a Rusku Oksanu Selechmetěvovou, jí nedovolila ani jednu hru a Plíšková dostala po sedmadvaceti minutách hry kanára.

Ve druhém setu získala Češka ve třetí hře brejk. Od stavu 3:1 ale prohrála čtyři hry za sebou a Parksová podávala na vítězství. Plíšková sice dokázala duel vyrovnat a vynutit si zkrácenou hru, v ní ale uhrála jen tři míčky. Utkání zakončila osmou dvojchybou.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Karolína Plíšková se s turnajem v Ostravě rozloučila nečekaně brzy.

V Ostravě už dohrála i nasazená osmička Jelena Ostapenková z Lotyšska. S Běloruskou Aljaksandrou Sasnovičovou prohrála někdejší šampionka Roland Garros dvakrát 2:6. Jednatřicátá hráčka světa Sasnovičová vyzve v dalším kole wimbledonskou vítězku Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu.

Pětadvacetiletá Ostapenková prohrála na okruhu WTA potřetí za sebou. Minulý týden vypadla také v prvním kole turnaje v Tallinnu. Sasnovičová porazila o tři roky mladší soupeřku na pátý pokus. Postoupila také Američanka Caty McNallyová, jež přehrála Rusku Annu Blinkovovou 6:1, 6:2. V osmifinále narazí na Karolínu Muchovou, nebo Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou.

Přímé přenosy mohou diváci sledovat na stanici O2 TV Sport i v multidimenzi na O2 TV Tenis. Od pátku doprovodí závěrečné duely i speciální studio, které povede Klára Janáčková a Libor Basík. Komentátorský tým O2 TV Tenis doplní vedle moderátorů také Jakub Vančura a Martin Štefl.

Také nasazená pětka Ruska Darja Kasatkinová postoupila v Ostravě do 2. kola. Britku a loňskou vítězku US Open Emmu Raducanuovou porazila 7:5, 6:4. Pětadvacetiletá rodačka z Togliati nyní vyzve krajanku Jekatěrinu Alexandrovovou. Jedenáctá hráčka světa Kasatkinová sehrála první zápas od srpnového vyřazení v 1. kole US Open. Soupeřce sebrala čtyřikrát servis a první vzájemné střetnutí vyhrála za hodinu a 32 minut.

Úterní program v Ostravar Areně uzavřel duel olympijské vítězky z Tokia Belindy Bencicové proti Kanaďance Eugenii Bouchardové. Švýcarka po nepovedeném vstupu do utkání zápas otočila a po dvou hodinách a 41 minutách a výhře 6:7, 6:1, 6:4 slavila postup do 2. kola.

Středeční program Agel Open 2022 v Ostravě:
Centrkurt (12:00):
Krejčíková (ČR) - Rogersová (USA)
Muchová (ČR) - Haddadová Maiaová (7-Braz.),
16:00, Šwiateková (1-Pol.) - Tomljanovicová (Austr.)
Kvitová (ČR) - Badosaová (2-Šp.)
Sasnovičová (Běl.) - Rybakinová (Kaz.).

Fruhvirtová v Munastíru dohrála

Sedmnáctiletá Linda Fruhvirtová vypadla na druhém turnaji za sebou v prvním kole. V Munastíru podlehla 2:6 a 5:7 čtvrté nasazené Petře Martičové z Chorvatska. Fruhvirtová před necelými třemi týdny v Čennaí získala první titul v kariéře, pak ale skončila v prvním kole v Soulu. Úvodní zápas nezvládla 77. hráčka světového žebříčku ani v Munastíru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Linda Fruhvirtová.

První set prohrála Fruhvirtová jednoznačně, ve druhém se však zlepšila a zápas zdramatizovala. Martičová se sice ujala vedení 2:0, ale sedmnáctiletá Češka skóre otočila a držela s favoritkou krok až do stavu 5:5.

Pak však Fruhvirtová, která si musela účast v hlavní fázi vybojovat v kvalifikaci, přišla o podání. Jednatřicetiletá Chorvatka, jíž patří v pořadí WTA 41. příčka, další drama nepřipustila a vzápětí utkání ukončila.

Turnajová jednička Ruud vypadl v Tokiu už v prvním kole

Turnaj v Tokiu přišel hned v prvním kole o nejvýše nasazeného tenistu Caspera Ruuda z Norska. Letošní dvojnásobný grandslamový finalista podlehl 3:6, 3:6 Španělovi Jaumemu Munarovi.

Světové trojce Ruudovi tak po zářijové porážce ve finále US Open s Carlozem Alcarazem nevyšel ani druhý asijský turnaj. Minulý týden v Soulu vyhrál pouze jeden zápas a vypadl ve čtvrtfinále.

V předchozím průběhu sezony nicméně Ruud získal tři tituly, postoupil do finále Masters v Miami a grandslamů Roland Garros a US Open a má jistou účast na listopadovém Turnaji mistrů v Turíně.

Alcaraz první duel ATP jako světová jednička prohrál

Španělský tenista Carlos Alcaraz prohrál na turnaji v Astaně svůj první zápas ATP Tour v roli světové jedničky. Devatenáctiletý šampion US Open podlehl v 1. kole 5:7, 3:6 o dvanáct let staršímu Davidu Goffinovi z Belgie, jenž se do hlavní soutěže dostal až jako šťastný poražený z kvalifikace.

Alcaraz se po zářijovém triumfu na newyorském grandslamu stal nejmladší mužskou světovou jedničkou v historii a od té doby se představil jen v Davis Cupu, v němž si připsal výhru a porážku. V utkání proti 66. hráči žebříčku Goffinovi měl problémy se správným načasováním úderů, přišel pětkrát o servis a zápas prohrál za hodinu a tři čtvrtě.

Bývalý sedmý tenista žebříčku Goffin si připsal třetí výhru v kariéře nad aktuální světovou jedničkou. V letech 2017 a 2020 porazil Alcarazova krajana Rafaela Nadala.

OSTRAVA Agel Open 2022:
Dvouhra - 1. kolo:
Parksová (USA) - Karolína Plíšková (ČR) 6:0, 7:6 (7:3)
Kasatkinová (5-Rus.) - Raducanuová (Brit.) 7:5, 6:4
Sasnovičová (Běl.) - Ostapenková (8-Lot.) 6:2, 6:2
McNallyová (USA) - Blinkovová (Rus.) 6:1, 6:2
Bencicová (6-Švýc.) - Bouchardová (Kan.) 6:7 (7:9), 6:1, 6:4
Čtyřhra - 1. kolo:
Haddadová Maiaová, Danilinová (2-Braz./Kaz.) - Voráčová, Wang Si-jü (ČR/Čína) 6:2, 6:4.
TOKIO (tvrdý povrch, dotace 2 108 110 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Munar (Šp.) - Ruud (1-Nor.) 6:3, 6:3
Kyrgios (5-Austr.) - Čchun Hsin Tseng (Tchaj-wan) 6:3, 6:1
Kwon Sun-u (Korea) - De Minaur (6-Austr.) 6:3, 6:2
Evans (8-Brit.) - Albot (Mold.) 6:7 (3:7), 6:1, 6:4
Čorič (9-Chorv.) - Kokkinakis (Austr.) 6:4, 7:6 (7:4)
Noguči (Jap.) - Ramanathan (Indie) 6:4, 3:6, 7:6 (7:1)
Majchrzak (Pol.) - Šimabukuro (Jap.) 7:6 (7:2), 6:2
Morija - Šimizu (oba Jap.) 6:1, 6:3
McDonald (USA) - Učida (Jap.) 7:6 (7:4), 6:7 (2:7), 6:3.
ASTANA (tvrdý povrch, dotace 2 054 825 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Goffin (Belg.) - Alcaraz (1-Šp.) 7:5, 6:3
Medveděv (2-Rus.) - Ramos (Šp.) 6:3, 6:1
Tsitsipas (3-Řec.) - Kukuškin (Kaz.) 6:3, 6:4
Chačanov (Rus.) - Cressy (USA) 6:4, 7:6 (7:3)
Kotov (Rus.) - Davidovich (Šp.) 6:4, 6:4
Bublik (Kaz.) - Griekspoor (Niz.) 6:0, 4:6, 6:3
Nardi (It.) - Ševčenko (Rus.) 7:6 (7:4), 6:2.
MUNASTÍR (tvrdý povrch, dotace 251 750 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Martičová (4-Chorv.) - L. Fruhvirtová (ČR) 6:2, 7:5
Džábirová (1-Tun.) - Liová (USA) 6:2, 6:3
Kuděrmětovová (2-Rus.) - Gračovová (Rus.) 6:1, 6:0
Frechová (Pol.) - Mansouriová (Fr.) 6:3, 6:2
Potapovová (6-Rus.) - Andrejevová (Rus.) 6:3, 6:7 (4:7), 6:3
Rodinová (Rus.) - Ruseová (Rum.) 6:1, 6:3
Dartová (Brit.) - Párrizasová (Šp.) 6:2, 6:4
Učidžimová (Jap.) - Rachimovová (Rus.) 6:3, 6:3
Zidanšeková (Slovin.) - Bassolsová (Šp.) 5:7, 6:3, 7:5
Parryová - Tanová (obě Fr.) 6:4, 2:6, 6:1.
Čtyřhra - 1. kolo:
Siniaková, Mladenovicová (1-ČR/Fr.) - Lechemiaová, Lohoffová (Fr./Něm.) 6:4, 7:5.

Reklama

Související témata: