Hlavní obsah

Muguruzaová - Šarapovová 6:2, 6:1Češky budou hrát v Paříži o titul! Muguruzaová smetla Šarapovovou, Nadal prohrává

Aktualizováno

Bývalá světová jednička Maria Šarapovová končí na grandslamovém Roland Garros po čtvrtfinálovém debaklu se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou, která po výhře 6:2, 6:1 vyzve v semifinále Simonu Halepovou z Rumunska. Ta otočila čtvrtfinále s Němkou Angelique Kerberovou a vyhrála 6:7, 6:3, 6:2. Obě hráčky se zároveň utkají o post světové jedničky. Finále ženské čtyřhry bude mít české zastoupení. V semifinále se totiž utká pár Sestini Hlaváčková, Strýcová se Siniakovou a Krejčíkovou.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Španělka Garbiňe Muguruzaová v duelu s Marií Šarapovovou.

Článek
Fotogalerie

Čtvrtfinálový program mužů narušil v Paříži déšť a po dvojím přerušení se nakonec oba zápasy budou dohrávat až ve čtvrtek. Rafael Nadal, jenž usiluje o jedenáctý titul z French Open v kariéře, ztratil v duelu s Argentincem Diegem Schwartzmanem na Roland Garros poprvé od roku 2015 set a jeho úspěšná série se tak zastavila na 37 vítězných sadách v řadě.

Španělský fenomén přišel třikrát o podání a úvodní set prohrál 4:6. V pauze před druhou sadou si vyžádal ošetření a nechal si zatejpovat obě zápěstí. Zápas pak byl poprvé přerušen za stavu 2:3. Téměř hodinové čekání zvládl lépe Nadal. Vyhrál tři gamy v řadě, ujal se vedení 5:3 a podával na zisk sady, než tenisty znovu zahnal do šaten déšť.

Ve druhém čtvrtfinále mezi Chorvatem Marinem Čiličem a Juanem Martínem del Potrem z Argentiny se poprvé přerušovalo za stavu 5:5. Vyrovnaný boj pokračoval i po přestávce, tenisté stihli odehrát jen dva gamy a do šaten zamířili za stavu 5:5 v tie-breaku.

Halepová musela otáčet

Nejdříve na pařížské antuce uspěla předloňská vítězka Muguruzaová, která deklasovala Rusku Marii Šarapovovou za sedmdesát minut 6:2 a 6:1. Aktuální první hráčka žebříčku Halepová naopak musela bojovat, aby otočila souboj s Angelique Kerberovou a Němku porazila ve třech setech 6:7, 6:3 a 6:2.

"Nemyslím, že jsem před tímto zápasem favoritkou, protože letos hraje mnohem lépe než já," řekla šampionka Roland Garros z roku 2016 Muguruzaová k nadcházejícímu duelu s Halepovou. "Miluje antuku, miluje Roland Garros. A ukázala to," dodala na adresu soupeřky, která na grandslamový titul stále čeká. V Paříži o něj marně usilovala už dvakrát, finále prohrála vloni i před čtyřmi lety.

Čtyřiadvacetiletá Muguruzaová měla zápas s turnajovou osmadvacítkou od začátku pod kontrolou. Hrála důrazně, přitom byla i přesnější a profitovala ze 27 nevynucených chyb Šarapovové v utkání. Přemožitelku Karolíny Plíškové z třetího kola držela neustále pod tlakem a po třech porážkách se nad Ruskou radovala z výhry.

Halepová udělala v prvním setu 30 chyb, stále jen dotahovala náskok Němky a tie-break ztratila poměrem 2:7. Postupně se dostala do rytmu, agresivněji returnovala a diktovala výměny delšími údery. Po zisku druhé sady se ve třetí rychle dostala do vedení 2:0 a vyhrála nad Kerberovou stejně jako v semifinále Australian Open.

"Po prvním setu jsem zůstala odhodlaná, nic jsem nevzdávala. Na začátku jsem toho hodně pokazila, snažila jsem se až moc. Pak jsem trochu změnila taktiku a ono to fungovalo," popsala Halepová obrat zápasu proti dvojnásobné grandslamové šampionce.

Druhou semifinálovou dvojici tvoří Sloane Stephensová a Madison Keysová. Dvě Američanky se v boji o finále v Paříži utkají poprvé od roku 2002, kdy Serena Williamsová porazila obhájkyni titulu Jennifer Capriatiovou.

Češky ve finále

Andrea Sestini Hlaváčková a Barbora Strýcová postoupily do semifinále čtyřhry a je jasné, že český tenis bude mít v Paříži zastoupení v deblovém finále. Druhý nasazený pár, který vyřadil slovinsko-španělskou dvojici Katarina Srebotniková, Lara Arruabarrenaová 6:3, 6:1, se o postup do boje o titul utká s krajankami Kateřinou Siniakovou a Barborou Krejčíkovou.

Hlaváčková se Strýcovou získaly úvodní set po vyrovnaném úvodu za 35 minut. Ve druhém byl zápas za stavu 2:1 pro Češky kvůli dešti na téměř hodinu přerušen a po nucené pauze už se soupeřky do hry nedostaly. Hlaváčková se Strýcovou získaly čtyři hry v řadě a při podání Hlaváčkové proměnily hned první mečbol.

"Byly jsme herně lepší celý zápas. Nakonec nám prospěl i déšť, protože jsme potom začaly hezky zčerstva a všechny čtyři zbývající gamy jsme vyhrály. Hrály jsme chytře, nezmatkovaly jsme a vyšlo to," řekla Sestini Hlaváčková webu Tenisový svět a Radiožurnálu. "Postupem času jsme spolu pořád jistější, už jsme si na sebe na kurtu zvykly. Jsem ráda, že pokračujeme v soutěži dál," dodala Strýcová.

Jednatřicetiletá Hlaváčková je na pařížské antuce v semifinále čtyřhry popáté, v roce 2011 tam slavila s Lucií Hradeckou titul. Pro o rok starší Strýcovou dosud bylo zdejším deblovým maximem čtvrtfinále z roku 2015.

Turnajové šestky Krejčíková se Siniakovou jsou v semifinále Roland Garros po roční pauze, Siniaková navíc hrála loni semifinále po boku Hradecké. Před pěti lety získaly dvaadvacetileté hráčky v Paříži jeden ze svých tří společných juniorských grandslamových titulů.

French Open (antuka, dotace 39 miliónů eur):
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Muguruzaová (3-Šp.) - Šarapovová (28-Rus.) 6:2, 6:1
Halepová (1-Rum.) - Kerberová (12-Něm.) 6:7 (2:7), 6:3, 6:2
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Sestini Hlaváčková, Strýcová (2-ČR) - Arruabarrenaová, Srebotniková (Šp./Slovin.) 6:3, 6:1.
Smíšená čtyřhra - semifinále:
Čan Jung-žan, Dodig (2-Tchaj-wan/Chorv.) - Grönefeldová, Farah (8-Něm./Kol.) 4:6, 7:5, 10:8.
Junioři:
Čtyřhra - 2. kolo:
Štyler, Tadžima (ČR/Jap.) - Mayot, Royer (Fr.) 6:3, 6:3.
Čtvrteční program tenisového grandslamového turnaje French Open v Paříži (začátky ve 12:00):
Kurt Philippa Chatriera:
dohrávka Nadal (1-Šp.) - Schwartzman (11-Arg.)
nejdříve v 15:00 Halepová (1-Rum.) - Muguruzaová (3-Šp.)
Keysová (13-USA) - Stephensová (10-USA)
Kurt Suzanne Lenglenové:
dohrávka Čilič (3-Chorv.) - Del Potro (5-Arg.),
finále smíšené čtyřhry Dabrowská, Pavič (1-Kan./Chorv.) - Čan Jung-žan, Dodig (2-Tchaj-wan/Chorv.)

Reklama

Související témata: