Hlavní obsah

Nosková - Sabalenková 3:6, 6:7Česká senzace Nosková ve svém prvním finále neuspěla, Djokovič dorovnal Nadala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Největší překvapení tenisového turnaje v australském Adelaide Linda Nosková svůj premiérový titul ve svém prvním finále nezískala. Osmnáctiletá rodačka ze Vsetína v duelu se světovou pětkou Arynou Sabalenkovou padla 3:6 a 6:7. Rozhodující tie break vyhrála Běloruska 7:4. Novak Djokovič získal v Adelaide 92. titul a vyrovnal Rafaela Nadala. Ve finále odvrátil Sebastianu Kordovi mečbol a vyhrál 6:7, 7:6 a 6:4.

Foto: Kelly Barnes, ČTK/AP

Česká tenistka Linda Nosková během svého prvního finále proti Aryně Sabalenkové na turnaji v australském Adelaide.

Článek

Předloňská vítězka juniorského Roland Garros Nosková po zisku skalpu světové osmičky Rusky Darji Kasatkinové a semifinálovém triumfu nad dvojkou Uns Džábirovou z Tuniska neúspěšně usilovala o třetí vítězství nad hráčkou z první desítky. Přesto odehrála nejlepší turnaj v kariéře a posune se v žebříčku ze 102. místa na 56. místo.

"Byl to dnes velmi těžký zápas. Aryna ale hrála tenhle týden super dobře," řekla Nosková na kurtu. Talentovaná Češka se stala nejmladší finalistkou turnaje WTA 500 od roku 2008, kdy se podobný počin povedl Caroline Wozniacké v New Havenu. Vylepšila si také dosavadní maximum, kterým bylo semifinále z loňského turnaje Livesport Prague Open.

Foto: Kelly Barnes, ČTK/AP

Česká tenistka Linda Nosková po prohře ve finále proti Aryně Sabalenkové na turnaji v australském Adelaide.

Čtyřiadvacetiletá Sabalenková neztratila v Adelaide ani set, získala jedenáctý titul na okruhu WTA a první od předloňského května. Ve finále proti Noskové nepřišla ani jednou o servis a pomohla si dvanácti esy. Utkání vyhrála za hodinu a 45 minut.

"Chtěla bych pogratulovat téhle mladé slečně za neskutečný týden. Myslím, že má před sebou velkou budoucnost, a jsem si stoprocentně jistá, že ji uvidíme ve finále ještě mnohokrát," uvedla Sabalenková.

Obě hráčky spoléhaly od začátku na přesný servis a agresivní hru. Nosková odvrátila v úvodu dva brejkboly, poté ale také dvě šance na prolomení servisu soupeřky nevyužila. Jediný brejk získala favorizovaná rodačka z Minsku, která se po zisku šesté hry ujala vedení 4:2. Sadu nakonec dopodávala do úspěšného konce a zužitkovala převahu v zahrávání vítězných míčů (16:4).

Foto: Kelly Barnes, ČTK/AP

Tenistky Aryna Sabalenková (vlevo) a Linda Nosková po finále turnaje v australském Adelaide.

V dramatickém druhém setu si obě hráčky držely servis až do zkrácené hry. Nosková odvrátila v průběhu hry další tři brejkboly a za stavu 4:3 sama rovněž nevyužila jedinou šanci na zisk soupeřčina podání.

Foto: Kelly Barnes, ČTK/AP

Běloruská tenistka Aryna Sabalenková slaví svůj triumf na turnaji v australském Adelaide.

Zkrácená hra už Noskové nevyšla. Svěřenkyně trenéra Tomáše Krupy přišla o první tři podání a Sabalenková utekla do vedení 5:1. První mečbol Češka při servisu soupeřky ještě odvrátila, při druhém už neuspěla.

Vítězem mužské dvouhry v Adelaide je po strhujícím finále Novak Djokovič a 92. titulem z okruhu ATP vyrovnal Rafaela Nadala. Srbský tenista odvrátil Američanovi s českými kořeny Sebastianu Kordovi ve druhé sadě mečbol a po třech a čtvrt hodinách zvítězil 6:7, 7:6 a 6:4. Před Djokovičem s Nadalem jsou v počtu titulů jen tři hráči: Jimmy Connors (109), Roger Federer (103) a Ivan Lendl (94).

Tenisový turnaj mužů a žen v Adelaide (tvrdý povrch)
Dvouhra- finále
Djokovič (1-Srb.) - Korda (USA) 6:7 (8:10), 7:6 (7:3), 6:4
Čtyřhra mužů - finále
Glasspool, Heliövaara (3-Brit./Fin.) - J. Murray, Venus (4-Brit./N. Zél.) 6:3, 7:6 (7:3)
Dvouhra žen - finále
Sabalenková (2-Běl.) - Nosková (ČR) 6:3, 7:6 (7:4)

Reklama

Související témata: