Hlavní obsah

Chci mír! vyzývá ruská tenisová jednička. Další chystají gesta podpory napadené Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní tenisová federace jako jedna z mála nevyřadila po invazi na Ukrajinu ruské a běloruské sportovce ze svých soutěží. Stejně jako například plavecká federace FINA jim umožnila startovat pod neutrální vlajkou. Na tzv. pátém grandslamu, jak se přezdívá turnaji v Indian Wells, se tak představí jak mužská světová jednička Daniil Medveděv, tak Běloruska Aryna Sabalenková. Oba tenisté ze zemí dvou hlavních agresorů vyzvali k míru.

Foto: Eduardo Verdugo, ČTK/AP

Ruský tenista Daniil Medveděv zdraví fanoušky po vítězném zápase s Japoncem Nišiokou na turnaji v mexickém Acapulku.

Článek

Ruský tenista Daniil Medveděv se k invazi na Ukrajinu vyjádřil ze sportovců mezi prvními a jeho vzkaz se nezměnil. „Chci mír po celém světě," řekl před startem turnaje v Indian Wells. „Myslím, že podobně to vidí každý tenista," dodala světová jednička.

Trojka ženského žebříčku Sabalenková chystá vyjádřit podporu Ukrajině stuhou v jejích barvách. "Je mi opravdu velmi smutno z toho, kolik lidí na Ukrajině kvůli válce přišlo o domov. Snad bude brzy mír," uvedla běloruská tenistka.

Se stuhou hodlá nastoupit i Polka Iga Šwiateková, která k tomu vyzvala i další, kdo by chtěli symbolickým gestem vyjádřit podporu. „Pokud ostatní hráči chtějí podpořit Ukrajinu tímto symbolickým gestem, připravili jsme více těchto stuh a můžeme vám nějaké dát," napsala na sociální sítě.

Ruští a běloruští sportovci mohou na turnajích organizací WTA a ATP startovat pod neutrální vlajkou. Obě tenisové organizace i mezinárodní federace ITF také věnovaly 16 milionů korun na pomoc Ukrajině. S finanční podporou přišli i samotní tenisté, například bývalé světové jedničky Ruska Maria Šarapovová a Brit Andy Murray.

Reklama