Hlavní obsah

České hvězdičce se po životním úspěchu klaní tenisové legendy: Mimořádný úspěch, má na to!

První výhra na okruhu WTA. V patnácti letech! Na velkém úspěchu Lindy Fruhvirtové nic nemění fakt, že jí velezkušená Francouzka Alizé Cornetová zápas za stavu 6:2, 6:7 a 4:4 skrečovala. Výkon české hvězdičky ocenily i tenisové legendy Chris Evertová a Brad Gilbert.

Foto: Profimedia.cz

Linda Fruhvirtová na archivním snímku

Článek

Souboj patnáctileté Lindy Fruhvirtové, 499. hráčky žebříčku, a jednatřicetileté Francouzky a 59. hráčky světa Alizé Cornetové nabídl v prvním kole turnaje v Charlestonu velikou bitvu s překvapivým koncem.

V prvním setu překvapivě jednoznačně kralovala mladičká Češka, která rodačce z Nice vzala třikrát servis a sadu získala za 31 minut 6:2. O druhou se rozpoutala obrovská bitva, kdy obě hráčky přišly třikrát o podání a o výsledku tak musela rozhodnout zkrácená hra.

V té Fruhvirtová prohrávala už 0:4, přesto se probojovala k mečbolu, který však nevyužila a nekonečnou sadu trvající 84 minut ztratila 6:7.

A tvrdá řež pokračovala i v rozhodujícím setu. V úvodních osmi gamech se ani jedné z tenistek nepodařilo vyhrát vlastní servis, poté utkání bývalá světová jedenáctka pro zranění pravého stehna vzdala.

Ocenění i pro mladší sestru

Shodou okolností to byla právě Cornetová, která se v minulém roce s obdivem vyjádřila o mladší sestře Lindy Fruhvirtové Brendě. "Na třináctiletou tenistku předvedla neskutečný výkon. Má před sebou zářivou budoucnost, tím jsem si jistá. Nemůžu se dočkat, až ji uvidíme za tři, čtyři nebo pět let. Bude neskutečná," klaněla se mladé Češce po jejím triumfu na juniorském turnaji ITF v Káhiře.

„Byl to jeden z nejpůsobivějších zápasů, které jsem odehrála. Obě jsme bojovaly o každý bod, bylo to úžasné. Alizé je jedna z největších bojovnic na okruhu, nedá vám ani míček zadarmo," jásala nad životním úspěchem Češka.

Obrovského talentu mladičké naděje si všimla i osmnáctinásobná grandslamová šampionka Chris Evertová. "Fruhvirtová v lednu trénovala řadu týdnů v mé akademii a působila na mě výborně. Určitě na to má," ocenila českou tenistku.

Foto: Profimedia.cz

Česká tenistka Linda Fruhvirtová

K premiérové výhře mezi elitou blahopřál Fruhvirtové i trenér americké legendy Sereny Williamsové Patrick Mouratoglou. "Vyhrát zápas na WTA Tour v 15 letech je mimořádný úspěch. Gratuluji Lindě, kterou jsem sledoval, jak dělá krok za krokem od jejích deseti. Je to první z řady vítězství," napsal na twitteru.

Nepřímo se výkonu Fruhvirtové poklonila i bývalá světová čtyřka Brad Gilbert. "To, jak pořadatelé udělili divoké karty, bylo velmi chytré," narážel na fakt, že kromě Fruhvirtové postoupila po skreči Terezy Martincové i domácí Emilia Navarová, 476. hráčka světa.

Obě dvě se spolu shodou okolností potkají v zápase druhého kola a ani tady nebude Linda Fruhvirtová bez šance.

Reklama